Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Apmeklējot daudz tuvāku pagātni un atgriežoties atpakaļ šodienā. Mājās

Tomēr pastāstīšu par saviem ceļojumiem. Tas katrs ir tik jauks, ka nav iespējams noteikt labāko. Taču, lai to pastāstītu, man jāatzīstas, ka arvien biežāk es ceļoju nevis telpā, kā agrāk, bet laikā. Un tas ir tik aizraujoši, ka, iespējams, pie šīs pārvietošanās formas palikšu, līdz man nāksies doties pēdējā gaitā. Ceļojumā, ko pats nevarēšu ne plānot, ne koriģēt, ko nolēmis kāds cits, bet man atliks pārliecināties par kādu aspektu, kas, tēlaini izsakoties, attiecas kā uz ateju, tā kapsētu - kad ir jāiet, tad jāiet...

Pie viena jādara zināms, ka es izvairos doties uz nākotni. Un nevis tāpēc, ka baidos no nāves, kas patiesībā ir visievērojamākais notikums, kā dēļ - ja cita iemesla nav - ir vērts beigt lietot alkoholu, ja tajā svarīgajā mirklī grib būt skaidrā prātā, bet tāpēc, ka nezinu, kur mani Tam Kungam un kalpiem labpatiksies nomitināt. Ja daudz (noteikti) esmu grēkojis, iespējams, nāksies turpmākās dienas - līdz Pasaules beigām, tātad vismaz vairākus miljardus gadu - vadīt paradīzē, starp vientuļi klaiņojošiem pareizajiem, kas man būtu patiešām sods. Un tāpēc nav ko bāzt degunu tur pirms laika.

Es reizēm - un arvien biežāk tās reizes atgadās, dodos uz pagātni un nevis uz tālu, maz zināmu, kur mani varētu iespundēt vai pat kā ķeceri sadedzināt uz sārta. Jo es neloloju ilūzijas, kā daudzi mūsienu ļaudis savas iespējas aplam novērtē, tērpdamies viduslaiku bruņinieku un citu smalku ļaužu drānās, kaut vairums latviešu dzīvoja krietni mazāk komfortabli.

Man patīk apmeklēt daudz tuvāku, manas dzīves laikā notikušo pagātni. Patīk paklaiņot pa Vecrīgu, iegriezties Kazā, Putnu dārzā, arī Kārlī, kad tas uzradās, lai satiktu kādu domubiedru, ko citādi neatrast - jo mobilo, kas jaucās gudro sarunās, nav. Protams, kāds visdažādākā parauga alkohols staigā līdzās un, ja atradies kāds dāsns «ziedotājs», kam tomēr kremt sirdsapziņa par labi apmaksāta kolaboracionisma piekopšanu, var laiku īsināt pie Valijas bārā, kas sevišķi patīkams pirms pārbūves, kad tas vēl gaišām koka šķirnēm rotāts, nevis vēlāk, kad tumšā mēbeļveidīgā interjera dēļ to par Skapi nodēvēja.

Man patīk satikt savus draugus, kas šodien citādi nav vairs sasniedzami, bet gaidīt, kad varēs, trūkst pacietības. Satikt Jetiju un Johanu vai kādu citu ģēniju, kas izvairās publicēties pazemojošā sistēmā ar savu Главлит. Protams, es viņiem nestāstu, ko zinu, jo nav jau vajadzīgs Ņurbulim atklāt, ka nāksies sadegt, bet Sašam Junkeram, ka to piekaus līdz nāvei, vai Bergmanim, ka nosals un nevienam nebūs nekādas daļas.

Man patīk, kad visi striķi trūkst, aiziet pie Bastejkalna Irēnas «uz krīta» nobaudīt gāzēto vīniņu, un man patīk, ka neviens nav primitīvs alkoholiķis un narkotikas nestaigā starp mums, ja nu kāds dažreiz niekojas ar kādu tableti. Jā, dažs atrodas, kā talantīgais Perevizčikovs, kura sacerējumus var paklausīties, ja izdodas ielavīties kādā konservatorijas telpā, kur mājo labas klavieres, labi noskaņotas.

Man patīk prieks akadēmijas karnevālā, kur vairums pasniedzēju lieliski atceras, ka studenti nesen bija, kā dēļ vien ir vērts atpakaļ paceļot. Bet tikpat jauki ir ikdienā pabūt tur darbnīcās un vakarā ar Lineberga kungu pastrīdēties, ka nav nemaz tik vēls vakars, kā šim šķiet, kad dzen ārā (labi, ja nepamana kārtējo fenderējamo molbertu striķī karājamies).

Man patīk prātojumi par esamības jēgu, tāpat kā pārliecība, ka lielais milzis uz māla kājām noteikti sabruks, bet ko reti kurš cer sagaidīt. Man arī patīk jaukās meitenes, kurām kankari nav tik svarīgi un kas visjaukākās bez tiem vispār, bet šodien brīnos, no kurienes tik daudz to trako veceņu saradies.

Man patīk daudz kas šajos ceļojumos laikā, par ko tik kādu nieku esmu pateicis. Tik daudz, ka varētu vēl un vēl. Sevišķi to, kas nepatīk - kas neizbēgams pagātnē nokļūstot, stāstot var vismaz ignorēt. Vēl jau reizēm iegriežos kinostudijā patērzēt ar čaļiem, kas patlaban vairs nav pieejami (uz laiku, protams). Gvido, padomā tik, sadomāja doties prom un tāpēc nācās doties kārtējā ceļojumā, lai pateiktu, ka es piekrītu viņa teiktajams toreiz Tjanšanā (Noktirne), kur dzīvojām finiera būdiņā...

Tomēr vislabāk man patīk atgriezties šodienā, ko esmu sagaidījis un atradis par labu esam. Tas man atgādina ceļojumus telpā, kuriem visjaukākais mirklis, kad atkal mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?