Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ar sajūtu, ka tevi klausās

Klusāk, intīmāk un izjustāk, nekā uz to ir spējīgi milzīgie vasaras mūzikas festivāli, no 10. līdz 12. augustam Jaunpiebalgas novada Lielkrūzēs savu klausītāju uzrunās 3. Latvijas Dziesminieku saiets. Bruņojušies ar ģitārām, citiem skandināmajiem un galvenais - balsīm, skaisto dabas skatu valstībā ekosaimniecībā Lielkrūzes pulcēsies gan visiem labi zināmi dziesminieki - Austra Pumpure, Valdis Atāls, Haralds Sīmanis, brāļi Ziemeļi, Arnis Miltiņš, Kaspars Dimiters, Varis Vētra, Ilze Grunte, Kārlis Kazāks, Elīna Līce, Raimonda Vazdika, Uldis Kākulis un citi, gan arī virkne pagaidām mazāk dzirdētu jaunās paaudzes dziesminieku.

Apziņas plūsmas mūzika

«Lielajā saietā būšu pirmo reizi un ļaušu sevi pārsteigt. Muzicēt ar grandiem, ou! Tad jau redzēs, kā būs,» Dienai teic jaunā dziesminiece Laura Bicāne no Daugavpils novada Višķiem, kuru iedzīvotāji var lepoties pat ar vairākiem «zilajiem ezeriem». Plašāks skatītāju un klausītāju loks Lauru - neliela auguma, spriganu, mazliet satrauktu meitēnu sarkanā sarafāniņā un baltā blūzītē - ieraudzīja šā gada dziesmu konkursā Eirovīzija, taču jo īpaši Latgales pusē Laura ir labi pazīstama dziesminiece, kas pati sacer dziesmas un izpilda tās savā augstajā, dzidrajā balsī, pašrocīgi piespēlējot ģitāru. Šogad Laura ieguva bakalaura grādu vācu filoloģijā Daugavpils Universitātē un tuvākajā nākotnē plāno apgūt arī lietuviešu un itāliešu valodu un reiz kļūt par svešvalodu pasniedzēju. Tāpat, būdama ar ģitāru uz tu jau astoņus gadus, viņa sapņo par savu grupu, kaut arī domubiedru, ar kuriem kopā uzspēlēt, ikdienā nemaz netrūkst.

«Es dziedu par dzīvi, par Dievu, par mīlestību - tās ir lietas, kas skar ikvienu,» savu daiļradi mēģina raksturot Laura. Viņas dziesmas esot filozofiskas, un tekstu ideja bieži vien līdz galam nemaz neesot saprotama. Tas, iespējams, tamdēļ, ka pati aizraujas ar literatūru un pieraksta apziņas plūsmu, kas izpaužas arī mūzikā. Radot dziesmu tekstus, mūziķe cenšas izvairīties no banalitātēm, kaut dažreiz tieši tie vienkāršākie vārdi esot visnepieciešamākie, un mēģina katrā dziesmā ielikt kādu pārsteigumu. «Lai būtu vismaz viena rozīnīte!» viņa saka. Katrā ziņā mūzika rodoties krietni vieglāk nekā vārdi. Meitenes mērķis esot panākt, lai mūza nebūtu ikreiz jāmeklē, bet lai tā dzīvotu ar viņu visu laiku.

Satikt sev līdzīgos

Laurai «dziesminieka» jēdziens, pirmkārt, saistoties ar vēsturiskajiem trubadūriem un minnezengeriem: «Manuprāt, dziesminieks ir ceļojoša, dziedoša bruņinieka mūsdienu variants. Viņš ir vistuvāk cilvēka sirdij un ikdienai un prot to parādīt dziesmā.» Latviešu vidū, kas ir izlavēta dziedātāju tauta, dziesminieku esot īpaši daudz. Laura deg nepacietībā Latvijas Dziesminieku saietā satikt vienkopus citus sev līdzīgos un smelties no viņiem jaunu pieredzi.

No koncertēšanas reizēm ārkārtīgi spilgti atmiņā Laurai ir palicis jauno dziesminieku festivāls Bardu pavasaris, kas notika šā gada maijā Rīgā. «Es pirmo reizi biju īstā bardu festivālā un pirmo reizi sajutu, kas tas ir, kad tevi patiešām klausās,» viņa stāsta. «Tā ir vesela klausīšanās kultūra, brīnišķīgais kontakts ar klausītāju. Tu dziedi viņam, viņš ir atvērts tavam muzikālajam vēstījumam, un jūs saprotaties tik viegli!»

Dziesminiece atzīst, ka uz skatuves viņa jūtoties kā mājās. Čībiņās uz «dēļiem» gluži nekāpjot, taču basām kājām gan ir gadījies uzstāties. «Bet vienreiz man palika auksti un koncerta otrā pusē vajadzēja uzvilkt kurpes!» viņa smej. Vislabākais kontakts ar klausītāju izveidojoties tad, ja mūziķis ir vienkāršs un patiess: «Uz skatuves jābūt tādam, kāds esi. Ja gribas kaut ko «megaprecīzi» nodziedātu, nolasītu vai nospēlētu, tam ir domāta televīzija vai radio.»

Dziesma, dzeja, ugunskurs

Piektdiena un sestdiena būs Latvijas Dziesminieku saieta galvenās pasākumu dienas. Nometne tiks atklāta 10. augustā plkst. 14, tam sekos saieta izstādes atklāšana šķūnī, plkst. 20 - saieta ieskandēšanas koncerts ... No saknēm un uguns rituāls. Tālāk turpināsies nakts koncerti, kā arī dzejas lasījumi. Pie saviem ugunskuriem sildīties un dziesmas klausīties aicinās Vītolu ģimene, Valdis Atāls, būs jauno dziesminieku un dzejnieku ugunskuri, bet pie kāda cita tiks kopīgi dziedātas Imanta Kalniņa dziesmas. Šogad saietā piedalīsies dzejnieki Valdis Bisenieks, Agita Draguna, Arvīds Ulme, Māris Salējs, Jana Egle, Inta Riekstiņa un citi. Sestdien no rīta būs atvērtas radošās darbnīcas ar dziesmu mācīšanos, konkurss Dzejas kašķis, kurā jaunie dzejnieki mērosies vārda spēka meistarībā, kā arī notiks Dziesmu gleznošanas pasākums. Pusdienlaikā izskanēs bērniem veltīts koncerts, pēc tam - jauno dziesminieku koncerts Asnu spēkā, kur muzicēs Arians Seviško, Baiba Dēķena, Dinārs Gulbis, Elīna Starķe, Ieva Stūre-Stūriņa, Inese Vanaga, Jānis Cirvelis, Līva Vilnīte, Dace Kaša, Skranda un vēl daudzi citi. Šajā vakarā notiks arī saieta noslēguma koncerts Saulē augt, kam atkal sekos nakts koncerti un dzejas lasījumi pie ugunskuriem. Svētdienas rītā - saieta noslēguma rituāls. Kā allaž dziesminieku saietā valdīs brīva gaisotne. Par pajumti telts formātā, siltām drēbēm, ērtu sēdēšanu pļavā un labu noskaņojumu atbildīgs ir katrs pats. Vairāk informācijas par saieta dalībniekiem, Lielkrūžu atrašanās vietu un ieejas biļetēm - www.saiets.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?