Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Zviedriem jāizšķiras: iet pa labi vai pa kreisi

Zviedrijas vēlētāji svētdien dosies pie balsošanas urnām, lai izraudzītos jaunus tautas priekšstāvjus. Lielākais vairums no viņiem savu balsi atdos par sociālistu - zaļo un konservatīvo - liberāļu koalīcijām, kuru sīvās divcīņas dēļ Zviedrijas politika pirms šīm vēlēšanām kļuvusi līdzīgāka ASV un Lielbritānijā tradicionālajai divpartiju (šajā gadījumā gan koalīciju) konkurencei.

Bez abiem lielajiem blokiem parlamentā varētu iekļūt arī neliela galēji labējā partija, kas iestājas par imigrācijas ierobežošanu.

Reinfeltam labas izredzes

Šonedēļ publicēto sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka lielākas izredzes uzvarēt vēlēšanās un iegūt absolūto vairākumu Riksdagā ir pašreizējā Zviedrijas premjerministra Frēdrika Reinfelta vadītajam četru labējo partiju blokam Alliansen (Alianse), kas uzvarēja iepriekšējās vēlēšanās 2006. gadā.

Vienā no aptaujām gatavību atbalstīt esošo valdību izteikuši 50,3, bet citā - 51,1% vēlētāju. Savukārt opozīcijā esošo Sociāldemokrātu, Kreisās partijas un Zaļās partijas koalīciju gatavi atbalstīt attiecīgi 43,8 un 41,8% balsstiesīgo, vēsta Reuters.

Lai iekļūtu parlamentā, partijām jāpārvar 4% barjera. Skaidrs, ka to paveiks abi lielie bloki, bet viss liecina, ka tas izdosies arī partijai Zviedrijas demokrāti, kas atklāti paudusi nepieciešamību samazināt imigrantu plūsmu uz Zviedriju un paziņojusi, ka islāms ir zviedru lielākais ārvalstu drauds kopš Otrā pasaules kara.

Zviedrijas demokrātu iekļūšana parlamentā varētu radīt problēmas gadījumā, ja neviena no lielajām koalīcijām neiegūs absolūto vairākumu, jo abi bloki deklarējuši, ka nesadarbosies ar pretrunīgi vērtēto partiju. F. Reinfelts paziņojis, ka pie šāda iznākuma uzrunās Zaļo partiju.

Lai izjauktu Zviedrijas demokrātu aģitācijas mītiņus, protestētāji pūtuši vuvuzelas, bet aicinājumu nebalsot par partiju izteikusi gan valdošā koalīcija, gan opozīcija.

Nav atšķirību

Neskatoties uz to, ka pēdējās priekšvēlēšanu debatēs galveno konkurentu līderi iesaistījās asā vārdu apmaiņā, radot iespaidu par lielo viedokļu nesakritību dažādos jautājumos, politologi uzskata, ka patiesībā starp abiem spēkiem nav noteiktas ideoloģiskās atšķirības.

Politikas un mediju eksperti pamanījuši, ka abas koalīcijas savā retorikā kļuvušas centriskas, tādēļ vairumam vēlētāju esot grūti atrast atšķirību starp tām.

Šajā priekšvēlēšanu laikā iedzīvotājiem galvenais bijis, kādus ekonomiskos labumus dažādām sabiedrības grupām sola partijas. Analītiķi apgalvo, ka pirmo reizi tieši vecākā gadagājuma zviedri būs ļoti svarīgi vēlētāji. Liela un ietekmīga ir pagājušā gadsimta četrdesmitajos gados dzimusī paaudze, kas varētu būt aktīvāka par janiešiem, kuri neizjūtot īpašu sasaisti ar tradicionālajām partijām.

Vairums vidējās paaudzes zviedru, visticamāk, balsos par Aliansi, jo kopš stāšanās amatā F. Reinfelts ir veicis nozīmīgu nodokļu samazinājumu. Premjers solījis, ka uzvaras gadījumā veiks vēl vienu nozīmīgu nodokļu samazinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?