Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Visas frakcijas atbalsta papildu naudas dalīšanu

Pirmo reizi pēdējo piecu gadu laikā valdība iesniegusi šā gada budžeta grozījumus, kuros piedāvā nevis līdzekļu konsolidāciju, bet gan papildu 70 miljonu latu piešķiršanu prioritārajiem pasākumiem. Kā valdības, tā arī opozīcijas frakcijas trešdien konceptuāli šos budžeta grozījumus atbalstīja, taču sola iesniegt savus priekšlikumus, kas tiek gaidīti līdz 24. augustam. Galīgajā lasījumā grozījumus paredzēts pieņemt 13. septembrī. Par tiem trešdien balsoja 87 deputāti, tikai vienam ZZS deputātam esot pret.

«Laikā, kad citām valstīm jāsāk vai jāturpina fiskālā konsolidācija, Latvija var palielināt izdevumus, jo ir iegājusi noturīgas atlabšanas fāzē,» sēdē lepojās arī premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Kad viņš pērnā gada decembrī Saeimā par 2012. gada valsts budžetu teicis, ka ar to tiks pielikts punkts vairāku gadu ilgušajai konsolidācijai, daudzi eksperti tam neesot ticējuši. Premjers tomēr aicināja neaizmirst par fiskālo disciplīnu. To uzsvēra arī finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), uzskatot, ka arī ekonomiskās izaugsmes laikā būtu bezatbildīgi papildu ieņēmumus nepārdomāti iztērēt. Finanšu ministrs arī atgādināja grūto krīzes laiku, kuru izdevies pārvarēt, pateicoties iedzīvotāju atbalstam un izturībai. Abi valdības pārstāvji vairākkārt uzteica Latvijas ekonomisko izaugsmi kā straujāko Eiropā, kam īsti negribēja noticēt Valērijs Agešins (SC). Viņš teica: «Man zināmie cilvēki nejūt ekonomisko izaugsmi. Pat lielās pilsētas ir pustukšas, darba nav, cilvēki brauc projām.» Elīna Siliņa no neatkarīgo deputātu grupas, kura atbalsta valdību, domā, ka neesot godīgi vienai kultūras iestādei - Nacionālajai operai - piešķirt 1,3 miljonus latu. «Pārējie valsts nozīmes teātri par to arī ir sašutuši, un ne tikai teātri,» sēdē sacīja E. Siliņa. Viņa atgādināja, ka Kultūras ministrija solījusi sagatavot Operas saimnieciskā pārvaldības modeļa izmaiņas, bet šādi grozījumi Operas likumā neesot iesniegti.

Saeima pirmajā lasījumā pieņēma arī divus budžetu pavadošos likumus. Grozījumiem sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā bija daudz mazāks atbalsts. Šis projekts ne tikai dod iespējas izmaksāt kompensācijas sabiedriskā pakalpojuma sniedzējiem vietējās nozīmes maršrutos, bet arī maina plānošanas reģionu kompetenci šajā jomā. Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Einars Cilinskis (VL!-TB/LNNK) sēdē uzsvēra, ka ar budžeta grozījumiem nav saistītas normas par sabiedriskā transporta pārvadājumu funkcijas centralizēšanu no plānošanas reģioniem uz Autotransporta direkciju no 2013. gada un par to nepieciešama diskusija. Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) sēdē sacīja - ja līdz likuma izskatīšanai otrajā lasījumā kompromiss nebūs atrasts, Saeima lems tikai par priekšlikumu, kas ļauj izmaksāt kompensācijas pārvadātājiem, bet neskatīs jautājumu par plānošanas reģionu kompetences maiņu.

Satiksmes ministrijai ir paredzēti 20,6 miljoni latu, kas tiks arī valsts un pašvaldību autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai. Veselības ministrijai plānots piešķirt 19,5 miljonus latu, Kultūras ministrijai - 5,1 miljonu latu, no kuriem plānots finansējums arī Dziesmu un deju svētkiem. Labklājības ministrija papildus saņems 3,9 miljonus latu, Zemkopības ministrija - 2,3 miljonus, Izglītības ministrija - 3,2 miljonus. Citām ministrijām vajadzības bijušas pieticīgākas, ko sēdē norādīja arī Reformu partijas deputāts Jānis Ozoliņš, jo partija savus ministrus arī ekonomiskās izaugsmes apstākļos aicinot rūpīgi izvērtēt tēriņu lietderību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?