Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ar pacietību un pārliecību

Detalizēts spēles plāns, disciplinēta un kvalitatīva izpilde, kā arī komandas līderu spēja uzņemties iniciatīvu izšķirošajos brīžos - šie faktori Latvijas U-20 izlasei palīdzēja kļūt par pirmo Latvijas basketbola komandu kopš neatkarības atjaunošanas, kas iekļuvusi Eiropas čempionāta finālā. Gan ceturtdaļfināla cīņā ar Melnkalnes izlasi (78:73), gan pusfinālā ar Spānijas komandu (64:63) bija brīži, kad pretinieku pārsvars pārsniedza 10 punktu robežu.

Tomēr, spēlējot bez liekas steigas, latvieši allaž prata atrast pareizos taktiskos ieročus pretinieku ofensīvas nobremzēšanai un spēļu izšķirošās minūtes aizvadīja pārliecinošāk nekā sāncenši.

«Zinājām, ka esam labāka komanda. Ka varam uzvarēt, ja nospēlēsim tā, kā pirms spēles tika sarunāts. Tā, kā esam spēlējuši visā čempionātā,» Latvijas U-20 izlases kapteinis Kaspars Vecvagars pēc uzvaras ceturtdaļfināla cīņā ar melnkalniešiem uzsvēra, ka čempionāta gaitā sakrātā bilance - sešas uzvaras septiņās spēlēs - U-20 izlasi nostādījusi situācijā, kādā Latvijas sporta spēļu komandas nemaz tik bieži nav bijušas. Proti, pirms izslēgšanas turnīra sākuma latvieši bija favorītu statusā.

Neierastās sajūtas rosināja gan lepnumu, gan bažas. Ceturtdaļfināla dienas ievadā no cīņas par medaļām izstājās E grupas uzvarētāja Turcijas izlase (bezierunu zaudējums Krievijai), un arī F grupas labākā komanda Latvija cīņu ar E grupas ceturtās vietas ieguvēju Melnkalni sāka pasmagi. Pretinieku snaiperi pirmajās minūtēs lika apšaubīt galvenā trenera Artūra Štālberga tēzi, ka aizsardzībā mums neatrisināmu problēmu nebūšot. Savukārt latviešu metieni no distances nebija tik trāpīgi, cik pirmajās dienās. Septītajā minūtē rezultāts bija 12:23, un pār Latvijas izredzēm savilkās melni mākoņi.

Taču tie sāka izklīst jau pirmās ceturtdaļas beigās, kad spēlē iesaistījās Kaspars Vecvagars. Vēl no rīta kapteiņa līdzdalība nešķita droša visiem, izņemot viņu pašu. «Nešaubījos, ka spēlēšu, un mača laikā par iepriekš savainoto pirkstu pat nedomāju. Pirmajās minūtēs no malas redzēju, ka nedrīkstam aizrauties ar metieniem no distances. Vajadzēja spēlēt agresīvāk, censties apspēlēt savus sedzējus, lai saasinātu spēli. Tieši to arī darīju.»

Iniciatīvas atgūšana gan negarantēja uzvaru, jo līdz pat ceturtās ceturtdaļas sākumam melnkalnieši turējās līdzās. Taču tad Vecvagara iedvesmotā ofensīva uzbrukumā (kapteinim pēdējā ceturtdaļā 13 punktu, visā spēlē 25) un visas komandas saliedētā un gudrā darbība aizsardzībā nodrošināja izšķirošo pārsvaru (66:52 - 34. minūtē), kas tika nosargāts.

Pirms pusfināla papildu intrigu sagādāja Latvijas - Spānijas attiecību priekšvēsture. Proti, grupas turnīrā latvieši bija uzvarējuši ar 75:67, gan nostiprinot pārliecību, ka spāņus var ņemt, gan rosinot sāncenšos revanša garu.

Spēles sākumā šķita, ka pretinieki no šī mača izlobījuši lielāku labumu. Latvijas komandas eksperiments ar zonas aizsardzību nenostrādāja, jo enerģiskie spāņi precīzi meta no distances un ar savu azartu uz labu brīdi paralizēja latviešu uzbrukumu (16:31 - 15. minūtē). Taču, tiklīdz dienvidnieku enerģijas baterijām beidzās derīguma termiņš, latvieši pacēla galvas un sāka organizēt pakaļdzīšanos. Bez liekas drudžainas steigas, liekot lietā gan ātros uzbrukumus, gan elegantas sadarbības, to rezultātā mūsējie no sāncenšu soda laukuma guva 34 punktus. Savukārt pacietīgā spēle aizsardzībā pamatīgi iegrožoja spāņu aktivitātes un sanervozēja viņu līderus.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā pēc Jāņa Bērziņa efektīva slam dunk iniciatīva jau šķita satverta vairāk nekā droši (55:49). Tiesa, spāņu neatlaidība darīja savu, un spēles liktenis tomēr izšķīrās dramatiskā galotnē, kurā - zīmīgi! - izšķirošos punktus, izcīnot atlēkušo bumbu pie pretinieku groza, guva augumā nebūt ne ļoti raženais centrs Andrejs Gražulis. Basketbolā uzvar nevis auguma centimetri un piederība superklubiem (spāņu līderim Danielam Diazam ir līgums ar Madrides Real), bet gan uzņēmība, enerģija un prasme īstajā brīdī likt lietā visu meistarības arsenālu. Šai Latvijas komandai piemīt visas minētās īpašības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latvija78
Latvija64
Melnkalne 73

20:27, 39:37, 52:50

Vecvagars 25 Latkovičs 18
Gražulis 15+11 Pavičs 15
Siliņš 15 Nikoličs 13

Latvija78
Latvija64
Melnkalne 73

13:21, 35:36, 51:49

Bērziņš 14+12 Fernandess 17
Gražulis 12 Diazs 14
Jakovičs 12 Suaress 9

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?