Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

VK nevar sagaidīt savu pilnvaru paplašināšanu

Valsts kontroles vadībā pieaug satraukums par Saeimas vilcināšanos pieņemt likuma grozījumus, kas dotu tai tiesības uzsākt zaudējumu piedziņas procedūru pēc veiktajām revīzijām. Par likuma grozījumu sagatavošanu atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, kurā ir vērā ņemama bijušo vietējo līderu pārstāvniecība, projektu noskaņota vērtēt rūpīgi, ieklausoties pašvaldību argumentos. Valsts kontroles ierosinājumam Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iebilst.

Jau pērnajā gadā Valsts kontrole (VK) iesniedza Saeimā priekšlikumus par izmaiņām likumos, kurus Saeima arī konceptuāli atbalstīja, paplašinot Valsts kontroles pilnvaras. Ierosinājums paredz, ka pēc revīzijas, kuras laikā ir konstatatēta nelikumīga rīcība, kas radījusi zaudējumus, Valsts kontrolei būtu tiesības sākt zaudējumu piedziņas procesu pret amatpersonām, ja noteiktā laikā šo jautājumu nav atrisinājusi pati iestāde.

Nesen beidzās priekšlikumu iesniegšana Valsts kontroles likuma grozījumos pirms to izskatīšanas otrajā lasījumā. Taču valsts kontrolierei Elitai Krūmiņai ir bažas, vai Saeima nevēlas novilcināt šā projekta pieņemšanu, ņemot vērā ilgo tā saskaņošanas procesu. Grozījumi esot sabiedrības interesēs, jo palīdzētu budžetā atgūt līdzekļus. Tagad zaudējumu piedziņa faktiski nenotiekot, un atbildība par to nodarīšanu ir formāla. Personas, kuru darbībā kontstatēti pārkāpumi, tiek cauri ar vieglākiem sodiem - brīdinājumiem, mutiskiem aizrādījumiem, piezīmēm, rājieniem. Ir gadījumi, kad uz dažiem mēnešiem tiek samazināta viņu mēnešalga vai arī pārtrauktas darba attiecības.

Valsts kontrolieres amatā E. Krūmiņu Saeima apstiprināja 2013. gada janvārī. Tas nozīmē, ka nākamā gada sākumā viņai beigsies pirmais četru gadu pilnvaru termiņš. Var pieļaut, ka arī ar šo faktu varētu būt saistīta vilcināšanās. Tieši E. Krūmiņas darbības laikā sākās intensīvas revīzijas pašvaldībās. Valsts kontroliere ir apņēmusies līdz pilnvaru beigām veikt revīzijas visās pašvaldībās. LPS bija vienīgā institūcija, ar kuru grozījumus neizdevās saskaņot.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai ir bijušas vairākas izbraukuma sēdes reģionos, kur vietējie līderi izteikuši iebildes pret Valsts kontroles pilnvaru paplašināšanu, Dienu informēja šīs komisijas deputāts, bijušais Smiltenes novada vadītājs Ainārs Mežulis (ZZS). Viņš sacīja, ka projektu nav paredzēts bremzēt, taču iebildumi pret to ir - galvenokārt tāpēc, ka tad būs vēl viena kontrolējošā institūcija. Viņaprāt, Valsts kontrolei ir tiesības nodot revīzijas rezultātus citām tiesībsargājošajām iestādēm. «Beigās būs tā, ka mēs visi būsim zagļi un visi meklēsim zagļus,» piebilda politiķis.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdim Sergejam Dolgopolovam (Saskaņa) arī nepatīkot tā ažiotāža, kas ap projektu ir sacelta. Viņš Dienai atgādināja, ka likums nav parastajā kārtībā skatīts valdībā, bet pēc Valsts kontroles iniciatīvas to iesniegšanai parlamentā ir sagatavojusi komisija. Tāpēc tas ir rūpīgāk jāvērtē. Komisija saņemtos priekšlikumus izvērtēs darba grupā kopā ar ekspertiem. «Es netaisos projektu vilcināt, bet netaisos arī sasteigt,» teica S. Dolgopolovs. Viņš personīgi esot skeptisks pret ideju, jo tās parādīšanās nozīmējot, ka tiesībsargājošās iestādes strādājot lēni un Valsts kontrole uz tām nevar paļauties. «Bieži tā vietā, lai likvidētu cēloņus, tiek apkarotas sekas,» piebilda komisijas vadītājs.

S. Dolgopolovs ir iesniedzis priekšlikumu, lai paredzētu, ka nevis Valsts kontroles padome, bet speciāla komisija tad varētu lemt, vai uzsākt administratīvo procesu par piespiedu piedziņu. Šajā komisijā varētu būt gan VK padomes, gan Valsts kancelejas, Ģenerālprokuratūras un arī pašvaldību pārstāvji. LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis savukārt aicina atjaunot iespēju Valsts kontroles padomes lēmumus pārsūdzēt, kas tikusi atcelta vēl pirms E. Krūmiņas stāšanās amatā. Nereti Valsts kontroles revīzijās izdarītie secinājumi esot strīdīgi, it sevišķi gadījumos, kad tā vērtējusi līdzekļu izmantošanas lietderīgumu. Ir jāpārzina situācija konkrētajā pašvaldībā, lai to patiešām izprastu, uzskata LPS vadītājs. Šajā gadījumā gan personām, no kurām piedzītu zaudējumus, būtu iespējas šo administratīvo aktu pārsūdzēt tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?