Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ar tonnu makulatūras izglābj 14 koku

Makulatūras nodošana otrreizējai papīra pārstrādei nav tikai skolu privilēģija - tās regulāri tiek iesaistītas dažādās akcijās un projektos -, kā sākumā varētu šķist. Makulatūru savākšanas punktos var nodot ikviens, kuram mājās veidojas lielāka vai mazāka papīru kaudzīte. Daži makulatūras pieņemšanas punkti par to arī maksā un ir gatavi braukt tai pakaļ. Tomēr ne katrā makulatūras pieņemšanas punktā pieņem visus papīra atkritumu veidus.

Lai gan cilvēku aktivitāte ir liela, tomēr vienīgās Latvijas papīra fabrikas Līgatnē ražošanu pilnībā ar šo apjomu nodrošināt nevar, makulatūras nepietiek. Tāpēc to iepērk no ārzemēm, taču tajā pašā laikā citi makulatūras savācēji to eksportē, jo ārzemēs nereti par makulatūru maksā vairāk, nekā var iegūt Latvijā

Brauc pakaļ, bet nemaksā

Pat ja avīzē palikusi siļķes aste, papīru var izmantot otrreizējai pārstrādei, stāsta papīrfabrikas Līgatne mārketinga vadītāja Oļesja Dreimane. Derīgas arī tetrapakas, kurās bijis piens un kuras nelabi ož. Izrādās, nodot otrreizējai pārstrādei var visu, kas ir papīra izstrādājums. Tie ir aprakstītie biroja papīri, glancētie izdevumi - žurnāli, reklāmas bukleti, grāmatas un pat tetrapakas, jo to sastāvā ir 15% papīra. Pārstrādājot tonnu makulatūras, mēs izglābjam 14 kokus, kas auguši 40 gadu.

Valstī vecākajai papīrfabrikai Līgatne ir izveidota speciāla makulatūras savākšanas sistēma. Pieteikt savu papīra kravu var papīrfabrikas Līgatne mājaslapā, jāuzraksta pieteikums vai jāpiezvana klientu apkalpošanas speciālistiem. Lai gan fabrika noteikusi, ka brauc tikai pie tiem, kuriem nododami ne mazāk kā 100 kilogramu makulatūras, tomēr O. Dreimane stāsta, ka busiņš brauc pie visiem un paņem tik daudz papīra, cik tajā brīdī mājās ir un cik cilvēks vēlas atdot. «Maršruts izveidots tā, lai, braucot pie viena, pa ceļam tiktu ievākts papīrs arī no kaimiņiem un citiem, tā salasot vajadzīgos 100 kilogramus.» Makulatūru Līgatne pieņem par velti, arī par to, ka busiņš piebrauc pie mājas, nav jāmaksā. Protams, ja klients vēlas, papīru uz fabriku vai papīra šķirošanas vietu Rīgā var vest arī pats.

Top jauns papīrs

Visbiežāk cilvēki otrreizējai pārstrādei nodod grāmatas, avīzes, aprakstītus biroja papīrus, stāsta O. Dreimane. Pērn no skolām ievākts 900 tonnu papīra. Dienā savākšanas punktos ir piecas tonnas liels makulatūras apgrozījums.

Kas notiek ar savākto makulatūru? Tā tiek šķirota - vienā kaudzē krāsainais papīrs, citā - baltais, avīzes un tetrapakas. Lai ražotu jaunu papīru, ir svarīgas papīra proporcijas - cik daudz liek vienu vai otru makulatūru. Piemēram, no grāmatām ražo jaunu ietinamo papīru. Savukārt tetrapakas liek klāt visām papīra ražošanas receptēm. «Tā ir kā saistviela, jo tai ir visstiprākā šķiedra. Papīru var pārstrādāt tikai septiņas reizes, un katru reizi šķiedra kļūst īsāka - trauslāka.» Zināt to, kuro reizi papīra izstrādājums pārstrādāts, nevar. Ja tā mūžs jau sasniedzis septiņas pārstrādes reizes, tas veidošanas procesā vienkārši izšķīst. Konfidenciālie papīri, ko visbiežāk Līgatnei piegādā uzņēmumi, netiek šķiroti. Tos atved un uzreiz sagāž hidrošķaidītājā, kur tie izšķīst. «Izšķīdusī masa tiek izklāta vienmērīgā slānī, ko pēc tam žāvē,» - top jaunais papīrs. Hidrošķaidītāja bunduļa apakšā ir sietiņš, kas atsijā nešķīstošās vielas. Tāpēc Līgatnei var nodot arī aprakstītos biroja papīrus, kas saskavoti ar spirāli cietajos vākos un ko citviet nepieņem.

No ievāktās makulatūras fabrikā ražo ietinamo papīru, kartonu, tapešu papīra pamatnes, tapešu un tualetes papīra čaulītes, akvareļpapīru. Otrreizēji ražotais papīrs nav balināts, tāpēc ir brūnāks.

Uz konteineru un patversmi

Makulatūru var mest arī tam paredzētajos konteineros. Vispieejamākā šķirošanas infrastruktūra ir daudzdzīvokļu namu pagalmos. Rīgā atkritumu šķirošanas konteineri esot izlikti tur, kur mājas iedzīvotāji izsaka šādu vēlmi, teic Rīgas namu apsaimniekošanas uzņēmuma preses sekretārs Krists Leiškalns.Viņš gan atzīst, ka iedzīvotāju vēlme šķirot atkritumus ir maza.

Arī lielākā Latvijas atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma L&T valdes loceklis Reinis Ceplis norāda, ka atkritumu šķirošana māju pagalmos nav populāra, lai gan Rīgā ir vispieejamākā. Atkritumus ārpus Rīgas rajona šķiro mazāk, jo tas ir dārgāks process nekā galvaspilsētā. Rīgā šķirot ir lētāk, jo ir mazāki attālumi starp konteineriem.

Laikrakstu kaudzes labprāt pieņem arī dzīvnieku patversmes. Ikdienā avīzes ir ļoti vajadzīgas, stāsta patversmes Dzīvnieku draugs administratore Jevgeņija Sundejeva. Avīzes klāj dzīvnieku būros, jo tās labi uzsūc mitrumu. Avīzes patversmēm jāpiegādā pašiem, jo šīm iestādēm neesot ne naudas, ne iespēju makulatūru savākt. J. Sundejeva norāda, ka patversmēm derēs tikai avīzes, žurnāli ne.

Nodot par naudu

Makulatūra ir tirgus prece, teic papīrfabrikas Līgatne mārketinga vadītāja. O. Dreimane stāsta - lai gan cilvēki aktīvi nodod papīru, tomēr apjoms ir pārāk mazs, tāpēc Līgatne makulatūru iepērk papildus - gan no vietējiem atkritumu apsaimniekotājiem, gan ārzemēs, galvenokārt Lietuvā un Igaunijā. «Makulatūras tirgus ir kā naftas bizness,» piebilst arī Reinis Ceplis, kurš savākto makulatūru dažkārt pārdod arī ārzemēs. «Vienu mēnesi ievākto papīru varam pārdot Līgatnei, citu - Ķīnai. Viss atkarīgs no tirgus cenas - kurš vairāk maksā, tam arī pārdodam.»

Ir makulatūras savākšanas punkti, kuri par nodoto makulatūru maksā. Piemēram, SIA Ekobāze Latvija Ogrē pieņem papīru un kartonu. Par vienu kilogramu avīžu var saņemt trīs santīmus, ja avīžu vairāk par tonnu - četrus santīmus. Arī SIA Ķīpa iepērk dažādu makulatūru, izņemot slikti šķīstošo ūdenī, piemēram, makulatūru ar plastmasas pārklājumu, izlietotas tetrapakas un citus izstrādājumus. Ne minimālais, ne maksimālais makulatūras daudzums nav ierobežots. Makulatūras cena ir līdz 40 latiem par tonnu. Par izlietotu kartona iepakojumu maksā līdz 20 latiem par tonnu. Precīza makulatūras cena tiek noteikta tikai pēc tās apskates.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Mēneša laikā viens Latvijas iedzīvotājs rada apmēram 28 kg, gada laikā - 333 kg atkritumu (Eurostat 2011. gada dati).

Apmēram trešdaļu no sadzīves atkritumu svara veido iepakojums. Ja viss mūsu mājās izmantotais iepakojums tiktu sašķirots un pārstrādāts, mēs ietaupītu lielu daudzumu dabas resursu.

Plastmasu var pārstrādāt un izmantot atkārtoti līdz pat 30 reizēm. Tādējādi tiek ietaupīts neatjaunojamais dabas resurss - nafta.

Papīru var pārstrādāt līdz pat septiņām reizēm. Pārstrādājot tonnu makulatūras, mēs ietaupām 14 kokus, kas auguši 40 gadu.

Stikls ir bezgalīgi pārstrādājams materiāls. Lai saražotu burciņu no otrreizējā stikla, jāpatērē par 32% mazāk elektroenerģijas nekā pirmreizējā stikla ražošanai no smilts, sodas un kaļķu maisījuma.

Kur likt makulatūru?

Dzīvnieku patversmes - pieņem tikai avīzes, iedzīvotājiem pašiem jāatved, nemaksā.

Papīrfabrika Līgatne - pieņem visu veidu makulatūru, brauc pakaļ, nemaksā.

Vietējā skola - var nodot makulatūru, kad tā piedalās makulatūras vākšanas akcijā, nemaksā.

Konteineri - vietnē atkritumi.lv var atrast tuvāko šķirošanas konteineru, nemaksā.

SIA Ķīpa - brauc pakaļ makulatūrai, par to maksā.

SIA Ekobāze - brauc pakaļ un samaksā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?