Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ziedojumu sadales kritērijus sportam vērtē piesardzīgi

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pieņemtos kritērijus valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadalei sporta speciālisti kā faktu uzņem atzinīgi, bet vērtēt to saturu pagaidām izvairās. «Tas ir vismaz kaut kāds dokuments. Tas ir starts, lai jebkuru summu sadalītu pēc kritērijiem, nevis pēc deguna,» saka Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Guntis Zālītis. Arī citi Dienas aptaujātie federāciju pārstāvji saka, ka tas ir solis uz priekšu, tomēr, kā šie kritēriji ietekmēs katras federācijas maka biezumu, šobrīd neviens īsti nemāk teikt - varēšot vērtēt pēc pirmo summu sadalīšanas.

LOK Izpildkomiteja vispārējo valsts kapitālsabiedrību ziedojumu sadales kritērijus pēc aptuveni mēnesi ilga izstrādes procesa apstiprināja pagājušajā nedēļā. Turpmāk tie regulēs valsts kapitālsabiedrību ziedoto līdzekļu sadali olimpisko sporta spēļu un olimpisko individuālo sporta veidu federācijām. Individuālajiem sporta veidiem 40% no piešķirtā finansējuma tiks sadalīti vienādās daļās, bet pārējos 60% dalīs, vadoties pēc federācijas dalībnieku sasniegumiem Eiropas un pasaules līmeņa sacensībās, kā arī olimpiskajās spēlēs. Savukārt sporta spēļu federācijām šī proporcija būs pretēja. Proti, 60% no piešķirtā finansējuma dalīs vienādās daļās, bet atlikušos 40% - atkarībā no sportistu sasniegumiem dažāda līmeņa sacensībās. Pirms kritēriju apstiprināšanas tie tika izsūtīti apspriešanai sporta federācijām, taču neviens ierosinājums vai precizējums neesot ticis saņemts. LOK komunikācijas vadītāja Dace Gulbe Dienai norāda - tas liecina par vienprātību sporta federāciju vidū, ka apstiprinātie kritēriji ir nepieciešami un pareizi.

Par kritēriju nepieciešamību Dienas aptaujātie sporta federāciju pārstāvji ir vienisprātis. Visi kā viens norāda - tie bijuši nepieciešami jau sen. Līdz šim to apstiprināja arī LOK un tās ģenerālsponsora a/s Latvijas valsts meži virzienos raidīti pārmetumi par neskaidro finansējuma sadali. Tomēr uz jautājumu, vai pieņemtie kritēriji ir taisnīgi, pārliecinošas atbildes neviens pagaidām nesniedz. «Lai kādi arī viņi būtu, tie ir kritēriji. Vai kritēriji ir labi vai slikti, varēsim redzēt nākotnē. Viņi nav arī akmenī iecirsti - ja būs nepieciešamība, nākotnē kritērijus varēs palabot,» uzskata Latvijas Sporta federāciju padomes priekšsēdētājs Andris Kalniņš. Līdzīgu viedokli pauž arī Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents G. Zālītis: «Pagaidām ir grūti spriest. Jāpagaida, kad tiks sadalīta pirmā nauda.»

Nedaudz precīzāku atbildi sniedz Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis. «Tas ir solis uz priekšu un kritēriji bija vajadzīgi, bet pieļauju, ka futbolam viņi nebūs labi,» viņš pauž. Neizdevīgā pozīcijā futbolu nostāda tas, ka kritērijos ir iekļauti starptautiski sasniegumi, bet šim sporta veidam, salīdzinot ar citiem, gūt šāda līmeņa panākumus ir grūtāk. «Lai Latvija atkārtotu to, kas notika 2004. gadā [pagaidām vienīgā reize, kad Latvijas futbola izlase piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā], ir jānotiek brīnumam,» saka J. Mežeckis. Savukārt Latvijas Volejbola federācijas prezidents Almers Ludviks uzskata, ka skaidru kritēriju ieviešana palīdzēs izvairīties no rīvēšanās federāciju starpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?