Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Zemes pārdošanu ārzemniekiem vairs nevar ierobežot

Kapitāla brīva aprite ir viens no Eiropas Savienības pamatpostulātiem, tāpēc Latvija nevar ierobežot zemes pārdošanu ārzemniekiem, trešdien Saeimas Mandātu un iesniegumu komisijas sēdē sacīja Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis (ZZS). Tieši to vēlas panākt kolektīvā iesnieguma Latvijas Zeme - Latvijas pilsoņiem iesniedzēji, kuriem portālā Mana balss izdevies savākt 10 000 pilsoņu parakstus par šo pirms vairākiem gadiem pieteikto Armanda Krauzes (ZZS) iniciatīvu.

Kad 2013. gadā A. Krauze ierosināja izsludināt tautas nobalsošanu, lai noteiktu, ka Latvijā lauksaimniecības un meža zeme var piederēt tikai Latvijas pilsoņiem vai komersantiem, kuri pilnībā pieder Latvijas pilsoņiem, viņš bija viens no Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) līderiem. Tagad A. Krauze ir Saeimas deputāts un arī premjera parlamentārais sekretārs, kurš vada Zaļo un Zemnieku savienību, kas ir valdošā partija.

Mandātu un iesniegumu komisija, kurai jālemj par kolektīvā iesnieguma tālāko virzību, trešdien nolēma nodot inciatīvu izvērtēšanai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kurā jau ir atvērts likums par zemes privatizāciju lauku apvidos. Atskatoties pagātnē, jāatgādina, ka laikā, kad pēc A. Krauzes iniciatīvas sākās parakstu vākšana, šajā likumā vēl nebija noteikti stingrāki zemes iegādes kritēriji, kas pēc tam tika izdarīts, jo 2014. gada 1. maijā beidzās pārejas periods, pēc kura Eiropas Savienības valstu pilsoņi un ES reģistrētās juridiskās personas zemi Latvijā varēja brīvi iegūt īpašumā. Lai pasargātu vietējos lauksaimniekus, Saeima noteica stingrākas prasības tiem, kas vēlēsies iegādāties īpašumā zemi.

Zemkopības ministrijas pārstāvis R. Arnītis komisijas sēdē atgādināja, ka Eiropas Komisija jau ir ierosinājusi pārkāpumu procedūru par Latvijā noteikto zemes iegādes regulējumu, kurā kā viena no prasībām potenciālajiem zemes īpašniekiem ir iegūta lauksaimnieka izglītība. Turklāt tagad Latvija ir arī Ekonomiski attīstīto valstu organizācijā OECD, un tas nozīmē, ka no 2019. gada arī šo valstu pilsoņiem būs brīvas iespējas iegūt īpašumā Latvijas zemi. «Mēs varam tikai noteikt kritērijus, bet nevaram paredzēt ierobežojumus,» uzsvēra R. Arnītis, rosinot kolektīvo iesniegumu skatīt reizē ar Tautsaimniecības komisijā jau atvērtajiem likuma grozījumiem lauku zemes privatizācijas likumā.

Mandātu komisijas sēdē piedalījas arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) priekšsēdis Edgars Treibergs (ZZS) un Zemnieku saeimas eksperts Mārtiņš Trons, kuri ar izpratni izturējās pret Latvijas kā ES dalībvalsts saistībām. M. Trons tikai uzsvēra, ka aptuveni 15% Latvijas zemes jau pieder ārzemniekiem, bet atsevišķos novados šīs platības pārsniedz 35%. «Kritēriji ir pārāk maigi, un tie ir jāpadara stingrāki,» uzskata M. Trons. E. Treibergs norādīja, ka ir valstis, kurās ir vēl stingrākas prasības tiem, kas vēlas iegādāties zemi. «Taču tagad rīkot referendumu nebūtu prātīgi,» piebilda LOSP līderis.

R. Arnītis uzskata - cilvēkos esot jārada sajūta, ka zemei ir jābūt to pilsoņu rokās, kam pieder šī valsts. Taču komisijas sēdē klātesošie arī secināja, ka Latvijas zemnieki nonāca nelīdzvērtīgā situācijā ar ārzemniekiem, jo viņiem nebija tādas rocības, lai varētu paši nopirkt zemes, ko minēja arī deputāts Jānis Vucāns (ZZS). Atspaids lauksaimniekiem ir tagad izveidotais Latvijas Zemes fonds, kas piedāvā atpirkt zemes no īpašniekiem, kuri tās nevar izmantot lauksaimnieciskajā ražošanā, bet pēc tam fonds šo zemi var pārdot vai iznomāt zemniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?