Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Aicina uzlabot referendumu likumu

Valsts prezidents Andris Bērziņš, atdodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, uzsvēris, ka tie negarantē vēlētāju tiesību ievērošanu un grozījumu spēkā stāšanās ir atlikta pārāk tālu. Tajā pašā laikā Valsts prezidents atteikšanos no divu posmu parakstu vākšanas likumu ierosināšanai vērtē kā pareizu soli, piekrītot, ka «mazākums par valsts budžeta līdzekļiem nedrīkstētu pastāvīgi diktēt vairākumam dienas kārtību referendumos».

Par šo A. Bērziņa secinājumu ir gandarīta Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība), kura piekrīt, ka likumu var pilnveidot.

Ar lūgumu neizsludināt Saeimā pieņemtos grozījumus tautas nobalsošanas likumā pie Valsts prezidenta bija vērsusies Saeimas opozīcija - Zaļo un Zemnieku savienība un Saskaņas centrs. Saeimā pieņemtās izmaiņas paredz, ka tās stājas spēkā tikai 2015. gadā, lai līdz tam šā likuma īstenošanai varētu sagatavot drošas elektroniskās parakstīšanās iespējas. Vienas desmitās daļas pilsoņu parakstu vākšana par kādu pilnīgi izstrādātu likumprojektu vai Satversmes grozījumiem paredzēta ne tikai pie notāra, bet arī elektroniski - arī portālā Latvija.lv - un pašvaldības iestādēs. Likuma grozījumi paredz atteikties no divpakāpju parakstu vākšanas sistēmas, lai vairs nebūtu jātērē valsts līdzekļi otrajā - Centrālās vēlēšanu komisijas organizētajā - parakstu vākšanas posmā. Līdz 2015. gadam spēkā būs tagadējā kārtība, kad pilsoņi savāc 10 000 parakstu, bet CVK organizē vienas desmitās daļas jeb nedaudz vairāk nekā 150 000 pilsoņu parakstu vākšanu, kura pēc jaunās redakcijas spēkā stāšanās būtu jāsavāc pilsoņu iniciatīvas grupai gada laikā. Tieši pret šo augsto slieksni visvairāk iebilda opozīcija.

Valsts prezidents vēstulē Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (Vienotība) izsaka bažas, ka prasība vēlētājiem saviem spēkiem savākt 1/10 parakstu var prasīt būtisku finansiālo ieguldījumu, kas «palielinās naudas varu politikā un atņems pilsoniskajai sabiedrībai iespējas pašai organizēties un būt aktīvai».

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja I. Čepāne atgādina, ka nevienā Eiropas valstī nav tā, ka vēlētāju rosinātu likumprojektu, ko parlaments ir noraidījis, nodod tautas nobalsošanā. Viņa atgādina, ka neviens no līdz šim Latvijā rīkotajiem referendumiem par pilsoņu ierosinātu likumprojektu nav beidzies ar pozitīvu iznākumu. I. Čepāne ir novērojusi, ka referendumus bieži izmanto, lai partijas tajos izrādītos. Taču Juridiskās komisijas priekšsēdētāja piekrīt prezidentam, ka likumu var pilnveidot, piemēram, tajā precīzāk nosakot institūcijas, kurās būs iespējama parakstīšanās par pilsoņu iniciatīvu. Viņa arī atbalsta domu, ka elektronisko parakstīšanos varētu paredzēt jau agrāk nekā pēc 2015. gada 1. janvāra, kad paredzēta jaunās parakstīšanās kārtības spēkā stāšanās, - tas būtu jau pēc jaunās Saeimas sanākšanas. Juridiskā komisija ar Valsts prezidenta vēstuli iepazīsies nākamajā trešdienā, ceturtdien Saeimas sēdē nosakot priekšlikumu iesniegšanas termiņu, lai deputāti jau vasarā varētu ķerties pie likuma labošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?