Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar paļāvību un reālismu

Kāds ir mūsu pienākums pret kara un vardarbības apdraudētajiem cilvēkiem? Ko un cik mēs spējam izturēt? Kurā brīdī tiks sasniegtas mūsu iespēju robežas? Pamatots ir katrs no šiem trim jautājumiem. Ja diskusijas norisinās vienīgi mediju saasināto jēdzienu «mēs to spēsim» un «mērs ir pilns» kategorijās, tad var gadīties, ka bēgļu jautājums sašķels mūsu sabiedrību.

Mums ir nepieciešama godīga diskusija par reālām iespējām. Godīgums saistās ar trim atziņām. Jā, lielākā daļa cilvēku patiešām nonāk pie mums no kara vai pilsoņu kara plosītiem apgabaliem vai tiem tieši blakus esošajiem kaimiņu reģioniem.

Jā, mums bija daudz bēgļu no Rietumbalkāniem. Bet viņiem nav cerību uz patvēruma tiesību atzīšanu. Viņiem būs ātri jāatgriežas dzimtenē.

Jā, par spīti vāciešu lielajai vēlmei palīdzēt un pašvaldību milzīgajam ieguldījumam, mums ir jādara viss iespējamais, lai ieceļotāju skaits Vācijā atkal samazinātos. Jo mēs nevaram ilgtermiņā katru gadu uzņemt un integrēt vairāk nekā miljonu bēgļu.

Godīgums saistās arī ar atziņu, ka mēs nevaram ietekmēt migrācijas dinamiku tikai ar Vācijas iekšpolitikas līdzekļiem un nekādā ziņā bez Eiropas; tomēr arī tad nevarēsim uzreiz krasi mainīt pašreizējās tendences.

Vācija rīkojās. Federālās zemes un pašvaldības saņem atbalstu. Pieņemot jaunu likumu paketi, mēs savā valstī radījām priekšnoteikumus, lai, pirmkārt, palīdzētu tiem, kam patiešām nepieciešams patvērums. Mēs neatsakāmies no savas tiesiskās valsts kultūras un konstitūcijā garantētajām pamattiesībām.

Tikpat skaidrs ir tas, ka mums neatlaidīgi un izlēmīgi jāstrādā pie starptautiska, it īpaši Eiropas līmeņa, risinājuma, lai atkal samazinātos spiediens, ko izjūt Vācija. Tam ir nepieciešama atkal lielāka uzticība, izprotot, ka nacionālais egoisms nav izeja un ka kopīga rīcība nāk par labu visiem.

ES lēmums sadalīt 120 000 bēgļu ir labs, bet nepietiekams. Mums Eiropā ir nepieciešams ilgtermiņa sadales princips.

Mums ir rīcībspējīgas Eiropas institūcijas, tikai tās nav veidotas atbilstoši pašreizējai bēgļu plūsmai. Frontex ir vajadzīgs vairāk personāla, lai nostiprinātu ES ārējo robežu. To vajadzētu pārveidot par Eiropas robežsardzes iestādi. Jau sen bija jāstrādā, lai kopīgi nostiprinātu robežu ar Turciju un Vidusjūras austrumu daļu. Eiropas Patvēruma atbalsta birojs (EASO) jau tagad ir salīdzināms ar Eiropas patvēruma iestādes iedīgļiem. Arī šajā ziņā mums vajadzētu spert drosmīgus integrācijas soļus.

Mums ir jāatbalsta Grieķija un Itālija, izveidojot īpašus Eiropas migrantu uzņemšanas centrus. Tajos nepieciešams konsekventi reģistrēt visus bēgļus, kurus pēc tam taisnīgi sadala visā ES.

Eiropas risinājumi būs iedarbīgi tikai tādā gadījumā, ja mēs panāksim vienošanos ar svarīgām valstīm Eiropas kaimiņos, it īpaši Turciju. Šajā ziņā Eiropas Komisija ir izstrādājusi Rīcības plānu, ko mēs papildinām ar divpusējo dialogu par migrāciju.

Mums ir jāatbalsta valstis, kuras patlaban uzņem ievērojamu daļu bēgļu. Tā ir ne tikai Turcija, bet arī Jordānija un Libāna. Ņujorkā mums izdevās panākt, ka mūsu palīdzība starptautiskajām humānās palīdzības organizācijām tiek palielināta par 1,8 miljardiem dolāru.

Svarīgākais un ilgtspējīgākais mūsu ārpolitikas uzdevums ir vērsties pret bēgļu krīzi tās izcelsmes vietās. Tāpēc mēs aktīvi iestājamies par politiskiem risinājumiem saistībā ar lielo krīžu un konfliktu izcelsmes vietām Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā. Tas attiecas arī uz sarunām ar Krieviju, kas bija konstruktīva laikā, kad tika panākta vienošanās par Irānas kodolprogrammu. Ir jānovērš valstisku struktūru galīgs sabrukums Sīrijā, kā dēļ bēgļu gaitās dosies vēl vairāk cilvēku.

Pats galvenais ir tas, ka mēs baudīsim sapratni un uzticību tikai tad, ja mēs runāsim par reālām rīcības iespējām. Tāpēc mums ir nepieciešami gan paļāvība, gan reālisms. Tikai ar paļāvību mēs spēsim mobilizēt politiskās un sabiedriskās aktivitātes, lai izmantotu lielo iespēju šo cilvēku integrācijai. Un tikai ar reālismu mēs varēsim praksē īstenot savus humānos mērķus.

Mūsu politika saņems atbalstu ilgtermiņā tikai tad, ja mēs nepārslogosim cilvēkus, kas ir gatavi palīdzēt. Mūs akceptēs tikai tad, ja nepametīsim novārtā savas valsts iedzīvotājus un ņemsim nopietni arī viņu reālās vajadzības un problēmas.

Patlaban mēs stāvam krustcelēs - starp kontinentu, kurā mūs atkal nošķir barjeras, žogi un nacionālais egoisms, vai arī kontinentu, kam izdosies atrast kopīgas atbildes,- ar vienotu Eiropas patvēruma politiku, ar kopīgu došanos cīņā, lai novērstu bēgšanas cēloņus; kontinentu, kas visam pieiet godīgi, ar skaidru skatu un bez ilūzijām ķeroties klāt pie lielo izaicinājumu pārvarēšanas.

*Zigmārs Gabriels ir Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministrs, Franks Valters Šteinmeiers - Vācijas ārlietu ministrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?