Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Al Qaeda iekārtojas Jemenā

Pērn nogalinātā un savulaik pasaulē visvairāk meklētā islāma terorista Osama bin Ladena radītās organizācijas Al Qaeda aktivitātes Pakistānā un Afganistānā pēdējos gados ir apsīkušas, bet tajā pašā laikā par tās bāzes vietu ir kļuvusi arābu pasaules nabadzīgākā valsts Jemena, kura ir tik novājināta, ka islāmisti ir spējuši pārņemt kontroli pār atsevišķām provincēm, lai netraucēti plānotu iespējamos uzbrukumus.

ASV drošības iestādes šonedēļ paziņoja, ka tās pārtvērušas, visticamāk, Jemenā izgatavotu spridzekli, kas bijis paredzēts, lai veiktu uzbrukumu, kas līdzinātos neveiksmīgajam terora akta mēģinājumam ASV pasažieru lidmašīnā 2009. gada Ziemassvētkos.

Apakšbikšu bumba

2009. gada 25. decembrī teroristiskā grupējuma Al Qaeda Arābijas pussalā (AQAP) loceklis nigērietis Umars Fārūks Abdulmutallabs ar apakšbiksēs ievietotajām sprāgstvielām neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt aviokompānijas Northwest Airlines lidmašīnu nosēšanās laikā Detroitā. U. F. Abdulmutallaba «apakšbikšu bumba» netika pamanīta drošības pārbaužu laikā Nigērijas galvaspilsētā Lagosā un Amsterdamā, kur viņš veica pārsēšanos, lai lidotu uz Savienotajām Valstīm.

Amatpersonas Vašingtonā informē, ka ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde Tuvo Austrumu reģionā novērsusi iespējamu terora aktu un konfiscējusi spridzekli, kurš pēc uzbūves ļoti līdzinoties 2009. gadā pie U. F. Abdulmutallaba uzietajai bumbai, tikai tā esot daudzkārt spēcīgāka, vēsta BBC.

Spridzeklis esot pārtverts slepenā operācijā, kas notikusi pēdējo divu nedēļu laikā, tomēr drošībnieki atsakās nosaukt valsti, kur tas noticis. Viņi tikai atklāj, ka tas ir noticis ārpus Jemenas. Amatpersonas sacījušas, ka iespējamais spridzinātājs ir dzīvs, tomēr neprecizēja, vai šī persona atrodas apcietinājumā.

Avoti ziņo, ka amerikāņiem, kuriem palīdzējuši nezināmu valstu specdienesti, teroristu plānus izdevies izjaukt salīdzinoši agrā stadijā, tādēļ neesot radīti draudi plašākam cilvēku lokam. Esot zināms, ka AQAP līderi Jemenā uzdevuši teroristam pašnāvniekam iekļūt lidmašīnā, kas dodas uz ASV, tomēr viņš esot notverts pirms nokļūšanas lidostā.

Ziņas par operāciju pienākušas gandrīz vienlaikus ar paziņojumu, ka ASV raķešu uzlidojumā nogalināts viens no AQAP līderiem Fahads el Kuso.

Pieņemas spēkā

Šie notikumi kārtējo reizi apliecina, ka pašlaik nevis no Afganistānas vai Pakistānas, bet tieši no Jemenas nāk lielākie terorisma draudi.

Pēdējā gada laikā šo nabadzībā slīkstošo valsti ir pārņēmis haoss, jo valdība mēnešiem apspieda opozīcijas protestus, bet armijas spēki iesaistījās bruņotās cīņās ar valsts ziemeļos valdošajām šiītu ciltīm. Tikmēr islāmisti netraucēti ieguvuši kontroli pār vairākām Jemenas dienvidu provincēm.

AQAP rīcībā esot tikai daži simti kaujinieku, no kuriem tikai neliela saujiņa esot spējīgi plānot un veikt starptautiskus uzbrukumus. Tomēr analītiķi brīdina, ka kustība pieņemas spēkā. «AQAP strauji kļūst par lielāko Al Qaeda atzaru. Tā sagrābj infrastruktūru un resursus, lai izplatītos ārpus Jemenas. Viņi ir kļuvuši spēcīgāki vājas centrālās varas dēļ,» uzskata Sadžans Goels no domnīcas Asia Pacific Foundation.

AQAP draudus apzinās arī ASV, kas ir palielinājušas savas militārās aktivitātes Jemenā. 2011. gadā amerikāņi islāmistu pozīcijām Jemenā veica 10 uzlidojumus, taču šogad tādu ir bijis jau 14, vēsta amerikāņu interneta izdevums The Long War Journal. Jemenas valdība ir atļāvusi veikt jaunus uzbrukumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?