Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 12. novembris
Kaija, Kornēlija

Viesības parīziešu stilā

Parīzē nejauši uzgāju grāmatu Kā būt īstai parīzietei. Autores ir četras franču draudzenes, kuras visai pozitīvi ironiskā un asprātīgā veidā runā par stilu, kultūru, attieksmi un vīriešiem. Dienu pirms Jaunā gada sagaidīšanas svinībām ieskatīsimies nodaļā par viesībām.

Gluži kā Koko Šanele dariet visu, lai viesībās nav vairāk par sešiem viesiem - tieši šāds viesu skaits kopīgi ar namamāti un namatēvu var viegli sasēsties ap apaļu galdu. Parīzē vakara viesības sākas ar ledusaukstu šampanieti.

Autores iesaka sarunas iesākt ar strīdīgu politisku jautājumu iztirzāšanu, parasti visiem esot ko teikt. Kad viesi sāk runāt par bērniem, ir īstais brīdis aicināt viesus pie galda.

Lai vakariņas izdotos, nav jābūt kulinārijas supersievietei. Labāk mazāk, toties superefektīvi - viens vienkāršs, uzreiz pasniedzams, bet otrs - izcili sarežģīts meistarstiķis, piemēram, deserts. Porcijām jābūt bagātīgām, galda klājumam - satriecošam, nedrīkst aizmirst par ziediem un citiem dekorējumiem.

Jānodrošina estētiska bauda. Vienkāršajam ēdienam autores iesaka gatavot cāli. Cepeškrāsns - 180 °C, čuguna pannā ieliek cāli, pārlej ar viena svaiga citrona sulu (ja citrons nav bioloģiskais, to ļoti rūpīgi nomazgā), pievieno sālītus citronus un mizu no svaigā citrona. Otru citronu nomizo, miziņu - pannā, pašu citronu - cālim vēderā. Cāli pārkaisa ar kanēli (veidos kraukšķīgu garoziņu).

Cep cepeškrāsnī divas stundas, cepšanas vidū cāli apgriež otrādi, 15 minūtes pirms cepšanas beigām pārlej ar sojas mērci. Nepievienojiet sāli, jo tā jau ir pietiekami daudz sālītajos citronos un sojas mērcē. Piedevās - rīsi, krāsnī cepti dārzeņi, svaigi salāti, čabata vai pašas cepta svaiga maize. Gandrīz katrai parīzietei esot sava cāļa gatavošanas recepte «no paaudzes paaudzē». Uz viesu sajūsmu vienmēr atbildiet: «O, tas jau nav nekas īpašs, es tikai visu saliku kopā, un te ir rezultāts!» Un vēl - iepērcieties divas dienas iepriekš, nekad neatklājiet recepti un nesakiet, kur pērkat garšvielas. Kamēr viesi bauda cāli, esot jārunā par seksu, autores saka - tad viesi parasti labi improvizējot un labi ēdot.

Nākamais sarunu raunds pirms deserta - par laulības pārkāpšanu. Tas esot īsti «parīziešu» stilā. Pēc tam deserts - šokolādes kūka, tās gatavošanai arī gandrīz katrai parīzietei esot sava recepte. Tīri franciskā garā savu recepti šeit neatklāšu - izvēlieties savu kādā no kulinārijas portāliem.

Katrā lietā ir sava deva humora, arī šajā grāmatā - tāpēc to tik viegli smaidot lasīt. Noslēgumā viena no grāmatas parīziskajām atziņām - visam vienmēr jāizskatās tik viegli un eleganti, cik vien tas ir iespējams.

Norūpējusies saimniece nav labs stils. Kādā citā reizē padalīšos ar to, kā autores iesaka gatavot un pasniegt tradicionālo pot-au-feu. Laimīgu un garšas baudām pilnu Jauno gadu! Un neaizmirstiet pēc viesībām izdzert glāzi ūdens pirms miega.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?