Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apsargi sargā aplokšņu algas

Ja daudzas nozares uzrauga īpašas inspekcijas un dienesti, tad apsardzes sfēra ir tā, kura attīstījusies bez īpašas uzraudzības. Pašplūsmā atstātā drošības nozare arvien lielākas galvassāpes sagādā Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB), jo teju katrs lielākais apsardzes pakalpojumu iepirkums tiek apstrīdēts. Situācija kļuvusi tik absurda, ka lielākie tirgus spēlētāji valsts iepirkumos vairs nesaskata jēgu piedalīties, jo ir daudz mazo uzņēmumu, kas piedāvā nepamatoti zemas cenas un tāpēc iepirkumos uzvar.

Pašreizējā likumdošana firmas dibināšanai lielas prasības neizvirza - lai iegūtu licenci, jāsamaksā 500-800 latu, uzņēmuma vadītāji nedrīkst būt sodīti par noziegumu, viņiem nedrīkst būt konstatēta atkarība, piemēram, no alkohola, jābūt Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonim, ārvalstu kapitāls uzņēmumā nedrīkst pārsniegt 50%, un vēl daži citi nosacījumi.

Pārkāpumi pieaug

Valsts ieņēmumu dienests (VID) 2012. gadā veicis 34 tematiskās pārbaudes nodokļu maksātājiem, kuriem izsniegtas speciālās atļaujas apsardzes darbību veikšanai. 28 gadījumos dienests konstatēja pārkāpumus un piemēroja 9000 latu lielu sodu.

Kaut gan 2013. gads vēl tikai pusē, VID apsardzes uzņēmumiem piemērojis jau vairāk nekā 11 000 latu lielu sodu un no 34 veiktajām pārbaudēm šogad tikai divās nav konstatēti pārkāpumi. Visbiežāk fiksēts, ka uzņēmumu grāmatvedība netiek kārtota atbilstoši normatīvo aktu prasībām, teju visi pārkāpumi saistīti ar to, ka nodokļi no darba algām netiek aprēķināti un izmaksāti atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Regulāri veicot nodokļu auditus un datu atbilstības pārbaudes, soda naudas pārsniegušas miljonu latu. VID pārstāve Agnete Bušta Dienai atzīst, ka tieši apsardzes nozare ir viena no riskantākajām nodokļu aprēķināšanas un maksāšanas kārtības neievērošanā.

Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvis Aivis Vincevs norāda, ka pēdējo laiku tendence apliecina, ka darbinieki paši sākuši sniegt sūdzības par darba devēja pārkāpumiem: «Krīzes laikā cilvēki piekrita jebkādiem nosacījumiem, lai tikai būtu darbs, tagad situācija mainījusies, arvien vairāk mēs saņemam informāciju no pašiem darbiniekiem.»

Kropļo konkurenci

IUB vadītāja Dace Gaile atzīst, ka apsardzes nozares uzņēmumi, kuri cenšas ievērot visus noteikumus un maksāt nodokļus, nonāk neapskaužamā situācijā. Apsardzes nozares iepirkumiem jāpiemēro B daļas nosacījumi. Tas nozīmē, ka tiem ir atvieglots regulējums un pasūtītājam ir plašākas iespējas rīkoties, tajā pašā laikā viņi bieži aizmirst pārliecināties, vai cenas tiešām ir pamatotas.

Lai situāciju risinātu, Latvijas Drošības biznesa asociācija (LDBA) regulāri IUB sagatavo aprēķinus, kāda būtu pati mazākā iespējamā stundas likme. Tomēr tas ne vienmēr palīdz. «Diemžēl iepirkumos pretendenti šīs cenas samazina ar dažādiem paņēmieniem, piemēram, maksā mikrouzņēmuma nodokli, nodarbina pensionārus, citādāk organizē maiņas. Vienmēr rodas dažādas idejas, kā cenu samazināt tā, lai uzvarētu iepirkumā,» stāsta D. Gaile. Jaunizveidotās Drošības nozares kompāniju asociācijas (DNKA) valdes priekšsēdētājs Arnis Marcinkēvičs norāda, ka lielākajai daļai apsardzes uzņēmumu publiskie iepirkumi ir vienīgā iespēja izdzīvot. Pat tad, ja iepriekš jau var nojaust, ka pakalpojums varētu būt nekvalitatīvs, pasūtītājs bieži vien nav kompetents vērtētājs un viņam nav pilnībā skaidrs, ko pats īsti vēlas.

Valda neieinteresētība

Patlaban tirgū darbojas vairāk nekā 500 licencētu apsardzes uzņēmumu, bet eksperti norāda, ka daudz esot tādu, kas darbojas arī bez licences. Īsti nav skaidrības, kāds ir nozares kopējais apgrozījums.

Tiek ziņots, ka pērn 30 no visiem apsardzes uzņēmumiem nodokļos samaksājuši aptuveni 10 miljonus latu, atlikušās vairāk nekā 400 kopā samaksājušas vien 30 miljonus latu. A. Marcinkēvičs pieļauj, ka nozares kopējais apgrozījums varētu būt 150 miljoni latu. «VID nesen tiesājās ar uzņēmumu, kurā ir tikai viens darbinieks, tajā pašā laikā grāmatvedības datos uzrādīts, ka šis uzņēmums nodrošināja fizisku apsardzi pieciem uzņēmumiem 24 stundas. Tas ir tikai viens piemērs. Pelēkā zona aug un paplašinās, taču neviens īsti tajā neiedziļinās,» prāto A. Marcinkēvičs.

Top likums

Valsts policija, kura nozares komersantiem izsniedz licences, paļaujas uz jauno likumu, kas varētu stāties spēkā jau nākamgad. «Jaunais likums izvirzīs stingrākus nosacījumus licences saņemšanai, lielāku atbildību, un tik viegli vairs nebūs likvidēt vienu un izveidot citu uzņēmumu,» norāda Valsts policijas pārstāvis Andris Sudārs.

Darba līgumu esamības pārbaude un nodokļu maksājumu kontrole ir VDI un VID kompetencē, tāpēc līdz šim ēnu ekonomikas apkarošana apsardzes nozarē nav bijusi policijas prioritāte: «Lai varētu nozari vairāk kontrolēt, mums vajadzētu lielāku ierēdņu armiju. Uzskatu, ka administratīvo aparātu nedrīkst palielināt vienkārši tāpēc, lai kādu kontrolētu. Ar šādu attieksmi var panākt to, ka ir maz darītāju, bet daudz kontrolētāju.»

Jaunais likums apstiprināts valdībā, tagad Saeimā lems tā tālāko likteni. Likums paredzēs vairākas izmaiņas, kas tik vienkārši vairs neļaus, likvidējot vienu firmu, izveidot citu. Tāpat būs stingrāki nosacījumi licences saņemšanai - lai to iegūtu, būs jāuzrāda atbilstošs tehniskais nodrošinājums. LDBA prezidents Jānis Zeps nav īsti apmierināts ar likuma izstrādes gaitu: «Mēs kā darba devēji, kas pārvalda tirgu un maksā nodokļus, šo biznesu vēlamies sakārtot. Skumji, ka priekšlikumi, kurus gribējām iekļaut jaunajā likumā, neatrada sapratni no mūsu ierēdņiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VDI veiktās pārbaudes

2012. gadā līdz jūlijam
veikti 95 apsekojumi
konstatēti 62 pārkāpumi
piemēroti 29 sodi
izskatīti 76 iesniegumi

2013. gadā līdz jūlijam
veikti 124 apsekojumi
konstatēti 45 pārkāpumi
piemēroti 13 sodi
izskatīti 57 iesniegumi

Avots: VDI

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?