Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Atbildēt uz e-pastu nav naski

Ja universitātes pētnieks nosūta deputātiem e-pastu un lūdz sniegt viedokli par to, kā ierobežot smēķēšanu, pārliecinoši lielākā daļa Latvijas parlamentāriešu šo lūgumu ignorē. Par to liecina pētījums, kurā analizēta parlamenta deputātu saziņa.

Parlamenta deputātu atbildes uz e-pastiem ir neliela daļa no lielāka starptautiska pētījuma, kurā tiek analizēta politiķu saziņa dažādās pasaules valstīs, arī Latvijā. Šajā pētījuma pakāpē katram Saeimas deputātam bija izsūtīta Ungārijas Segedas Universitātes pētnieka Norberta Merkoviča vārdā parakstīta vēstule ar lūgumu sniegt viedokli par smēķēšanas ierobežošanu. Tā bija rakstīta latviešu valodā, lai valodas ierobežojums nekavētu deputātus atbildēt. Uz e-pasta vēstuli atbildējuši Saskaņas centra deputāti Boriss Cilevičs, Aleksandrs Sakovskis un Jeļena Lazareva, Vienotības deputātes Ilma Čepāne un Rasma Kārkliņa, Reformu partijas pārstāvji Juris Viļums, Kārlis Eņģelis un Edmunds Demiters, savukārt no VL-TB/LNNK saņemta frakcijas atbilde. Pārējo deputātu reakcija bijusi virtuāls klusums. Līdzīgi rezultāti bija arī Igaunijā, kur uz e-pastu atbildēja 10% deputātu, savukārt Lietuvā - 6%. Uz citu valstu fona šie rezultāti ir viduvēji, jo, piemēram, Lielbritānijā atbildi sniedza mazāk nekā procents parlamentāriešu.

Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Iveta Kažoka norāda, ka šis pētījums parāda ne tik daudz deputātu attieksmi pret vēlētājiem, cik to, kuri deputāti ir izpalīdzīgi. Taču vienlaikus viņa arī akcentē, ka būtu labi, ja deputāti vai viņu palīgi sniegtu vismaz kādu atbildi, kaut vai pieklājīgi uzrakstot, ka slodzes dēļ nevar palīdzēt. Teju visiem deputātiem, izņemot Dzintaru Ābiķi (Vienotība), ir oficiālā e-pasta adrese, un tās princips visiem vienāds - [email protected]. Likums deputātiem neuzliek par pienākumu atbildēt uz e-pasta vēstulēm, tāpēc viņi var izvērtēt, uz kuru no tām atbildēt un kuru ignorēt. Saeimas priekšsēde Solvita Āboltiņa (Vienotība) atzīst, ka paši deputāti fiziski nevar atbildēt uz visām elektroniskajām vēstulēm, taču tāpēc šajā darbā var palīdzēt deputātu palīgi. «Tas pašam deputātam ir jāvērtē - pat ja tas likumā nav noteikts, tā ir forma, kādā vēlētājs vai vienkārši pilsonis ir vērsies pie viņa, un, ja viņš neatbildēs, tad viņš var rēķināties, ka pilsonis pēc tam viņu vērtēs,» teic S. Āboltiņa.

Deputāti Dienai norāda, ka cenšas izlasīt visas e-pasta vēstules, ko iedzīvotāji viņiem sūta. Reformu partijas priekšsēdis Valdis Zatlers pat neslēpj, ka iedzīvotājiem lielākas iespējas sasniegt viņu pašu ir, tieši rakstot e-pastu, jo visas papīra vēstules viņš neizlasot. V. Zatlers gan pieved Dienu pie sava datora un parāda e-pasta saturu - redzams, ka lielākā daļa tā satura ir iekšējā komunikācija starp deputātiem un frakcijas darbiniekiem, kā arī Saeimas informācija un dažādi ielūgumi, nevis iedzīvotāju vēstules. Septembrī teju neviens iedzīvotājs viņam nav sūtījis privātās vēstules, parasti to esot vairāk. V. Zatlers cenšoties atbildēt uz visām iedzīvotāju elektroniskajām vēstulēm, tiesa, rakstot īsi. Viņš nosmej, ka reizēm pēc tam varot dabūt pretī smagu atbildi: «Paldies, ka atbildējāt, bet vispār jūs esat maita!» Arī Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) cenšoties atbildēt uz visiem e-pastiem, bet viņš pieļauj, ka saspringtākos periodos tas neizdodas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?