Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zaharščina un Oblomovs no Manē gleznas

Ģirts Krūmiņš ir smalks aktieris un cilvēks, mazliet ne no šī gadsimta. Aristokrāts. Ne velti JRT aktieri kā vienīgo «trūkumu» viņā nosauc nespēju «novākt no sejas inteliģenci». Ne visām lomām tas der. Oblomovam pirmajā acu uzmetienā - gan. Pat ļoti. Lūk, slavenajā Oblomova dīvāniņā guļ kāds, par kuru kolēģe nākamajā dienā vaicā: vai viņš apzināti ir līdzīgs Puškinam? Protams, ka bakenes, romantiskais baltais krekls (pat, ja pēdējo reizi mazgāts Zahara jaunībā), rakstīšana ar spalvu, dievišķi melodiskās Casta Diva ārijas dziedāšana un atzīšanās, ka «mūzika man ir viss», Ģirtam Krūmiņam nāk no tādām dzīlēm, ka nav šaubu - sirdī viņa Oblomovs ir mākslinieks, estēts, kuru tiešām aizskar kalpa Zahara «te un te paslaucītie», tomēr viscaur esošie putekļi, mati un drupačas kā mūžīgs, neizbēgams atgādinājums par pasaules nožēlojamo sadzīviskumu un brutalitāti pretstatā viņa mākslas ēteriskajai pasaulei, sapnim par mūžīgu grimšanu netraucētā pavēņa lieglaimē, aptuveni kā Manē gleznā Le dᅢᄅjeuner sur l'herbe (Brokastis zaļumos) (1863), kur vienīgā kustība ir lapu ņirboņa.

To Ģirts Krūmiņš izspēlē eleganti.

Tomēr, lai cik atvērti vēlējos nolasīt Krūmiņa Oblomova versijas jaunos vaibstus, tas īsti neizdevās. Cerams, tikai pagaidām un tikai 14.IX izrādē. Turklāt pieļauju, ka ir skatītāji, kam Krūmiņa Oblomovs ir tuvāks. Rodas iespaids, ka arī režijas koncepcijā pamatā izrāde tomēr ir būvēta uz Oblomovu - Gundaru Āboliņu, bet Ģirta Krūmiņa Oblomova versija nav pietiekami individualizēta. Nolasu, ka viņa Oblomovs ir princis uz zirņa un, lai cik pasīvs un asociāls, tomēr gluži labi spēj sadzīvot ar pasauli un socializēties. Tas bezdibenis nav tik nepārkāpjams. Kamēr Āboliņa Oblomovs ir saaudzis ar savu dīvāniņu kā nāra ar asti. Šajā Oblomovā ir kas iracionāls. Aktierim izdodas pārliecināt - viņš tiešām noslāps, ja izies kaut soli ārpus savas embrija teritorijas. Bet, arī uzturoties šajā teritorijā, viņa acīs ir bezgalīgas skumjas. Viņš Olgā tiešām iemīlas, taču nekāda kopābūšana nav iespējama - nestāvēs taču abi divi mūžam kājās dīvāniņā, kur Oblomovs uzrauj Olgu. Krūmiņa Oblomovam pārvākšanās ir klapatas, kamēr Āboliņa - eksistenciāla nelaime, fatāls apdraudējums, gluži kā ikviens klauvējiens, saulesstars vai rēķins no ārpasaules. Krūmiņš Oblomovu vairāk būvē uz vispārēju melanholiju, nostalģiju pēc Arkādijas. Āboliņš - uz aktīvu iekšēju darbību, saldkaislu nekā nedarīšanu. Reizē viņš ir arī gluži vienkārši vecpuisis, kam ir nāves bailes dzīvot un kas apzinās, ka nekad tā arī nesaņemsies dzīvē kaut ko mainīt. Lupatās ievīstītais, zem gultas pabāztais ceriņzars ir spoža detaļa. Manuprāt, šobrīd jēdzieniski apjomīgāks, sarežģītāks un emocionāli skaudrāks ir Oblomovs - Āboliņš. Tomēr ir kāds, kas vienādi mīl abus Oblomovus. Viļa Daudziņa kalps Zahars, kas ir otra ikonas lampiņa savā aizkrāsnes migā. Nekāda aktiermākslas teorija, par laimi, nepalīdz saprast, kā aktieris tik kariķēti grotesku formu spēj piepildīt ar tik «kristīgu, ne ģiftīgu» saturu. Turklāt - atstājot vietu arī smiekliem. Atliek vēlēties, lai pēc poēmas vērtā Zahara aktierim labvēlīgi režisori piešķirtu «veču brīvdienas» un iedotu skaistu lomu vecuma grupā līdz 45 gadiem, vēlams - ar taisnu muguru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?