Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Sestdienas receptes: Vasaras cepiens

Ir vasaras vidus, un visas labākās brokastis, pusdienas un vakariņas notiek dārzā, pie jūras, uz terases, mežā vai citviet laukā, svaigā gaisā. Vasara ir arī cepšanas un grilēšanas laiks, un to mēs šomēnes darīsim. Šoreiz grilēts siers burgerā un krāsnī cepta forelīte!

Burgers ar ceptu halloumi un chili con carne 

Dažādos veidos pagatavoti, burgeri joprojām ir cieņā – šajā receptē piedāvāju versiju ar maltas liellopu gaļas sautējumu un pupiņām jeb chili con carne, kas garšīgi sader kopā ar grilētu halloumi siera šķēli un svaigiem dārzeņiem

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Daudzums: 2 burgeri

Sarežģītības pakāpe: patīkami

Sastāvdaļas:

  • 2 iemīļotās burgeru maizītes (divās daļās, apakša un augša katram)
  • 2 šķēles halloumi grilējamā siera
  • pāris ledussalātu lapu
  • 4 ēd. k. chili con carne
  • 2 ēd. k. majonēzes vai skābā krējuma
  • 2 tomāta šķēles
  • pāris marinētu halapenjo ripiņu, ja vēlas asāku
  • svaigi garšaugi

Gatavošana

1. Burgermaizītes apgrauzdē tosterī, uz pannas vai uz grila. Chili con carne uzsilda. Sagatavo tomātu šķēles un ledussalātu lapas saplēš burgeram piemērotā izmērā.

2. Siera šķēles apgrilē no abām pusēm (var apcept arī uz pannas).

3. Uz burgeru apakšējām daļām uzsmērē pa pusēdamkarotei majonēzes vai skābā krējuma (to var "uzlabot" ar sāli, pipariem un aso Sriracha mērci), pa virsu liek ledussalātu lapas, tad grilēto siera šķēli, pa divām ēdamkarotēm chili con carne, pa tomāta šķēlei, atkal ledussalātus un visbeidzot atlikušo majonēzi. Uzliek otru burgermaizi un pasniedz galdā!

4. Pa starpām burgera kārtām liek arī marinētās halapenjo ripiņas (ja vēlas asāku) un var ielikt arī kādus svaigus garšaugus – šoreiz izmantoju raudenes un izopa zariņus.


Forele brīnišķīgi vienkāršā

Zivs sader ar dažādiem garšaugiem, bet tagad, vasarā, iesaku pamēģināt ar svaigu estragonu – tas piešķirs izsmalcinātu aromātu. Pārējās sastāvdaļas ir ļoti vienkāršas, un zivij piestāv vienkāršība – to nevajag sarežģīt!

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes

Daudzums: 1 vai 2 porcijas 

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 1 svaiga strauta forele
  • sāls un svaigi malti baltie pipari
  • ap 20 g sviesta dilles
  • pāris zariņu svaiga estragona
  • 50 ml sausā baltvīna
  • pāris citrona šķēļu
  • rozā pipari dekoram

Gatavošana

1. Iztīrītu zivi noskalo, nosusina ar virtuves papīra dvieļiem un liek uz cepampapīra, kas pārklāts cepešpannai. No ārpuses un iekšpuses pārkaisa (un mazliet iemasē) ar sāli un svaigi maltiem baltajiem pipariem.

2. Mīkstu sviestu samaisa ar kapātām dillēm, daļu ieliek zivī iekšā, daļu atstāj zivs augšpusei. Zivī ievieto arī pāris svaiga estragona zariņu.

3. Uz zivs vienmērīgi sasmērē atlikušo diļļu sviestu, uzliek trīs citrona šķēlītes, pārkaisa ar rozā pipariem un pārlaista ar baltvīnu.

4. Cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 20–30 minūšu (atkarībā no zivs lieluma).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata