Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Turpinās pārpilnība!

Garšīgā vasara ir pilnā plaukumā, un, cik apkārt dzirdu cilvēkus runājam, šogad tā ir arī īpaši ražīga. Priecājamies un izbaudām! Vasara ir arī tas gadalaiks, kad pamatuzturs mierīgi var būt veģetārs, jo netrūkst svaigu dārzeņu, augļu, ogu un sēņu (par pēdējām gribas cerēt, ka lielais bums vēl tikai būs!).

Dārzeņu sautējums ar pākšaugiem

Ja reiz veģetārs dārzeņu sautējums, tad sātīgumam un pēc pilnvērtīga uztura priekšrakstiem pievienojam arī pākšaugus kā olbaltumvielu avotu! Šoreiz tās ir pākšu pupiņas un turku zirnīši.

 

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Sarežģītības pakāpe: pa spēkam ikvienam

Daudzums: katls ar sautējumu

 

Sastāvdaļas:

  • 1 sīpols
  • īkšķa lieluma svaiga ingvera sakne
  • 1 tomāts
  • 1 burkāns
  • 1 neliels kabacis
  • 1 sarkanā paprika
  • 1 mazs ziedkāposts
  • 2 saujas zaļo pākšu pupiņu
  • 1 tējk. karija pulvera
  • ½ tējk. kurkumas
  • 1 tējk. saberztu koriandra graudu
  • 1 tējk. veselu koriandra graudu
  • šķipsna Kajennas piparu
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 mazā kārbiņa konservētu turku zirnīšu
  • 100 ml kokospiena
  • zaļumi pasniegšanai

Kokospienu var arī nepievienot, bet tas labi savelk kopā garšas.

 

Pagatavošana:

1. Katlā sakarsētā eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, pēc brīža pierīvē vai sīki sakapā ingvera sakni, maisot apcep. Pievieno sīki sagrieztu tomātu, visu maisot sautē, līdz tomāti izšķīduši.

2. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu burkānu un papriku, kabaci (var ar visu mizu, kamēr nav nobriedusi), ziedkāposta rozetītes un gabaliņos sagrieztas pākšu pupiņas.

3. Liek klāt arī visas garšvielas, samaisa un pielej ūdeni, lai gandrīz nosedz. Vāra uz nelielas uguns apmēram 15 minūšu.

4. Uz beigām pievieno turku zirnīšus un kokospienu, pagaršo, vai kā netrūkst. Pasniedz ar dillēm vai citiem iemīļotiem zaļumiem.


Ērkšķogu un apelsīnu marmelāde

Cik daudz svaigu ogu cilvēks var apēst? Kāds vairāk, kāds mazāk, bet, ja dārzā krūmi līkst no ražas, ogas jānolasa un kaut kas ar tām jādara. Ērkšķogas, manuprāt, ir tādas ogas, kuras labi garšo tieši no krūma, bet ne pastāvējušas, tāpēc labāk tās pārstrādāt kādā gardumā!

 

Pagatavošanas laiks: apmēram stunda (+laiks, kas paier, nokniebjot ogām kātiņus)

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Daudzums: pāris nelielu burciņu

 

Sastāvdaļas:

  • 1 kg dzelteno ērkšķogu
  • 1 kg cukura
  • 2 nelieli apelsīni
  • pāris ķiršu lapu

Marmelādi var vārīt arī ar ievārījuma cukuru – ies ātrāk!

 

Pagatavošana:

1. Ērkšķogām nokniebj kātiņus no abiem galiem. Te arī grūtākais aiz muguras! No viena apelsīna norīvē miziņu, no abiem izspiež sulu.

2. Ogas ber katlā un pārlej ar ūdeni apmēram līdz pusei vai mazliet vairāk. Uzvāra un pavāra, līdz miziņas pārplīst.

3. Pievieno cukuru, apelsīna miziņu un sulu, kā arī ķiršu lapas (pieliekot arī zariņu, garša būs izteiktāka) un apmaisot vāra, līdz ievārījums sāk iebiezēt.

4. Te nu jāskatās, cik biezu gribas, – es vārīju gandrīz stundu, līdz ievārījums ieguva marmelādei līdzīgu struktūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata