Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Aptieku ķēde vēlas izplesties

Sākotnēji par diezgan noslēpumainajiem, anonīmajiem sludinājumiem avīzēs un internetā, ka tiek pirktas aptiekas Latvijā, nozares kuluāros valdīja dažādas domas - vai nu kāds Latvijā iepriekš nebijis uzņēmums mēģina pārbaudīt iespējas, vai arī tas ir kāds no vietējiem. Diena no neoficiāliem drošiem avotiem uzzināja, ka vismaz viens no diviem sludinājumiem varētu būt saistīts ar kādu no esošajiem aptieku tīkliem.

Tiesa, varbūtējais pircējs nav lielākais spēlētājs aptieku tirgū, iespējams, tas saistīts ar _A Aptieku tīklu_ un _Magnum_, kurā šis tīkls ietilpst. Pircēju interesē aptiekas un aptieku licences Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Rēzeknē, vēsta sludinājums.

A Aptiekas ietilpst vienā no lielākajām Baltijas valstu farmācijas uzņēmumu grupām Magnum. Magnum medical ir viena no trim Latvijas lielākajām lieltirgotavām. A Aptieka šobrīd ir otra lielākā aptieku ķēde ar 56 aptiekām Latvijā pēc Mēness aptiekām. Ar A Aptiekas un Magnum vadību Dienai neizdevās sazināties

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis Dienai norāda, ka, paplašinoties kādam aptieku tīklam, negatīvās sekas var būt gadījumā, ja kāda no aptiekām pilsētas robežās tiek pārcelta uz citu vietu. «Piemēram, ja no Rīgas nomales, kur nav citu aptieku, pārceļ uz vietu, kur aptieku daudz,» viņš skaidro. Individuālo aptieku īpašnieki Dienai uzreiz saka - mēs jau pērn pastāvējām uz to, ka aptiekām jāpieder tikai farmaceitiem, nevis jebkuram, un nu ir rezultāts - ķēžu izplešanās. Konkurences padomes (KP) vadītāja Ieva Jaunzeme Dienai saka: «Mums zināms, ka ir mēģinājumi izkustināt tirgu.» Bet šaubas esot par to, cik reāli tas varētu būt. «Esošie cipari nerāda, ka [tirgū] varētu notikt kādas pārbīdes. Sentor Farm neviens sasniegt nevar. (..) Neviens tur nevar iegūt tādas tirgus pozīcijas.» Tāpat arī aptieku licences ir ļoti dārgas. Kā teorētiski iespējamu variantu, tomēr diezgan maz ticamu un dārgu, I. Jaunzeme min iespēju, ka, piemēram, kāds no aptieku tīkliem varētu mēģināt pirkt nelielos aptieku tīklus, kur ir astoņas, deviņas aptiekas. «Taču nenoliedzami farmācija tomēr ir uzticības bizness un sirds bizness, un daudziem cilvēkiem, kuriem īpaši pieder individuālās aptiekas reģionos, tas ir dzīvesveids, ne naudas pelnīšanas avots, viņa mērķis nav pārdot,» saka I. Jaunzeme.

Šobrīd Latvijā proporcija starp individuālajām aptiekām un tīkla aptiekām ir aptuveni puse uz pusi, tiesa, Rīgā, kur tikai katra piektā aptieka ir individuālā, dominē tīkla aptiekas. VM jau vairākkārt izteikusies, ka aptieku galvaspilsētā ir pārāk daudz un Rīgā jaunu aptieku nevar izveidot, vien pārpirkt kādu no esošajām. No visām Latvijas aptuveni 800 aptiekām Mēness aptiekai (īpašnieks Sentor Farm aptiekas) pieder nedaudz vairāk nekā 20%, A aptiekām un Ģimenes aptiekām ap 7% un Euroaptiekai 4%. Sentor Farm aptiekas apvienojušās holdingā ar Latvijas lielāko un ietekmīgāko lieltirgotavu Recipe Plus, kurai pieder arī vairākas ārstniecības iestādes. «Varam teikt, ka pastāv viens relatīvi liels tīkls, trīs stipri mazāki tīkli un vēl 17 miniatūru uzņēmumu ar 4-20 aptiekām. Tīklu aptieku skaits neaug, arī individuālo aptieku skaits neaug, un faktiski notiek tirgus stagnēšana. Diemžēl tas nāk par sliktu pircējam. Pircējs neapšaubāmi ir zaudētājs,» saka Inga Zemdega-Grāpe, Euroaptieka valdes locekle. Ja pieņem, ka pircējam svarīga ir izvēle vienas apdzīvotas vietas robežās, pašlaik Latvijas mazākajās pilsētās izvēle nav nodrošināta, jo aptieku sadalījums nav līdzsvarots. Sentor Farm aptiekas norāda, ka viņu tīklā aptieku skaits esot pietiekams un šā gada plānos neietilpst tā pieaudzēšana. Tomēr nav izslēgta iespēja atvērt jaunu aptieku pēc pašvaldību pieprasījuma. Esošais aptieku skaits šobrīd Latvijā esot pietiekams, ar šo aptieku kapacitāti ir iespējams nodrošināt pacientiem farmaceitisko aprūpi un zāļu pieejamību augstā līmenī, uzsver Sentor Farm aptiekas. Pašreizējais aptieku skaits jau nodrošinot konkurenci, kas tādējādi dod iespēju pacientam izvēlēties sev tīkamāko aptieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?