Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Zirga gaļa atklāta jau divu Latvijas uzņēmumu produktos

Zirga gaļas skandāls vēršas plašumā arī Latvijā. Jau divu mūsu valsts uzņēmumu produkcijā ir atklāta zirga gaļa, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegtā informācija. Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde Latvijas uzņēmuma Kuršu zeme ražotajos liellopu gaļas konservos ir konstatējusi zirga gaļu, vakar tika paziņots Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Kuršu zemes pārstāvis Jiri Leps (Jueri Lepp) sola komentēt situāciju pēc PVD pārbaudēm. Otrs uzņēmums, kura Latvijā tirgotajās doktordesās un cīsiņos Vācijas laboratorijā atklāta zirga gaļa, ir SIA Forevers. Lielveikali Rimi un Maxima jau ir paziņojuši aģentūrai LETA, ka pārtrauks tirgot produktus, kuros konstatēta zirga gaļa. «Mēs joprojām neesam saņēmuši oficiālos analīžu rezultātus,» skaidro Forevers pārstāve Anita Lancmane, «līdz ar to mēs nezinām, vai runa ir tikai par DNS pēdām vai zirga gaļu.» Uzņēmums plāno pārrunāt situāciju ar tirdzniecības parteriem un nosūtīt paraugus analīzēm neatkarīgās laboratorijās, lai pārbaudītu zirga gaļas klātbūtni. A. Lancmane norāda, ka dažos produktos, kuros konstatēta zirga gaļa, izmantota tikai cūku un putnu gaļa. Lai gan PVD paudis, ka šie produkti būs jāizņem no tirdzniecības un jāpārmarķē, šādu aicinājumu Forevers nav saņēmis un pagaidām neplāno to darīt.

PVD šonedēļ paziņoja, ka kautuves Latvijā gaļas pārstrādes uzņēmumiem zirga gaļu piegādājušas, uzdodot to par liellopu gaļu. Šajā sakarā ir sāktas administratīvā pārkāpuma lietas. Kopā deviņās kautuvēs pagājušajā gadā kopā nokauti 416 zirgu, lielākā daļa - 272 zirgi - nonākuši SIA Aibi. Gandrīz visu šo zirga gaļu kautuve piegādājusi uzņēmumam SIA Forevers. Pārkāpumus saistībā ar zirga gaļas izsekojamības nenodrošināšanu PVD konstatējis arī trīs citās kautuvēs: SIA Viļumene, z/s Kalnpierbes un SIA Musino. «Zirga gaļa ir ievērojami lētāka nekā liellopu gaļa. Nevar būt runa par to, ka gaļas produktu pārstrādes uzņēmums nevar atšķirt liellopu no zirga gaļas, ja rodas šaubas, to var pārbaudīt gan pēc datubāzes identifikācijas numuriem, gan gaļas cenas.» SIA Aibi nostāju Dienai skaidro advokāts Jānis Avotiņš, nepiekrītot izskanējušajai informācijai par gaļas pārstrādātāju maldināšanu un norādot, ka administratīvajās lietās lēmumi nav pieņemti un personas vai uzņēmuma vaina nav konstatēta. Balstoties uz kautuvēs sniegto informāciju, kuriem uzņēmumiem zirga gaļa piegādāta, Pārtikas un veterinārais dienests turpina veikt pārbaudes. No pārbaudītajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem diviem produkta sastāvā zirga gaļa bija norādīta un nekādi pārkāpumi netika nekonstatēti. Uzņēmums Kuršu zeme nav bijis to uzņēmumu sarakstā, kuriem zirga gaļa piegādāta no Latvijas kautuvēm. Iespējams, ka tā ir ievesta.

Šī ir samudžināta lieta, kas pamazām jāšķetina vaļā, norāda PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere. Tam būšot nepieciešams zināms laiks. «Lai gan zirga gaļa, ja tā iegūta legālā kautuvē un ir pārbaudīta, nerada draudus patērētāju veselībai, tomēr to nenorādīt produkta marķējumā nozīmē maldināt patērētāju,» skaidro I. Meistere. PVD pārbaudīs zirga gaļas klātbūtni arī produktos mazumtirdzniecības un vairumtirdzniecības uzņēmumos, kā arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?