Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas recepte: Mājās gatavota saldējuma Vēsma meklējumos

Ir sajūta, ka jau iestājas tāds savdabīgs rudens gaidīšanas laiks ar mēģinājumiem pēc iespējas pilnvērtīgāk izbaudīt atvaļinājumus, ceļojumus, dzīvi laukos, pie jūras, dārza svētkus... Tam visam labi piestāv arī jauni meklējumi un atradumi virtuvē. Lūk, divi manējie!

Savas Vēsmas meklējumos

Jā, joprojām meklēju bērnības vismīļākā saldējuma – par astoņām kapeikām papīra glāzītē – garšu. Diemžēl tā Vēsma, ko var nopirkt šodien, manās garšās vairs neierakstās... bet meklēt var un vajag! Lai arī rezultāts nav Vēsma, šis paštaisītais saldējums sanāks vēss, labs, ar stipri citronīgu, spirgtu garšu, izmaksu ziņā lēts un arī iedvesmojošs pakāpiens turpmākiem meklējumiem


Vajadzēs:

  • 400 g labu paniņu
  • 1 palielu citronu
  • 6 ēdamk. zeltainā cukura sīrupa
  • 2 ēdamk. limončello liķiera (nav obligāti)

Pagatavošana:

  1. Citronam norīvē miziņas dzelteno daļu, bet no paša izspiež sulu. Miziņas liek saldēšanai piemērotā traukā un samaisa ar sulu.
  2. Lej klāt cukura sīrupu. Tas var būt arī kāds šķietami veselīgāks saldinātājs, tostarp medus. Medus gan veido citu saldējuma garšu, tāpēc varbūt labāk tomēr pievienot, piemēram, agaves sīrupu.
  3. Tad piemaisa paniņas un limončello liķieri, uzliek traukam vāku vai pārklāj ar foliju un ievieto saldētavā. Saldēšana labā saldētavā ilgst vismaz trīs stundas. Ik pa laikam masa ar dakšu jāsairdina, lai neveidojas pārāk lieli ledus kristāli. Pirmo reizi pēc stundas, tad ik pēc 30 minūtēm.
     

Kastītē un glāzītē

Šāds kūkas vai drīzāk jau maizes variants parasti visiem ļoti garšo un patīk arī minēt, no kā tas viss ir sacepts. Arī pagatavošana ir vienkārša un īpašas iemaņas neprasa. Kaut ko līdzīgu noskatīju tepat Latvijā pie viena grieķu pavāra, tāpēc arī izmantoju grieķu baltvīnu Retsina Kourtaki ar ļoti savdabīgo aromātu un garšu buķeti. Man patīk!

Vajadzēs:

  • 2 sarkanos sīpolus
  • 3 ēdamk. olīveļļas
  • 2 tējk. ķimeņu
  • maltus melnos piparus
  • ½ tējk. sāls
  • 250 g kviešu miltu
  • 1 paciņu (15 g) cepampulvera
  • 4 olas
  • 100 g baltvīna
  • 150 g kūpināta cūkas šķiņķa
  • 50 g melno olīvu
  • 1 mocarellas bumbu
  • 2 ēdamk. kaltēta oregano jeb raudenes

Pagatavošana:

  1. Sīpolus nomizo un sīki sagriež. Šķiņķi arī sagriež mazos gabaliņos. Sausā pannā pakarsē ķimeņu sēklas, līdz sāk smaržot, tad pievieno ēdamkaroti olīveļļas un pusi no gabaliņos sagrieztā šķiņķa. Mazliet aprauj, ber klāt sīpolus un turpina cept, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi un mīksti. Bagātina ar pipariem.
  2. Bļodā samaisa miltus ar cepamo pulveri un sāli. Pievieno olas ar vīnu, labi izmaisa un liek klāt sacepto šķiņķi ar sīpoliem. Pēc tam piemaisa mīklai arī gabaliņos sagrieztu mocarellas sieru, ripiņās sašķērētas olīvas un oregano.
  3. Gareno (apm. 25 cm) kēksa formu ietauko un mazliet iekaisa tajā miltus vai rīvmaizi. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem, iepilda formā mīklu, izlīdzina un liek krāsnī uz stundu.
  4. Pēc stundas sīpolkūka ir gatava. Ņem to ārā no krāsns, izveļ no formas un ļauj uz restītēm dažas minūtes padzist. Griež šķēlēs un ēd – vislabāk jau tomēr siltu, tai pašā dienā un vēl ar glāzi atdzesēta Kourtaki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata