Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ar baltiem cimdiem pie ministr iju makiem netikt

Lai arī pirmsvēlēšanu laikā partijas ļoti bravūrīgi solīja, ka lielu daļu no nākamā gada nepieciešamā budžeta ietaupījuma varētu veikt uz valsts aparāta īsināšanas rēķina, no tā visa var sanākt vien čiks. Pirmkārt, Valsts kancelejas (VK) darba grupas valsts funkciju audits, uz kā šobrīd, plānojot budžetu, balstās Finanšu ministrija, ļoti lielus ietaupījumus tieši uz valsts aparāta rēķina nemaz neparedz, otrkārt, arī, tos īstenojot, paredzama ļoti liela ministriju pretestība, kam nav īsti laika, un treškārt, pagaidām citu plānu nav.

Diena jau ziņojusi, ka vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka nākamā gada budžeta deficītam ir jābūt 6%, kas nozīmē, ka budžets ir jākonsolidē vismaz par 300 miljoniem latu. Lai naudu iegūtu, bet neceltu nodokļus, daudzas partijas pirms vēlēšanām solīja, ka naudu var «atrast» valsts pārvaldē un tās optimizācijā - par to runāja gan pašreiz opozīcijā esošie spēki, gan arī koalīcijas partijas - ZZS, Vienotība un TB/LLNNK.

80 miljonu plāns

Šobrīd par vienīgo atskaites punktu, ka kaut kas tāds varētu notikt, kalpo neilgi pirms vēlēšanām VK organizētās darba grupas veiktais valsts funkciju audits, kas paredz kopējo ietaupījumu 80 miljonu latu apmērā. Uz to atsaucas arī Finanšu ministrija, kas gatavo nākamā gada budžeta projektu. «Funkciju auditu neveica tikai Valsts kanceleja, bet gan liela darba grupa, kurā bija VK, Finanšu ministrijas, nevalstisko organizāciju un politisko spēku pārstāvji, tā ka šī pārstāvniecība ir jau nodrošinājusi plašu un izsvērtu viedokli par funkcijām un iespējamajiem samazinājumiem,» Dienai norāda FM pārstāve Baiba Melnace.

Tiesa, analizējot šo «80 miljonu plānu», jāsecina, ka aiz šīs naudas slēpjas nevis valsts institūciju dramatiska īsināšana, darbinieku atlaišana vai radikāla funkciju apvienošana, bet gan dotāciju samazināšana, piemēram, 1. klases skolnieku brīvpusdienām, izglītības pasākumiem, kā arī ģimenes pabalsta nogriešana, kas «atnestu» teju piecus miljonus latu gadā. Pretēji tam - ietaupījums uz valsts pārvaldes iestāžu rēķina ir salīdzinoši niecīgs. Piemēram, savienojot Konkurences padomi ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, plānots iegūt 400 tūkstošus latu gadā, savukārt, ja Latvijas institūtu iekļautu Ārlietu ministrijā, varētu ietaupīt vien Ls 7000. Daļu valsts funkciju plānots pārlikt uz pašvaldību pleciem.

Priekšlikumi maigi

Latvijas Darba devēju konfederācijas vadītāja Elīna Egle, kuras pārstāvētā organizācija arī piedalījās darba grupā, Dienai atzīst, ka priekšlikumi esot ļoti humāni un maigi, ieklausoties ministriju viedoklī. «Mēs arī neesam spāņu inkvizīcija - ja ministrijas saka, ka nevar, varbūt tiešām nevar, taču potenciāls vēl ir.»

Ar daudz radikālākiem priekšlikumiem nesen gala ziņojumā klajā nāca Pasaules Banka (PB), ierosinot kritiski vētīt, piemēram, valsts aģentūras. Taču E. Egle uzskata, ka valsts aģentūrās varētu nebūt iespējas neko daudz ietaupīt, jo jau iepriekšējā reformas posmā notikusi gan algu samazināšana, gan vakanču likvidēšana. Viņa gan redz risinājumu, ka ar jaunu skatu uz ministriju naudas makiem varētu nākt nākamās valdības ministri. «Kritērijam jābūt, nevis vai labi izskatās un kādus amatus līdz šim ieņēmis, bet vai var piedāvāt strukturālo reformu.» Viņa arī uzskata - ja ar sociālo partneru palīdzību tika atrasta iespēja ietaupīt teju 100 miljonus latu, tikpat jāietaupa pašām ministrijām, iesakot savus priekšlikumus.

Galvenais nākamās valdības spēlētājs Vienotība pagaidām šajā jautājumā klusē, atsaucoties uz to, ka valdības darba deklarācija vēl tikai top.

Gatavi aizstāvēties

Premjera padomnieks un no Vienotības saraksta Saeimā ievēlētais ekonomists Andris Vilks netieši E. Egles pozīcijai piekrīt: «Ja puse ministru paliks tie paši, kas šobrīd, neticu, ka būs ieteikumi izdevumus būtiski samazināt.» A. Vilks arī ir vienās pozīcijās ar PB, norādot, ka nav pietiekami izvērtētas valsts aģentūru funkcijas, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumi. «Ministru prezidentam kā obligātu pasākumu jāuzdod izvērtēt finansējuma samazināšanas iespējas. Sliktākais, kas var notikt, ka samazinājums atkal notiks lineāri,» norāda A. Vilks, paužot bažas, vai funkcijas radikāli var pārskatīt un sakārtot dažos mēnešos līdz budžeta pieņemšanai.

Taču, pat īstenojot esošo «80 miljonu plānu», nav teikts, ka plānotos miljonus izdosies ietaupīt, jo ministrijas ir noskaņotas kareivīgi. «Tā ir neloģiska un mehāniska griešana, kas ir absolūti neiespējama. Funkciju analīze veikta, meklējot līdzīgus vārdus - ja funkcija ir meklēt, tad vienalga, meklēt sēnes vai noziedzniekus,» norāda iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība), komentējot audita plānus, kas attiecas uz drošības jomu. Viņa piekrīt, ka var ietaupīt uz materiālo rezervju rēķina, taču ietaupīt uz to, ka noziedznieku konvojēšanu nodos Ieslodzījuma vietu pārvaldei, viņasprāt, nevar un tas nav loģiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?