Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar akcīzi grib mainīt cilvēku paradumus

Veselības ministrijas (VM) izstrādātos priekšlikumus akcīzes paaugstināšanai un ieviešanai atsevišķām pārtikas grupām, lai uzlabotu sabiedrības veselību un vienlaikus iegūtu papildu līdzekļus budžetā, citas ministrijas un pārtikas ražotāji uzskata par nepārdomātiem. Šāda rīcība varot kaitēt Latvijas uzņēmumiem un nenest vēlamo rezultātu. Savukārt ārsti un uztura speciālisti uzsver, ka tas pagaidām ir vienīgais variants, kā novērst to, ka no sirds un asinsvadu slimībām mirst aizvien jaunāki cilvēki.

Lai provizoriski budžetu būtu iespējams papildināt par 33,7 miljoniem latu, VM rosina piemērot akcīzes nodokli vairākām neveselīgo pārtikas produktu grupām. Likumprojekts paredz piemērot akcīzes nodokli desām un līdzīgiem gaļas izstrādājumiem, kas satur sāli vairāk par 1,25 gramiem uz 100 gramiem produkta, palmu eļļai, cūku taukiem, kartupeļu čipsiem, popkornam un sāļās kukurūzas uzkodām, kas satur sāli vairāk par 1,25 gramiem uz 100 gramiem produkta, un gatavajām zupām un buljoniem, kas satur sāli vairāk par vienu gramu uz 100 gramiem produkta. Papildus šiem pasākumiem VM vēlas palielināt akcīzes nodokli saldinātajiem bezalkoholiskajiem un enerģijas dzērieniem. Savukārt akcīzes nodokli alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai VM piedāvā celt pakāpeniski, lai tuvotos Eiropas Savienības līmenim.

Lai gan izmaiņas akcīzes nodokļos, pēc VM domām, nesīs papildu ienākumus valsts budžetā, veselības ministre Ingrīda Circene uzsver nepieciešamību šādā veidā uzlabot sabiedrības veselību. Pēc viņas domām, piecos gados mirstība no sirds un asinsvadu slimībām, kas ir galvenais nāves cēlonis Latvijā, varētu samazināties par 10% līdz 20%. Tam arī piekrīt Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, norādot, ka piedāvātais variants ir minimums, kas jāizpilda. Pēc viņa domām, akcīzes nodoklim vajadzētu būt vēl augstākam, papildus piemērojot to sālim un cukuram. Arī citu valstu pieredze liecina, ka tieši šādā veidā izdodas uzlabot sabiedrības veselību, piebilda P. Apinis. Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis uzsvēra, ka sāls daudzums uzturā ir jāsamazina pat uz pusi, jo patlaban cilvēks uzņem 10 gramu sāls dienā, tas nav pieļaujami.

Savukārt pārtikas uzņēmumi izrāda pretestību. Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure Dienai norādīja, ka nedrīkst šādus lēmumus pieņemt, nerunājos ar nozari. Ir rūpīgi jāizvērtē, vai ir iespējams samazināt, piemēram, sāls daudzumu produktos, galvenokārt tehnoloģiju dēļ. Viņa atklāja, ka akcīzes nodokļa piemērošana neveselīgai pārtikai ir iespējama, bet tam nepieciešams izstrādāt ilgtermiņa stratēģiju. «Nevar tā, ka šodien celsim par 10%, rīt par 30%, bet, ja mēs izveidojam ilgtermiņa stratēģiju, piemēram, 10 gadiem, kāpēc ne?» sacīja I. Šure. Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktore Zanda Matuzale uzsvēra, ka nepamatota nodokļa piemērošana sadārdzinātu produkciju un samazinātu ražošanas uzņēmumu konkurētspēju. Tāpat daļa ražošanas uzņēmumu varētu pārcelt ražošanu uz kaimiņvalstīm, kas atstātu nelabvēlīgu ietekmi uz Latvijas ekonomiku. Lai uzlabotu sabiedrības veselību, viņa iesaka samazināt veselīgākas pārtikas cenu. Turpretī Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane Dienai atzina, ka neizprot šo pretestību, jo visiem vajadzētu domāt par cilvēku veselību. Viņa gan piebilda, ka papildus akcīzes nodokļa piemērošanai neveselīgai pārtikai nepieciešams izglītot sabiedrību, piemēram, īstenojot VM ideju par veselības mācību skolās.

Vakar likumprojekts tika nodots Ministru prezidentam un Finanšu ministrijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?