Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aktiera profesija ir mūžīga

Latvijas teātra vecmeistari arī šovasar atgriezīsies uz skatuves jaunajā labdarības uzvedumā Es esmu. Mūzikas namā Daile 1. jūnijā plkst. 19 režisora Pētera Krilova vadībā mākslinieciski izkārtotajos izrāžu fragmentos kopā ar mūslaiku vadošajiem aktieriem spēlēs desmit izcilie teātra meistari no Valmieras, Liepājas un Rīgas.

Viņi ir brīnišķīgi!

«Esmu iecerējis uzvedumu veidot sportiskā garā, un spēles laukums būs kā trenažieru zāle. Mana vēlēšanās ir, lai uzveduma aktieri, esot kopā šai vakarā, uz vienas skatuves satiekas ne tikai profesijā, ar skatītājiem un saviem skatuves partneriem, kas pilnīgi noteikti būs radošs un interesants piedzīvojums, ne tikai ar savām lomām, bet arī satiekas cilvēciski - iedvesmojot gan paši sevi, gan arī skatītājus būt un noturēties savā labākajā formā,» par uzvedumā Es esmu gaidāmo stāsta režisors Pēteris Krilovs un atgādina Dailes teātra aktrises Ērikas Ferdas slaveno teicienu: vajag turēt rumpi! «Tā ir mūsu devīze,» uzsver režisors. Viņš atzīst, ka ļoti interesants esot pats process, strādājot pie šī uzveduma. «Ar apbrīnu vēroju mūsu vecmeistarus - aktiera profesija ir mūžīga. Tiesa, teātrim nav naudas, laika un spēka, lai katram no viņiem sagādātu lomas, bet, ja būtu, tad viņi būtu brīnišķīgi aktieri,» saka P. Krilovs.

Unikālajā paaudžu solidaritātes izrādē teātra vecmeistari kopā ar pašu izvēlētiem partneriem atgriezīsies savās mīļākajās teātra izrādēs. Helga Dancberga kopā ar Nacionālā teātra aktieri Gundaru Grasbergu spēlēs fragmentu no izrādes Antigone, Aina Karele atcerēsies sevi Ieviņas lomā no izrādes Skroderdienas Silmačos, savukārt Gunārs Placēns atkal būs Šveiks. Uzvedumā piedalīsies Sarma Riekstiņa, Tamāra Soboļeva, Ļevs Birmanis, Irina Tomsone, Dace Vītola, Mārtiņš Egliens, Ilze Ķuzule un citi. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Kārlis Krūmiņš, un to rīko Latvijas Teātra darbinieku savienība kopā ar Latvijas Teātru radošo personību atbalsta fondu RAMPA.

Radošs izaicinājums

Šis ir otrais gads, kad RAMPA veido izrādi Es esmu, aktualizējot paaudžu solidaritāti. Pērn pozitīvas emocijas, piedaloties uzvedumā, guva aktrise Baiba Indriksone. «Tas bija kā atgādinājums - es kaut ko vēl varu! Tā jau mēs vienmēr domājam, ka varam, taču kāpšana uz skatuves ir pārbaudījums - esi skatītājiem vēl interesants vai neesi. Uztraukums bija,» pērn piedzīvotās izjūtas atklāj Baiba Indriksone un turpina: «Man ļoti patīk teiciens: nevajag gausties par to, kā nav bijis. Gaušanās nepalīdz, turklāt katram cilvēkam kaut kā nav bijis. Katrā ziņā es vēl turos un esmu optimistiski noskaņota.»

Gandarījumu par pērn paveikto pauž arī viena no projekta iniciatorēm Zane Dombrovska: «Tas bija grandiozi. Teātra vecmeistaru satikšanās uz skatuves bija absolūti unikāla, emocionāli piesātināta. Tiesa, visgrūtākais posms ir pierunāt aktierus, jo tas prasa drosmi - iznākt no mājām, uzkāpt uz skatuves un saviem skatītājiem parādīt kaut nelielu kādreiz spēlētas lomas fragmentiņu. Pērn viņi to darīja spīdoši, turklāt arī jaunie aktieri bija sajūsmā, tāpēc vienojāmies projektu turpināt.» Idejas autori ir nolēmuši pirmos trīs gadus vecmeistarus aicināt piedalīties uzvedumā pēc rotācijas principa. «Gribam, lai katram būtu šī iespēja. Ceram, ka šis būs ilgtspējīgs projekts, to vēlamies iedibināt kā tradīciju, kas būs svarīga, interesanta ne tikai pašiem senioriem, bet arī jaunajiem aktieriem un skatītājiem. Tā būs kopā sanākšana ar uzdevumu. Radošs izaicinājums,» uzsver Zane Dombrovska.

Būs ziedojumu tirdziņš

Pasākuma dienā 1. jūnijā jau no plkst. 16 Mūzikas namā Daile ikviens tiek aicināts aplūkot un savā īpašumā iegūt dažādas Latvijas aktieru personīgās un ar teātra dzīvi saistītās atmiņas lietas, kas būs izstādītas unikālā ziedojumu tirdziņā.

Aktieru dalība gan uzvedumā, gan ziedojumu tirdziņā ir brīvprātīga. Visi 1. jūnija aktivitāšu laikā iegūtie ienākumi tiks novirzīti Latvijas teātru senioru sociālā stāvokļa un veselības uzlabošanai - dzirdes aparātu, zobu protēžu, medikamentu iegādei, kā arī operāciju veikšanai un rehabilitācijas izdevumu segšanai. «Iepriekšējā gadā ar uzveduma skatītāju un tirdziņa dalībnieku atbalstu mēs varējām palīdzēt vairākiem teātra vecmeistariem gan emocionāli, gan sedzot ārstēšanās izdevumus,» uzsver Latvijas Teātra radošo personību atbalsta fonda valdes priekšsēdētāja Zane Jančevska. RAMPA pašlaik rūpējas par gandrīz 100 teātra vecmeistariem, kas savus spēka gadus un veselību atdevuši teātrim. Liela daļa šo savulaik tautā tik ļoti mīlēto skatuves mākslinieku ir kļuvuši par vientuļiem pensionāriem ar minimālajiem ienākumiem, un viņiem ir nepieciešams sabiedrības atbalsts.

Biļetes uz 1. jūnija uzvedumu Es esmu Mūzikas namā Daile pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?