Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Angļu valoda nav prioritāte

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ar iecerētajām pārmaiņām pamatizglītības standartā plāno palaist vaļīgākus grožus mācību procesa īstenošanā. Ja valsts sekretāru sanāksmē vakar izsludinātie noteikumi stāsies spēkā, tad no nākamā mācību gada 3. un 6. klašu skolēniem vairs nebūs jākārto valsts noslēguma pārbaudes darbi un mācību pārziņiem būs brīvākas rokas stundu saraksta veidošanā, jo daļu stundu skaita varēs variēt brīvi pa priekšmetiem.

Iepriekš solītā angļu valodas iekļaušana 1. klases obligātajā mācību saturā no 2013. gada iet secen, jo līdzekļu trūkuma dēļ to plāno ieviest par gadu vēlāk.

Lai gan angļu valoda no 1. klases jau vairākus gadus tiek mācīta teju ikvienā skolā, obligātajā mācību saturā tā joprojām nav iekļauta. Tas nozīmē, ka angļu valodu māca fakultatīvo jeb brīvprātīgo stundu ietvaros. Līdz ar to patlaban skolas angļu valodai tērē to stundu skaitu, ko varētu izmantot citiem mācību priekšmetiem. «Mēs [angļu valodas vietā] noteikti varētu ieviest grafikas pulciņu, pēc kura jau sen esam ilgojušies,» saka Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas direktore Aija Neilande, kuras vadītajā skolā angļu valoda kā fakultatīva stunda tiek mācīta jau kopš 90. gadiem.

Par angļu valodas ieviešanu no 2013./2014. gada tika runāts jau iepriekšējā izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) laikā. Arī viņa pēctecis Roberts Ķīlis pērn decembrī Dienai apstiprināja, ka no 2013. gada to varētu darīt «pilnīgi droši». Tomēr patlaban iesniegtajā noteikumu projektā minēts, ka no 1. klases angļu valodu kā pirmo svešvalodu sāks mācīt 2014./2015. mācību gadā, kas valstij izmaksās 255 084 latus. 2015. gadā šī summa būs aptuveni četras reizes lielāka, jo tad angļu valoda tiks mācīta arī 2. klasē un stundas notiks visa kalendārā gada garumā. «Izvērtējot prioritātes, tika nolemts šos līdzekļus pieprasīt 2014. gada budžetā,» par plānu maiņas iemesliem saka IZM pārstāve Inta Stīpniece.

IZM izstrādātais noteikumu projekts paredz palielināt skolu autonomiju, par ko jau ilgāku laiku runā R. Ķīlis. Autonomija varētu izpausties stundu sarakstā - tagad mācību standarts konkrētiem priekšmetiem nosaka obligāto stundu skaitu, bet no nākamā gada noteikumu apstiprināšanas gadījumā tas noteiks tikai minimālo apjomu. Tas nozīmē, ka daļu mācību stundu skola varēs izmantot atbilstoši savam profilam, nevis sekojot obligātam centralizētam sadalījumam. Āgenskalna sākumskolas direktore Ināra Kaķīte šo ieceri uzteic un saka - skolai jau esot dažas idejas, kādas izmaiņas stundu sarakstā būtu veicamas. Arī Saldus pamatskolas direktore Dace Balandīna uzskata, ka šādas izmaiņas skolotājiem dotu iespēju darboties atbilstošāk situācijai.

Sava veida brīvību IZM nākamgad cer sniegt arī skolēniem. Proti, noteikumu projekts paredz atteikties no valsts pārbaudes darbiem 3. un 6. klasēs. Plānots, ka turpmāk mācību gads šo klašu skolēniem noslēgsies ar diagnosticējošiem darbiem, kuru rezultāti netiks ņemti vērā skolēna liecībā. Tomēr tie noderēs skolotājiem, lai viņi varētu noskaidrot skolēnu zināšanu līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?