Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nākotnē izaugušais

Kaņepes Kultūras centra saimnieks Dāvis Kaņepe rīko jaunu festivālu un atceras, ka viss viņa veiksmes stāsts sācies jau bērnības "futūristiski utopiskajā paradīzītē".

Festivāls Nākotnē. Nevis šādā tādā, bet ar lielo burtu. Tas vien jau izklausījās intriģējoši vairāk nekā pirms desmit gadiem, kad Dāvis Kaņepe ciemā ar nosaukumu Nākotne netālu no Jelgavas organizēja festivālus Rozā peldbaseins. Tajos piedalījās grupas un mūziķi, no kuriem daudzi joprojām ir mūsu tā sauktās alternatīvās mūzikas skatuves spilgtākie pārstāvji, – Bērnības milicija, Imants Daksis, Mona de Bo, Baložu pilni pagalmi, Ingus Baušķenieks, Apēdājs, Voiceks Voiska, Inokentijs Mārpls.

Pēdējos gados Dāvis pazīstams kā cilvēks, kurš izveidojis Kaņepes Kultūras centru (KKC), kas piecu gadu laikā kļuvis par vienu no populārākajām radošo jauniešu un viņu draugu pulcēšanās vietām Rīgas centrā ar palielu dārzu, bāru, atsevišķām deju, koncertu un kino zālēm. Cilvēki, kuri atceras nu jau teju leģendas statusu ieguvušos Rozā peldbaseinus, joprojām Dāvim laiku pa laikam jautā, kad atkal būs, bet vecas un labas lietas labāk lai paliek vēsturei: no 7. līdz 9. jūlijam viņš piedāvā jaunu festivālu Komēta un tepat, Rīgā – Daugavgrīvas cietoksnī.

"Komēta kaut kādā ziņā ir Rozā peldbaseina turpinājums. Tur bija fokuss uz Latvijas jaunajām grupām un tādu kā alternatīvo mūziku, bet, gadiem ejot un interesēm paplašinoties pasaules kontekstā, es pamanu, kā mums šeit ļoti pietrūkst. Un tā ir kultūras tradīciju bagātība, kas nav tikai pops un angliski saradītās dziesmas – to ir ap 90 procentiem mūsu kultūrtelpā. Mums mazāk par pusi būs angliski – plašs valodu klāsts, kurās dziedās," sola Dāvis, jo mūziķi patiešām ir no daudzām eksotiskām zemēm.

Janvārī saņēmies un sācis uz dullo rakstīt dažādu mērogu mākslinieku pārstāvjiem, esot uzzinājis, ka, piemēram, Lorinas Hilas koncerts Komētai izmaksātu 100 000 eiro, un to viņi šogad vēl nevarot pavilkt. Citos gadījumos bijuši pārsteigumi pretējā virzienā – piemēram, Rokijs Devūnijs, kurš pagājušajā gadā nominēts Grammy balvai labākā regeja albuma kategorijā, pārsteidzis ar cenu, kas nepārsniedzot labu Latvijas grupu honorāru. "Droši vien tāpēc, ka no Ganas un tur dzīves līmenis vēl divas reizes zemāks nekā Latvijā. Iespējams, paies pāris gadi, pirms viņa menedžments sapratīs, ka var prasīt divas vai trīs reizes vairāk un tas arī būs OK," sava biznesa grāmatvedībā ļauj ielūkoties Dāvis, piebilstot, ka Latvijā cilvēkiem ir tendence iet uz kaut ko jau zināmu, bet viņam vienmēr paticis atklāt kaut ko jaunu.

Komētā gaidāms arī franču kinorežisors, kulta filmas Sansa autors, komponists, pianists un čellists Zīgfrīds kopā ar latviešu bungu spēles meistaru Arti Orubu, Vieux Farka Toure (Mali), Skillers (Bulgārija), Vinsents Mūns (Francija), Yemen Blues (Jemena), Omars Solemans (Sīrija). Dalību apstiprinājusi arī ukraiņu grupa DakhaBrakha, kas tikko spēlējusi arī slavenajā Glastonberijas festivālā.

Visu rakstu par gaidāmo festivālu Komēta lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata