Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 25. novembris
Kadrija, Kate, Katrīna, Trīne, Katrīne

Interesantās fenheļa sēklas

Zināmāks, vismaz latviešiem, laikam ir fenheļa bumbulis – ar spirgtu, savdabīgu garšu, labs gan salātos, gan zupās un pie zivs ēdieniem. Arī fenheļa sēklām piemīt līdzīgs aromāts, bet, kā jau sēklām, tas prasās tapt "atvērts", vai nu sēklas sakapājot, vai pavārot. Labu apetīti!

Biešu un pupiņu zupa ar fenheļa sēklām

Ļoti vienkārši pagatavojama veģetāra zupiņa brīžiem, kad vēderam gribas kaut ko siltu un arī gana veselīgu, bet laika lielai vārīšanai nav. Fenheļa sēklas zupai piešķir patīkamu noti un lieliski sader arī ar bietēm!

15 minūšu / 2 porcijas / elementāri 

Sastāvdaļas

  • 400 g vārītu (tvaicētu) biešu
  • 1 neliels sīpols
  • 1 tējk. fenheļa sēklu
  • 1 ēd. k. eļļas
  • 500 ml dārzeņu buljona
  • 1 tējk. sarkanvīna etiķa
  • 120 g konservētu lielo, balto pupiņu
  • sīki kapāti pētersīļi
  • skābais krējums (ja vēlas)

Gatavošana

1. Sīpolu nomizo un sīki sakapā. Sīkāk sakapā arī fenheļa sēklas.

2. Tvaicētās vai vārītās bietes sagriež nelielos stienīšos vai kubiņos – kā labāk patīk.

3. Katliņā lej eļļu, sakarsē, ber iekšā sakapātās fenheļa sēklas un sīpolus, apcep, līdz sīpoli sāk kļūt caurspīdīgi, tad pievieno sagrieztās bietes. Maisot apcep kādu brīdi, tad pievieno karstu dārzeņu buljonu un uzvāra.

4. Pievieno sarkanvīna etiķi, kā arī noskalotas pupiņas, sāli un piparus pēc garšas. Mazliet pakarsē, lai pupiņas sasilst, un gatavs! Pasniedz ar svaigi kapātiem pētersīļiem un, ja vēlas, ar skābo krējumu.

Pēc vēlēšanās var pievienot arī citus dārzeņus, piemēram, vārītus kartupeļus un burkānus, vai arī gaļu – plucinātu vārītu vistas fileju, mājas desas ripiņas utt.


Marinētas olīvas ar ceptu papriku

Izcila uzkoda rudens tumšajiem mājas kino vakariem! Vakarā pēc dienas darbiem aši iemarinē – tas prasīs 10 minūšu –, ļauj pastāvēt divas stundas, un gatavs. Var olīvas marinēt arī vienas pašas, bet krāsnī cepta paprika lieliski piederas.

10 minūšu (+2h marinēšanas process) / 3 porcijas / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 2–3 ēd. k labas olīveļļas
  • 2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 1 tējk. fenheļa sēklu
  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 1 ēd. k. sakapātu svaigu pētersīļu
  • 100 g zaļo olīvu (ar vai bez kauliņiem, kā vēlas)
  • 1 krāsnī cepta paprika

Gatavošana

1. Man jau bija krāsnī izcepta paprika, bet, ja nav, dara tā: papriku sagriež četrās līdz sešās daļās, iztīra sēklas (elektrības cenas kāpuma apstākļos izdevīgāk būs cept vairākas paprikas uzreiz, jo tās pēc tam var izmantot arī citos ēdienos). Papriku gabaliņus ieeļļo ar olīveļļu, pārkaisa sāli un liek uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru. Cep 210 grādos apmēram 15 minūšu. Tad atdzesē un var marinēt.

2. Sagatavo marinādi: samaisa olīveļļu ar citrona sulu, pieber sāli un piparus pēc garšas.

3. Ķiplokdaivu nomizo, izspiež caur spiedni un pievieno marinādei. Sīkāk sakapā fenheļa sēklas un arī pielej marinādei.

4. Beigās marinādē iemaisa arī svaigus, sīki sakapātus pētersīļus, pārlej olīvām un ceptās paprikas gabaliņiem, samaisa un liek plauktā vai ledusskapī uz divām stundām ievilkties.

Ja uzkoda paredzēta vairākiem cilvēkiem, sastāvdaļas dubulto un papriku tad var izvēlēties dažādās krāsās, lai košāks kopskats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata