Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

14 miljonus nebija pe lnījis neviens

Lai arī šobrīd netiek atklāti tie uzņēmēji, kuri Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā konkursā tika pie ES naudas atbalsta programmā Augstas pievienotās vērtības investīcijas, no ekonomikas vērtētāju puses izskan kritika gan pašu uzņēmēju, gan arī konkursa organizētāju virzienā.

Jau ziņots, ka šajā konkursā kopumā no 51 iesniegtā projekta tika atbalstīti 17, apgūstot aptuveni 33 miljonus latu. Tajā pašā laikā aptuveni 14 miljonu latu palika pāri, uzskatot, ka neviens tos nav pelnījis. Atbalstītie projekti pārstāv kokrūpniecību, mašīnbūvi un metālapstrādi, elektrisko un optisko iekārtu ražošanu, pārtikas rūpniecību, ķīmisko rūpniecību, transportu un loģistiku, stāsta LIAA pārstāve Ilga Kikjauka un norāda, ka atbalstītie projektu iesniedzēji tiks atklāti pēc tam, kad būs noslēgti līgumi, un tas jāizdara mēneša laikā.

Savukārt kā galvenos pārējo 34 iesniegto projektu noraidīšanas iemeslus I. Kikjauka minēja neatbilstību reālajiem tirgus apstākļiem, ieguldījuma projekta pētniecībā un attīstībā neesamību un to, ka projektam trūcis ilgtspējības, piemēram, nav paredzēti pasākumi uzņēmuma konkurētspējas palielināšanai un produkta vai pakalpojuma aizsardzībai.

Patlaban Latvijas uzņēmēji aizņemti ar rūpēm par peļņu un apgrozījumu, bet ieguldījumu veicināšana tā dēvētajos zināšanu un tehnoloģiju intensīvajos projektos, kā arī ārvalstu investīciju piesaiste jomās ar augstu pievienoto vērtību šķiet pārāk ilgs un sarežģīts ceļš uz šiem mērķiem, domā DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. Iemesls tam, ka mūsu valstī tiešām trūkst uzņēmumu, kuri var piesaistīt augstas pievienotās vērtības investīcijas, saistīts ar kvalificētu visu līmeņu darbinieku trūkumu, kas turklāt ir gadiem ilgi pastāvoša, neatrisināta problēma, pieļauj ekonomists Uldis Osis.

Tam nepiekrīt ekonomikas eksperts un uzņēmējs Jānis Ošlejs, kurš norāda, ka Latvijā daudziem uzņēmumiem būtu potenciāls piesaistīt augstas pievienotās vērtības investīcijas. «Iepriekš nebiju pat dzirdējis par šādu programmu, bet žēl, ka palika neizmantoti līdzekļi,» uzskata J. Ošlejs un pauž viedokli, «iespējams, mūsu valsts institūcijām uzdots pārāk skarbs uzdevums - atbalstīt tikai neapstrīdami drošus projektus, bet vajag atbalstīt arī riskantus projektus, jo, ieguldot vērienīgas investīcijas, uzņēmums var attīstīties un nodrošināt lielāku skaitu darbvietu, kas Latvijā ļoti vajadzīgas.»

Arī Rīgas Tehniskās universitātes Tautsaimniecības un reģionālās ekonomikas institūta direktore Maija Šēnfelde kritizē sistēmu, kāda valda, sadalot dažādu Eiropas mērogā finansētu projektu līdzekļus, gan uzsver, ka nav piedalījusies konkrēto projektu vērtēšanā. «Mums Latvijā atšķirībā no citām valstīm raksturīgi neatbalstīt savējos, bet vajadzētu dot iespēju katram projektam, kurā manāms attīstības potenciāls, jo tikai tā mēs varam uzlabot vispārējo ekonomisko situāciju,» uzskata M. Šēnfelde.

Pagaidām vēl nav precīzi zināms, kas notiks ar neizmantoto finansējumu. Ekonomikas ministrija pieļauj, ka valdība akceptēs tā pārdalīšanu atbalstam jaunu produktu ieviešanai ražošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?