Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Arvien vairāk grib strādāt ar rokām

Viesmīlis izskatās manāmi satraucies. Servēdams sviestmaizes, viņš šo iespaidu vēl pastiprina, jo viena no sviestmaizēm nokrīt man tieši pie kājām. «Viņam šodien ir pirmā reize,» atvainodamās saka blakus stāvošā skolotāja. Puisim, kurš uzskatāmi cenšas, tas ir piedodams - lai arī restorāns izskatās uz mata kā īsts, tas ir izveidots Helsinku Kulinārijas mākslas, modes un skaistuma koledžā, lai jaunieši mācītos spert pirmos soļus profesijā.

Somi atzīst, ka profesionālā izglītība viņu valstī tiek gana augstu vērtēta, taču tā nav bijis vienmēr, jo tikai pēdējā desmitgadē notikusi sabiedrības attieksmes maiņa par labu profesionālajai izglītībai. Par to lielā mērā jāpateicas arodizglītības ciešākai sasaistīšanai ar darba tirgu.

Vēlas biznesu

Arodskolā var sastapt gan tādus jauniešus, kuri sāk mācības uzreiz pēc pamatskolas beigšanas, gan tādus, kuri pēc vidusskolas beigšanas izšķīrušies apgūt arodu. Pie otrās grupas pieder arī Katri Koivisto, kura neizturēja eksāmenu, lai iekļūtu augstskolā uzreiz pēc vidusskolas, jo dizaina programmās esot barga konkurence, un tāpēc iestājās arodskolā. Katri sapnis ir kļūt par dekorāciju dizaineri, un viņa cer, ka pēc arodskolas beigšanas izdosies iestāties universitātē. Kristabelu, kura mācās drēbnieku programmā, interesē vēsturisko apģērbu šūšana, viņa labprāt strādātu teātrī. «Domāju, ka daudzi no mums vēlas veidot savu biznesu,» atzīst abu meiteņu skolas biedrene Karolīna Peltonena.

No redzētā nodarbībās var secināt, ka skola cenšas mudināt jauniešus būt radošiem. Brīdī, kad viesojamies pie topošajiem konditoriem, viņi mācās radīt jaunus izstrādājumus, mainot ierastās receptes. Jaunā produkta ideja jārada pašam audzēknim, pasniedzējs palīdz ar padomu. Pasniedzējs stāsta, ka audzēkņi ātri aptver, cik grūti ir mainīt receptes, taču tas viņiem noderēs darbā. Arī Katri stāsta, ka viņa arodskolā var realizēt savas radošās idejas un «mums pat labāk būt tādiem». Dekorāciju šūšanas pasniedzēji nemāca radīt darbu no A līdz Z, bet konsultē audzēkņus. Arodskolu pedagogu izglītības līmeni speciālisti slavē - viņiem ir prasība pēc bakalaura vai maģistra grāda specialitātē un vēl arī pedagoģiskās izglītības vismaz viena gada programmā.

Attieksme mainījusies

Statistika rāda, ka aptuveni puse jauniešu Somijā pēc pamatskolas beigšanas izvēlas turpināt mācības arodskolā. Somi nevēlas šo proporciju mainīt. «Mums šķiet, ka tas ir labs balanss,» norāda Somijas izglītības un zinātnes ministre Henna Virkunena. Viņa gan skaidro, ka ir atšķirības starp dažādiem Somijas reģioniem: «Piemēram, Helsinkos arodskolās nav pietiekami daudz vietu, tāpēc liela daļa pēc pamatskolas beigšanas dodas uz vidusskolu, bet citos reģionos vairāk izvēlas arodizglītību.» Helsinku Kulinārijas mākslas, modes un skaistuma koledžas direktora pienākumu izpildītāja Merja Niukanena norāda - ir jūtams, ka arodizglītības prestižs Somijā ir samērā augsts. No tā, ko viņa zina par situāciju citās Eiropas valstīs, pat varot spriest - tas ir nedaudz augstāks nekā vidēji Eiropā.

Taču šāds pagrieziens Somijā noticis pavisam nesen. Vēl 2001. gadā arodizglītību izvēlējās tikai 36% pamatskolas beidzēju, stāsta Somijas Nacionālās izglītības padomes vecākā padomniece Kristīne Volmari. Pēdējos gados «attieksme pret profesionālo izglītību ir mainījusies visā valstī», saka M. Niukanena. Kā Somijai izdevies padarīt profesionālo izglītību pievilcīgu? No speciālistu teiktā izriet, ka viens no iemesliem ir diezgan lielais bezdarbs starp akadēmiskās izglītības ieguvējiem un tas, ka «cilvēki aizvien vairāk grib strādāt ar rokām». Somijas profesionālās izglītības sistēmas sakārtošanā pēdējos gados ieguldīts arī daudz naudas. «Pēdējos 10 gadus mēs esam attīstījuši profesionālo izglītību tā, lai tā būtu maksimāli tuva reālam darbam. Tas nozīmē, ka samērā liela daļa arodizglītības programmu ir veltīta reālai darba praksei,» skaidro H. Virkunena. K. Volmari stāsta, ka darba devēji pēdējos gados aktīvi piedalās gan profesionālās izglītības programmu izstrādē, gan to īstenošanā. Arī audzēkņu vērtēšanā vienmēr klāt ir darba devējs, stāsta M. Niukanena. Tieši saikne ar darba tirgu palīdz piesaistīt arodskolām jauniešus. Profesionālās izglītības sektoru aizraujošu padara arī arodskolu iesaistīšanās starptautiskās aktivitātēs.

Arodskolas Somijā galvenokārt ir pašvaldību pārziņā (izņēmums ir dažas valstij piederošas skolas bērniem ar īpašām vajadzībām), un valsts tās finansē līdzīgi kā pamatskolas un vidusskolas. Proti, arī to valsts finansējuma apjoms ir atkarīgs no audzēkņu skaita, taču papildu naudu arodskolas var iegūt par darba kvalitāti. Kvalitātes kritērijus, kas pašlaik ir, piemēram, pedagogu tālākizglītība un iesaistīšanās starptautiskās aktivitātēs, nosaka ministrija.

Cenšas tuvināt

Līdzīgs ceļš kā Latvijā, kur redzami mēģinājumi tuvināt arodskolas un vidusskolas, tiek iets arī Somijā. Ir piemēri, kur zem viena jumta apvienota arodskola un vidusskola, taču kopumā starp šīm divām sistēmām ir robeža. Valsts vēlas, lai jauniešiem būtu vieglāk izvēlēties priekšmetus vienlaikus abu tipu skolās, stāsta K. Volmari. Jau tagad tas ir iespējams - arodizglītības iestāžu audzēkņi var mācīties atsevišķus priekšmetus arī vidusskolās un otrādi, bet tas ir retums. Ir vairāki kavēkļi - gan cilvēku attieksme, gan mācību grafiks. Dienas apmeklētajā Espo pilsētas Kirkojervi skolā zem viena jumta ir pamatskola un arodskola, taču direktors Kari Louhijervi norāda, ka tas ir tikai pagaidām. Viņaprāt, šāda kopābūšana ir slikta ideja, jo profesionālās izglītības kultūra ļoti atšķiras - arodskolas audzēkņi ir mazāk disciplinēti un pasniedzēji viņus arī pārāk nepieskata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?