Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Visslavenākā Francijas maize Dzirkstošo vīnu pasaulē

Kas nāk prātā, dzirdot vārdus «franču maize»? Ar to lielākoties saprot visas ar raugu raudzētās un ūdeni aizdarītās maizes. No krāsns tās nāk ar bezgala kraukšķīgu garozu (ko franči panāk, cepšanas laikā vairākkārt apslakot maizes klaipus ar ūdeni) un mazliet tādu kā staipīgu mīkstumu. Dažādas maizes (franču valodā - pain) pēc skata atšķiras, bet pēc garšas ir visai līdzīgas, izņemot acīmredzami citādās: riekstu vai pilngraudu.

Garšu līdzībai iemesls droši vien ir tas, ka Francijā maizi cep pārsvarā no cieto šķirņu kviešu miltiem. Iespējams, tieši tāpēc maize ir tik elastīga un ar tik daudzām «acīm». Bet varbūt tā ir tāda tāpēc, ka ne tikai mīcīta, bet pat dauzīta. Lai gan pieļauju, ka īstais iemesls tomēr ir ieraugs (miltu un ūdens maisījumu ar rauga piedevu atstāj uz noteiktu laiku ierūgt vai pat ieskābt).

Bagete ir visslavenākā no visām - Francijas lielākā apsēstība. To dažreiz pasniedz pat ar pastu (makaroniem). Tā ir visā Francijā, un, ja tās nav, skaidrs, ka jūs nemaz neesat Francijā. Ja no rīta gadās pamosties svešā viesnīcā bez mazākās sajēgas, kur atrodaties, atliek vien palūkoties pa logu. Ja redzat ļaudis ar padusē pasistiem pusmetru gariem maizes stieņiem, skaidrs, ka esat pamodušies filozofu, vīna dzērēju un maizes skrubinātāju zemē.

Bagetei ir brālis un māsa. «Bastards» (bᅢᄁtarde tulkojumā no franču valodas nozīmē bastards) ir mazliet īsāks par slaveno māsu, bet, tā kā svars abiem vienāds, atlikums aizgājis druknumā. «Fisella» (ficelle tulkojumā no franču valodas nozīmē - diegs, aukla, stīga) ir krietni mazāka par saviem radiniekiem un sasniedz tikai pusi no to svara. Taču gēni visiem vienādi - kviešu milti, kuros iejauc raugu vai, īpašos gadījumos un veikalos, speciālo ieraugu, ko atšķaida ar ūdeni, un pievieno knibucīti sāls un cukura.

Es īsti nesaprotu, kāpēc bagetes tik ātri sacietē - jau nākamajā rītā tās ir kā golfa nūja, nevis maize. Daži avoti to skaidro ar e-vielu neesamību, kaut gan manas mātes ceptā maize, kas arī tiek cepta tieši no tādām pašām sastāvdaļām, svaiga stāv nedēļu, pat pusotru (protams, ne jau vienkārši izlikta uz galda, bet dvielī ietīta). Lai kā arī tur būtu, sacietēšanas ātrums nozīmē vien to, ka ik rītu jāpērk jauna bagete. Reiz biju apmetusies Tūrā (pilsēta Francijas vidienē) viesnīcā, kas atradās blakus vietējai bulanžērijai, kurā rosība sākās jau ap septiņiem, un pēc trim stundām viss rīta cepiens bija izpirkts. Ko viņi ar šo pirkumu dara? Man ir aizdomas, ka visu apēd petit dejeuner, apziežot ar sviestu un ievārījumu un piedzerot stipru kafiju.

Tikpat slavens kā bagete ir kruasāns, taču tas ir garšīgāks. Tā smarža! Un sviesta pilnā garša! Kruasāns tādā paskatā, kāds tas ir šodien, dzimis pagājušā gadsimta sākumā. Līdz tam kruasāns tika cepts no rauga mīklas, pēc tam - no kārtainās rauga mīklas. Tās pagatavošana ir sarežģīta, tādēļ pat Francijā lielākoties nopērkami saldētās mīklas kruasāni - iešaut krāsnī jau nu mācēs katrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?