Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Bērniņš aizgāja nepiedzimis

Vairāki tūkstoši bērniņu Latvijā ik gadu piedzimst nedzīvi vai mirst neilgi pēc dzemdībām. Daļu no šiem "zvaigžņu bērniem" nav iespējams pat cieņpilni apbedīt juridisko nepilnību dēļ.Viņš būs Miķelis. To puisēna vecāki saprata jau dienā, kad uzzināja par mazo brīnumu. Žanetes Drones un viņas vīra ģimenē Miķelis patiesi bija ilgi gaidīts brīnums.

"Mēs vairs neesam nekādi divdesmitgadīgi jaunieši. Ļoti ilgi bijām uz to cerējuši." Kad veiksmīgi bija aizritējuši pirmie trīs nedrošie grūtniecības mēneši, Žanete mierīgu sirdi ļāvās gaidīšanas priekam. Viņa jutās laimīga un vesela. Taču puisītis piedzima par zvaigžņu bērnu - mazulīti, kas 18.grūtniecības nedēļā nāca pasaulē nedzīvs.Notikusī traģēdija Miķeļa vecākus pamudināja iesaistīties sabiedriskajā iniciatīvā Zvaigžņu bērns un sniegt atbalstu ģimenēm, kuras piemeklē tikpat tumšs dzīves posms. Latvijā tādu ir daudz – ik gadu no vecākiem neatkarīgu iemeslu dēļ mammas vēderā pārstāj augt vai neilgi pēc dzemdībām mirst 3300 bērniņu. Ja viņi nepiedzīvo 22.grūtniecības nedēļu un nav sasnieguši 500 gramu svaru, tad vecākiem ir teju neiespējami dabūt sava mazulīša mirstīgās atliekas un tās tiek kremētas kopā ar slimnīcas medicīniskajiem atkritumiem. Bet vecākiem tas ir bērns, viņu bērns, visu šo laiku viņi to ir gaidījuši, mīlējuši, sarunājušies un uztvēruši jau kā pavisam reālu cilvēkbērnu.Ir arī izņēmumi, kad vecākiem tomēr izdodas saņemt pīšļus. Taču tas ir grūti, jo par tik agri mirušiem bērniem  likums nerunā. Līdz ar to mediķiem trūkst pārliecības, kā būtu pareizi rīkoties. "Tas ir vecāku uzņēmības jautājums. Ja nodaļā ir pietiekami saprotošs personāls, kas nemēģina interpretēt neesošu likumu un nebaidās no kaut kādām sekām, tad vecāki izcīna iespēju saņemt mazu paciņu. Bet tās ir papildus sāpes, kuras šādā situācijā nevajadzētu piedzīvot," stāsta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Garīgās aprūpes dienesta kapelāne Lelde Titava. Tāpat nekur oficiāli netiek reģistrēts nedz bērniņa dzimšanas, nedz miršanas fakts. Mazā cilvēka it kā nav bijis. Vecāki savās sāpes un tukšuma sajūtā paliek vieni bez iespējas no bērniņa cieņpilni atvadīties un vietas, kur viņu pieminēt. Taču daudziem atvadīšanās ir ļoti būtiska, lai reiz varētu noslēgt savas sēras. "Ja sērošanas laikā nav iespēja šo bērniņu apglabāt un vēlāk nav vietas, kur pieminēt, tad vecākiem ir tāda sajūta, ka viņš ir kā bezvēsts pazudis," stāsta Rīgas Lutera draudzes mācītājs un Bērnu slimnīcas Vecāku mājas kapelāns Linards Rozentāls, kurš arī darbojas Zvaigžņu bērna iniciatīvā. Tāpat šādā nelaimē nonākušām sievietēm nepienākas nekādas sociālās garantijas – nedz pabalsts, nedz atvaļinājums, kas palīdzētu fiziski un emocionāli dziedināties. Daži darba devēji, saprotot, ka sieviete pēc pārdzīvotā nespēs atgūties vēl ilgi, šādas situācijas izmanto ļaunprātīgi un atlaiž viņu no darba. Iniciatīva Zvaigžņu bērns ir apņēmies šīs juridiskās netaisnības labot un izveidot atbalsta sistēmu, kas ģimenes nemanāmi vadītu cauri tumšajam posmam. Visu rakstu par zvaigžņu bērniem lasiet žurnāla Sestdiena 30.maija-5.jūnija numurā!

Top komentāri

Incene
I
Kapec bernini mirst mammas vedera zina tikai Dievs,man nomira pasa pedeja bridi kad bija jadzemde.Es dzemdeju savu Princesiti mirusu. Es pateicos Dievam par to ,ka arsti deva mums iespeju izveleties,nemt vinu majas,vai atstat .Sis sapes ir briesmigas,jo tu nekad neredzesi ka bernins ,kuru tu loti loti gaidiji tev uzsmaiditu,tu neredzesi vina acu krasu ,nekad nevaresi vinu samilot. Un tikai pateicoties iespejai ,ka varejam meitinu nemt majas ,mums ir kur aiziet ! Ja ir iespeja ,tad dodiet vecakiem sadu iespeju,jo tas ir loti svarigi ,taja smagaja bridi pardzivot bernina aiziesanu !!!
Žēl, ļoti žēl!
Ž
Ka LV vēl arvien ir tik atpalikusi valsts ar tik šauri domājušiem iedzīvotājiem!!! Mums pāragri piedzima puisītis 16. grūtniecības nedēļā un istabai, kurā dzemdēju pie durvīm pielika rozīti, lai ik katrs darbinieks kurš ienāks zinās, ka pasaulē nāk miris bērniņš un lai attiecīgi uzvedās. Pēc dzemdībām (un tās IR dzemdības) mums piedāvāja vai nu bērniņu sagatavot apglabāšanai vai nosūtīt uz Mayo Clinic sekcijai, jo bija īpaši apstākļi kāpēc nomira dzemdē. Mēs, kopīgi ar ārstiem izvēlējamies pēdējo, jo vēlējamies uzzināt, lai nākamajā grūtniecībā zināt kā rīkoties. Tomēr mums izsniedza sertifikātu, ka piedzima puisītis un vārdiņš arī uzrakstīts uz tā. To nevar izdzēst no vecāku, vecvecāku vai piederīgo atmiņām! Bērniņš bija un ir apliecinājums! Mūsu meitiņa, kura dzima pusotru gadu vēlāk (24. nedēļas grūtniecībā un tagad studē trešo gadu augstskolā ar lieliem panākumiem) zin, ka viņai bija vecāks brālītis. Cerams, ka LV kādreiz būs normāla, civilizēta valsts!!
XXX
X
Jā,tas ir tik smags laiks,ko nevar izsāpēt mēnešiem....jo e pati zaudēju savu bērniņu 19.nedēļa..bija tikai sāpes un mirklis,kad viss beidzies..tagad tikai neliek mieru jautājums,kāpēc.....jo visu laiku viss bija normāli....biju par uz analīzēm Rīgā...saņēmu atbildi(bet jau par vēlu) ,ka viss kārtībā,pat zināju bērniņa dzimumu,ko teikšu godīgi ,labāk nebūtu uzzinājusi.....jo tagad ir dubultsmagi...nezinu ,kā lai tiek tam pāri....jo domas ,skumjas...un jautājums kāpēc..kāpēc tieši ar mani....varētu mēģināt vēl..bet baidos....ļoti ļoti baidos ,ka nav jāpiedzīvo atkal zaudējums un vai būs tas bērniņš ,ko gribēju....sāpes ir briesmīgas:(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata