Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

2012. - krīžu un vēlēšanu gads pasaulē

Ekonomiskās, politiskās un dabas vētras satricināja pasauli un veidoja mediju dienaskārtību 2012. gadā. Eiropas līderiem joprojām neizdevās atrast efektīvas zāles eirozonas izārstēšanai. Arī tā sauktais Arābu pavasaris, ko 2011. gadā ar ovācijām sveica Rietumi, nesis drīzāk vilšanos nekā īstas demokrātiskas pārmaiņas Tuvo Austrumu reģionā. Dažām lielvalstīm aizgājušajā gadā pievērsta pastiprināta uzmanība tajās notikušo politisko pārmaiņu dēļ.

Eirokrīzei galu neredz

Ziema vai vasara, bet Eiropas Savienības (ES) vadītāji jau trešo gadu regulāri sabrauca kopā, lai katru reizi kā pēdējā kaujā glābtu eirozonu, kuras parādu krīzes padziļināšanās ir ļāvusi atsevišķām balsīm skaļi pasludināt drīzu ES vienotās valūtas nāvi. Diemžēl arī 2012. gadā politiķu pūliņi nav ļāvuši eiropiešiem atviegloti nopūsties un pārtraukt šaubīties par eirozonas nākotni, kas joprojām paliek dziļā miglā tīta.

ES ietekmīgākā dalībvalsts Vācija arī šogad neizrādīja žēlastību pret eirokrīzes visvairāk skarto valsti - Grieķiju, kura kārtējo reizi bija spiesta ļoti ievērojami samazināt izdevumus un palielināt nodokļus, lai saņemtu naudu, kas to glābtu no bankrota. Izmisušie Grieķijas iedzīvotāji aizvien biežāk lietoja vardarbību, lai parādītu savu neapmierinātību ar politiķu lēmumiem.

Eirozonas līderiem papildu problēmas radīja arī dziļi ielaistās ekonomiskās kaites Spānijā un Itālijā. Spāņiem pat bija nepieciešama ES finansiālā palīdzība, lai glābtu savas bankas. Tomēr abu valstu valdību ieviesto taupības pasākumu un reformu dēļ Itālijai un Spānijai izdevās stabilizēt ekonomisko situāciju.

Uz šī dramatiskā fona pārsteidzošs bija Nobela komitejas lēmums šā gada Miera prēmiju piešķirt tieši ES. «Ja Nobela komiteja patiešām ticēja, ka 2012. gads ir īstais laiks piešķirt Miera prēmiju ES, tās locekļi ir vai nu kurli un akli, vai apveltīti ar ļaunu humora izjūtu,» komentē analītiskais izdevums Newsweek.

Revolūcijas sekas

Tikmēr Tuvo Austrumu reģionā, kur pērn tika gāzti vairāki gadu desmitiem valdījušie autoritārie režīmi, revolūcijas nesušas nevis mieru, bet saspīlējumu. Arābu pasaules lielākā valsts Ēģipte pirmo reizi demokrātiski ievēlēja parlamentu un prezidentu. Kontroli pār abiem ietekmīgākajiem varas centriem pārņēma islāmisti, kuru rīcība ir radījusi bažas par vēlmi ieviest demokrātiju, kas visas sabiedrības grupas nostādītu vienlīdzīgās pozīcijās. Politiskās pārmaiņas raisījušas vardarbīgus protestus, kas radījuši bažas par iespējamu pilsoņu karu.

Bruņotas sadursmes starp Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada spēkiem un opozīciju atbalstošajiem dumpiniekiem turpinājās arī 2012. gadā, palielinot bojāgājušo skaitu līdz 45 tūkstošiem. Rietumu neizlēmība un Krievijas nepiekāpība neļāva starptautiskajai sabiedrībai efektīvi iesaistīties konflikta risināšanā.

Savukārt Lībijā, kur pērn tika gāzts vairāk nekā 40 gadu valdījušais pulkvedis Muammars Kadāfi, demokrātiskās reformas līdzi nesušas drošības vakuumu, ko visspilgtāk apliecināja 11. septembrī notikušais islāmistu uzbrukums ASV konsulātam Bengāzī pilsētā. Tajā tika nogalināts ASV vēstnieks un vēl trīs amerikāņi.

Jaunie un vecie līderi

2012. gads bijis iezīmīgs ar to, ka trīs lielvalstīs - ASV, Krievijā un Francijā - notika prezidenta vēlēšanas un komunistiskajā Ķīnā - politiskās vadības nomaiņa.

Martā Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja Vladimirs Putins, kurš pēc četru gadu pārtraukuma atgriezās Kremļa vadībā. Tomēr viņa atgriešanās «tronī» sakrita ar laiku, kad Krieviju bija pārņēmuši plašākie opozīcijas protesti viņa 12 gadu ilgās valdīšanas laikā.

Aprīlī pie vēlēšanu urnām devās Francijas iedzīvotāji, sodot četrus gadus valdījušo prezidentu Nikolā Sarkozī un viņa vietā valsts līdera kārtā ieceļot sociālistu Fransuā Olandu.

Novembra pirmajā nedēļā notikušajās ASV prezidenta vēlēšanās notika sīva cīņa starp līdzšinējo prezidentu demokrātu Baraku Obamu un republikāni Mitu Romniju, tomēr triumfēja pirmais. Tajā pašā nedēļā Ķīnas Komunistiskā partija par valsts galvu uz desmit gadiem iecēla Sji Dzjiņpinu, kuru jau vairākus mēnešus iepriekš bija nominējusi partijas elite.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?