Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 15. novembris
Undīne, Leopolds, Unda

Zivis ar rudens dārzeņiem

Ja radu, draugu vai labu kaimiņu lokā nav neviena makšķernieka un nedzīvojat Centrāltirgu sasniedzamā attālumā, tikt pie svaigām zivīm nemaz nav tik vienkārši. Tāpēc lai neironizē tie, kas norvēģu sarkano lasi sauc par mūsdienu Latvijas nacionālo zivi - tas ir vispieejamākais.

Ar zivīm arī jāmāk apieties. Man zivis ļoti garšo, un Centrāltirgus ir pa ceļam. Visbiežāk no tā mājās pārbraucu ar līni, kas ir mana mīļākā zivs īpatnējās dūņu garšas dēļ. Taču glums, slidens pēc velna - pirms divām nedēļām tas man izslīdēja no rokām un pa virtuvi aizlidoja tā, ka vakariņu vietā dabūju berzt grīdu un virtuves skapīšus.

Zivju restorāna Le Dome pavārs Nikolajs Borodkins neliek tīrīt līni, viņš šoreiz piedāvā vienkāršas receptes, kurām zivis varat izvēlēties pēc saviem ieskatiem, der arī norvēģu laša atgriezumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Salāti ar kūpinātu zivi

Sastāvdaļas 1 personai: 70-80 g dažādu salātlapu maisījuma, 70-80 g karsti kūpinātas zivs pēc izvēles (jūras asaris, lasis, forele u. c.), 40 g svaiga gurķa, 40 g ķirštomātu, 2 paipalu olas, 20 g sarkano redīsu, olīveļļa un balzametiķis (3:1) salātu pārliešanai, sāls, svaigi malti pipari, medus vai cukurs pēc garšas
1. Uzvāra ūdeni un verdošā liek iekšā paipalu olas. Pēc 2 min. un 40 sek. tās ņem ārā no ūdens un liek aukstā ūdenī atdzesēties. Tā tiek iegūtas olas ar maigu, līdz galam nesacietējušu, bet arī ne pavisam mīkstu dzeltenumu.
2. Salātus noskalo un kārto uz šķīvja.
3. Bļodiņā sajauc olīveļļu ar balzametiķi, cukuru, sāli, pipariem. Šo mērci pārslaka salātiem.
4. Uz šķīvja liek mazus zivs gabaliņus, sagrieztu gurķi, uz pusēm pārgrieztus ķirštomātus, redīsus. Ja vēlas, dekorē salātus ar dīgstiem.

Jūras velšu zupa ar dārzeņiem

Sastāvdaļas 4 personām: 1 l zivju buljona, 100 g selerijas saknes, 100 g burkānu, 100 g kāļu, 100 g kartupeļu, 50 g jūras velšu (vēžu astes, garneles u. c.), 100 g svaigas zivs (var izmantot, piemēram, laša atgriezumus, kas paliek pāri pēc laša izfilēšanas), svaigs timiāns, dilles, citronzāle, sviests apcepšanai, sāls, pipari pēc garšas
1. Buljonu uzvāra un liek tajā smalki sagrieztus dārzeņus un citronzāles stiebru. Uzvāra un pēc tam vāra uz lēnas uguns, līdz dārzeņi mīksti. Citronzāles stiebru izņem ārā.
2. Uz pannas izkausē sviestu un apcep zivi un jūras veltes kopā ar timiānu.
3. Jūras veltes liek šķīvī, pāri pārlej karsto dārzeņu zupu, pārkaisa ar dillēm.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 4 personām: 600 g svaigas zivs (pēc vēlēšanās), 100-150 g sīpolu, eļļa apcepšanai, 1 ēd. k. miltu, 1 tējk. kartupeļu cietes, 2 olas + 1 ola panēšanai, rīvmaize un milti panēšanai, 0,5 kg kāļu, piens kāļu vārīšanai, sāls, pipari, zaļumi pēc garšas
1. Zivi samaļ gaļasmašīnā.
2. Sīpolus uz pannas apcep.
3. No zivs, sīpoliem, abām olām, kartupeļu cietes, miltiem, sāls, pipariem sajauc mīklu.
4. No mīklas izveido vai nu bumbiņas, vai nelielus plācenīšus (ieteicamāks variants, ja kroketes cepsiet uz pannas, nevis izmantosit friteri).
5. Kroketes panē miltos, sakultā olā, rīvmaizē.
6. Sagatavotās kroketes liek uz pergamenta un uz apmēram 20 minūtēm ieliek saldētavā.
7. Dziļā pannā kārtīgi uzkarsē lielu daudzumu eļļas, liek tajā kroketes un apcep no abām pusēm. Ja mājās ir friteris, tad kroketes liek fritēties tajā.
8. Kāli sagriež palielos gabalos, liek katliņā uzkarsētā pienā un vāra, līdz mīksts. Pienu nolej, kāli ar garšvielām sablendē.
9. Uz šķīvja liek kroketes, kāļu biezeni, dekorē ar zaļumiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?