Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

15 000 dolāru par biļeti uz Latviju

Šāgada pirmajos divos mēnešos Latvijā patvērumu meklējuši jau 20 cilvēki un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvis Andrejs Rjabcevs atzīst, ka tas ir straujš pieaugums salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn. Viņš skaidroja, ka tas gan neesot saistīts ar šobrīd notiekošajiem nemieriem arābu valstīs, jo uz Latviju pārsvarā brauc bijušo Padomju Savienības valstu iedzīvotāji, kuriem vieglāk integrēties mūsu sabiedrībā.

Tomēr nupat publicēts pētījums liecina, ka Latvijā ir ļoti nelabvēlīga vide ieceļotājiem, un vairāki patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos dzīvojošie iebraucēji atzīst, ka Latvija nav viņu galamērķis Eiropā.

Latviju paši neizvēlas

Daudzu ieceļotāju galamērķis ir nevis Latvija, bet gan Eiropa kopumā, kur jau dzīvo viņu ģimenes. Piemēram, gvinejietis Siaka Keita, kuru Diena pirmdien satika Muceniekos, vispirms ar lidmašīnu nokļuvis Baltkrievijā, bet pēc tam ar autobusu atbraucis līdz Latvijai, kur viņu aizturējusi robežsardze. Daugavpils cietumā pavadīto nedēļu viņš atceras ar šausmām un ir laimīgs, ka nokļuvis Muceniekos, kaut arī šeit varas iestāžu lēmumu par savu nākotni gaida jau 10 mēnešus. «Man Beļģijā ir ģimene, māku franču valodu. Mans tēvs bija musulmanis, bet māte ir kristiete, un pats arī domāju pievērsties kristietībai, lai būtu vieglāk iejusties Eiropā,» viņš atklāj savus nākotnes plānus.

Savukārt Zabihs Azizi no Afganistānas par «biļeti uz Eiropu» samaksājis 15 000 dolāru. Viņš skaidro, ka atbraucis, jo Eiropā valda miers, kamēr Afganistānā turpinās vardarbība. «Kad pirms 30 gadiem piedzimu, Afganistānā bija karš, tagad tur ir karš. Tur ir pārāk daudz traku cilvēku, lai manā mūžā iestātos miers. Paskatieties video YouTube, tikko kāds trakais bankā Kabulā nogalināja 60 cilvēkus,» viņš stāsta. Vedēji gan nav piedāvājuši izvēlēties, uz kuru Eiropas valsti viņu nogādāt, tomēr Z. Azizi ar nokļūšanu Latvijā ir apmierināts un sola pēc bēgļa statusa iegūšanas palikt un strādāt šeit. «Zinu, ka Latvijā ir grūti, bet, ja divi miljoni cilvēku te var izdzīvot, es arī varēšu,» viņš uzskata.

Mucenieku centru pirmdien apmeklēja arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība). Arī viņa atzina, ka Latviju patvēruma meklētāji pārsvarā izmanto kā tranzītvalsti uz Eiropu, un mūsu valsts ir gatava bēgļu izmitināšanai.

Ielaiž katru piekto

A. Rjabcevs Dienai savukārt skaidroja, ka apmierināts tiek aptuveni katrs piektais lūgums pēc patvēruma. «Latvija lielākoties piesaista patvēruma meklētājus no NVS valstīm. Pirmkārt, esam relatīvi tuvu ģeogrāfiski un, otrkārt, krieviski runājošiem patvēruma meklētājiem Latvijas sabiedrībā būtu daudz vienkāršāk integrēties nekā, piemēram, personām, kuras ierodas no Āfrikas vai Āzijas,» viņš norāda.

Tēzi par integrācijas vieglumu gan apšauba nupat publicēts pētījums, kurā Latvija novērtēta kā visnelabvēlīgākā imigrantiem no 31 aplūkotās valsts. Kaut arī kopš 2007. gada situācija esot uzlabojusies, imigrantiem joprojām ir ļoti ierobežotas politiskās līdzdalības iespējas un skolas nav gatavas uzņemt ieceļotāju bērnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bēgļi Latvijā

Kopš 1998. gada patvērumu Latvijā lūguši 367 cilvēki. Bēgļa statuss piešķirts 29, bet alternatīvais statuss - 45.

Pēdējos gados patvēruma meklētāju skaitam ir tendence pieaugt. No astoņiem 2006. gadā līdz 61 pagājušogad.

Bēgļa statuss dod pastāvīgu uzturēšanās atļauju Latvijā un ceļošanas atļauju uz citām ES valstīm, kā arī iespēju ar laiku naturalizēties. Kopš 1998. gada naturalizējušies četri bēgļi.

Alternatīvais statuss dod pagaidu uzturēšanās atļauju, kas katru gadu jāpagarina.

Visvairāk patvēruma meklētāju Latvijā ieradušies no Afganistānas (62) un Krievijas (61). Tām seko Gruzija (31), Armēnija (18), Irāka (16), Uzbekistāna (15), Baltkrievija (14), Azerbaidžāna (13) un Bangladeša (10).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?