Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Lietuvas pazudušie dēli

Lietuvā brāļi Nauris un Normunds Macjus kļuva slaveni līdzīgi kā Latvijas meteorīts: vispirms pārsteidza, radīja eiforiju, bet vēlāk izraisīja vilšanos par huligānisko incidentu.

Latviešu dvīņubrāļi prasmīgi spēlēja uz lietuviešu patriotisma stīgām, aktīvi atbalstot Lietuvas basketbola izlasi un Kauņas Žalgiri. Nesen viņiem piešķirta Lietuvas pilsonība, taču tagad viņi sagādājuši pamatīgas nepatikšanas Žalgirim un Lietuvas tēlam pasaulē. Pagājušonedēļ pēc Žalgira sāpīgā zaudējuma Madrides Real, brāļi uzbruka Spānijas basketbola zvaigznei Rūdijam Fernandesam, iesitot viņam pa seju. Par šo izlēcienu bargs sods draud gan pašiem brāļiem, gan Žalgirim, kam jau tāpat pietiek savu problēmu: slavenais basketbola klubs nonācis uz bankrota sliekšņa un spiests skaitīt katru litu, bet tagad acīmredzot nāksies maksāt sodu par līdzjutēju huligānismu.

Lietuva par latviešu dvīņubrāļiem Nauri un Normundu pirmoreiz uzzināja pirms trim gadiem, kad viņus bieži sāka rādīt TV basketbola raidījumos. Neliela auguma (175 cm) brāļi piesaistīja masu mediju uzmanību ar iespaidīgiem tetovējumiem, sportiskā stilā noskūtām galvām un latviešu akcentā paustiem izteikumiem, ka Lietuva viņiem ir kā dzimtene. 2011.gadā Lietuvā notika Eiropas basketbola čempionāts, un daudzās reportāžās parādījās arī emocionālie brāļi Macjus — latvieši, kas lietuviešu basketbolam gatavi ziedot visu. Paradokss, bet brāļi Macjus, dzīvodami Rīgā, gandrīz kļuva par Lietuvas basketbola līdzjutēju etalonu.

Lietuviešu siltās jūtas pret brāļiem, kas atgriezušies Lietuvas paspārnē, ievērojami mazinājis incidents, kas notika 7.martā pēc Žalgira spēles ar Madrides Real. Saspringtā cīņā Žalgiris piedzīvoja zaudējumu ar 104:105, bet pēc spēles galvenā ziņa bija nevis par mača dramatisko galotni, bet gan Macjus uzbrukumu spāņu spēlētājam Rūdijam Fernandesam. Skaidrības labad jāmin, ka Žalgira faniem jau no iepriekšējām spēlēm bija liela nepatika pret Fernandesu, kurš tika vainots par «netīru» spēli. Tāpēc dedzīgākie Žalgira fani Fernandesu sagaidīja ar svilpieniem un nosodošiem plakātiem. Vēl tālāk gāja brāļi Macjus, kas nolēma «atstrādāt» piešķirto pilsonību un parādīt, ka dzimteni un Žalgiri vajag mīlēt vēl stiprāk, pat vicinoties ar dūrēm. Pēc sacensībām viņi gaidīja pie Žalgira arēnas un iesaistījās konfliktā ar Fernandesu. Brāļi apgalvo, ka Fernandess viņus nolamājis spāņu valodā, nosaucis par komunistiem. Nauris iesita Fernandesam pa seju. Normunds tikmēr uzbruka Fernandesa apsargam, kurš centās aizstāvēt basketbolistu. Brāļi nespēja nomierināties arī pēc policijas ierašanās, policistiem nācās likt lietā elektrošoku. Kad brāļus nogādāja iecirknī, viņu asinīs atklāja lielu alkohola koncentrāciju, virs divām promilēm. Atbrīvoti no apcietinājuma, brāļi Macjus apgalvoja, ka nav izdarījuši neko nosodāmu. Pēc viņu domām, iedomīgais spānis guvis mācību par to, ka nosaucis Lietuvu par komunistisku valsti. Pēc šādiem paskaidrojumiem brāļi pamāja kuplajam žurnālistu pulkam un devās uz vienu no Kauņas bāriem. Iedzert alu...

Vairāk par kolorītu brāļu duetu un viņu saikni ar Latviju lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata