Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Visērtāk - bez skaidras naudas

Sākoties sarunām par uzņēmēju iniciatīvu Godīgs eiro ieviesējs, Latvijas Komercbanku asociācijai (LKA) nebija jādomā, pievienoties vai nepievienoties iniciatīvai, mūsu izvēle bija skaidra - pievienoties. Tādējādi visa Latvijas finanšu sektora vārdā LKA apliecināja, ka pāreja uz eiro bankās notiks iedzīvotājiem un uzņēmējiem ērtā, saprotamā, godīgā un caurskatāmā veidā.

Šī uzņēmēju solījuma klientiem galvenais uzsvars ir pareiza oficiālā lata un eiro kursa pielietošana un noapaļošana pēc matemātiskajiem principiem, Latvijai iestājoties eirozonā un sākot lietot eiro. Ir pilnīgi skaidrs, ka bankas kā profesionālas un uzticamas finanšu institūcijas pielietos tikai un vienīgi oficiālo kursu, lai pārrēķinātu pakalpojumu cenas eiro, kā arī pārvērstu eiro visas latos noteiktās summas. Papildus bankas veic arī apjomīgu iedzīvotāju un uzņēmēju informēšanas darbu, lai skaidrotu jautājumus, kas saistīti ar eiro ieviešanu, un iedzīvotājiem šis process būtu maksimāli saprotams un vienkāršs.

Nereti dzirdami komentāri, ka Godīgs eiro ieviesējs nozīmē cenu necelšanu vispār. Nē, mūsuprāt, Godīgs eiro ieviesējs nozīmē korektu attieksmi pret klientiem, neceļot cenas mākslīgi un nemēģinot īslaicīgi nopelnīt no naudas maiņas procesa. Daudzi uzņēmumi paziņojuši par sagaidāmām izmaksām, ieviešot eiro. Dažām nozarēm, kā finanšu nozarei, mazumtirgotājiem, tās ir lielākas, citām - mazākas. Tomēr jāatminas, ka visi uzņēmumi ienākumus gūst tikai no savu preču un pakalpojumu pārdošanas, un, ja ne šogad, tad turpmākajos gados ienākumiem būs jānosedz eiro ieviešanā investētie līdzekļi. Tā ir noticis visās valstīs, kas ieviesušas Eiropas kopējo valūtu, un šo valstu pieredze rāda, ka tas kopējo inflācijas līmeni ietekmējis ne vairāk kā par 0,2-0,3%. Arī Latvijā sagaidāms līdzīgs scenārijs, tādēļ nevajadzētu būt pamatam ne lielām bažām par cenu kāpumu, ne arī solījumiem par cenu nemainīšanos vispār.

Arī vairākas Latvijas bankas 2013. gada laikā mainījušas savu pakalpojumu cenas, taču tas nav bijis tiešā veidā saistīts ar eiro ieviešanas tuvumu. Visā pasaulē bankas arvien vairāk virzās uz bezskaidras naudas norēķiniem, attālināto pakalpojumu nodrošināšanu un maksājumu karšu lietošanu. Filiāles apmeklējums diemžēl ir dārgs pakalpojums, un cilvēkiem būtu jāsāk domāt, vai maksājumu veikt par velti internetbankā vai maksāt komisijas maksu par pāris minūšu parunāšanos ar operatori bankas filiālē. Izvēle klientam tiek dota, bet ar ekonomisku metodi tiek stimulēts racionālākais rīcības modelis.

Arī eiro ieviešana visērtākā un lētākā cilvēkiem būs tad, ja maksimāli tiks lietota bezskaidrā nauda, internetbanka un maksājumu karte. Visa nauda, kas naktī no 2013. gada 31. decembra uz 2014. gada 1. janvāri atradīsies banku kontos, tiks automātiski un bez maksas, stingri pēc oficiālā kursa konvertēta no latiem uz eiro. Maksājumu kartes lietošana savukārt padarīs būtiski vienkāršākas pirmās divas 2014. gada nedēļas, kad apritē būs abas valūtas - gan lati, gan eiro. Ātrs un vienkāršs elektroniskais norēķins ar karti mazinās gan pircēju bažas par pareiza atlikuma izdošanu, gan atvieglos pārdevēju darbu, kam nebūs jākonvertē maksājumā summa un atlikumi dažādās valūtās.

*LKA prezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?