Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Amatpersonas turpmāk vēlēs atklāti

Trīs mēnešus pēc Saeimas sanākšanas deputātiem izdevies izdarīt to, par ko priekšgājēji, gadiem diskutējot, nespēja vienoties. Saeima ceturtdien pieņēma grozījumus Kārtības rullī, kas paredz amatpersonu izraudzīšanos atklātajās vēlēšanās. Lai tuvinātu varu tautai, tai līdz ar likuma izmaiņu pieņemšanu ir dota iespēja iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu, kas jāparaksta ne mazāk kā 10 000 pilsoņu, kas ir sasnieguši 16 gadu vecumu. Tajā pašā laikā koalīcijas partijas nespēja vienoties par sākotnēji iecerētajām vērienīgām izmaiņām Saeimas komisiju sarakstā, kas nu būs samērā nelielas.

Par atklātajiem balsojumiem amatpersonu vēlēšanās premjera partija vēl zem Jaunā laika karoga iestājās jau sen, bet ar agrākajiem koalīcijas partneriem tas nekad nebija izdevies. Iepriekš tiesiskuma jautājumos Vienotību atbalstīja vienīgi Visu Latvijai!-TB/LNNK, ar kuru kopā tai nebija vairākuma, kāds tagad ir koalīcijā ar Zatlera Reformu partiju. Līdz ar Kārtības ruļļa grozījumu stāšanos spēkā Saeima atklāti varēs vēlēt ģenerālprokuroru, valsts kontrolieri, Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, tiesībsargu, tiesnešus un pavisam drīz jau - Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas locekļus. Lai atklāti varētu balsot arī par Valsts prezidentu un Satversmes tiesas tiesnešiem, Saeimai ir jāpieņem komisijām jau nodotie grozījumi Satversmē, bet tam ir nepieciešams divu trešdaļu balsu vairākums.

Visticamāk, ar personāliju interesēm saistītu cilvēcisko faktoru dēļ koalīcija nespēja vienoties par Ilgtspējīgas attīstības komisijas izveidi tagadējās Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas vietā, lai valsts attīstības jautājumus paceltu augstākā līmenī. Apakškomisiju vada opozīcijas deputāts Raimonds Vējonis (ZZS), bet atbildību par šiem jautājumiem vēlējās uzņemties Zatlera Reformu partija, kuras pārstāvis ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. ZRP kandidāte uz šo amatu Zanda Kalniņa-Lukaševiča, kas vada Eiropas lietu komisiju, nevarētu vienlaikus būt divu lielo komisiju vadībā. Taču, iespējams, nekādas pārmaiņas apakškomisijas vadībā nenotiks, jo Vienotība ir apmierināta ar R. Vējoņa vadības stilu un darījusi to zināmu arī ZRP. Z. Kalniņa-Lukaševiča teica, ka pagaidām neplāno uzņemties jaunus pienākumus, jo ir daudz darba tagadējā amatā. Deputāti nobalsoja par Saimnieciskās komisijas likvidēšanu un Pilsonības likuma izpildes komisijas vietā izveidoja Sabiedrības saliedētības komisiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?