Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Atbrīvoties no vēlmju domāšanas

Māris Zanders

Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmums aizvadītajā nedēļā nesamazināt naftas ieguves apjomus, kā mēdz teikt, zināmos platuma grādos tika komentēts ar atvieglojuma nopūtu. Tās pamatā racionāli nevainojama secinājumu ķēde: ja apjomi nesamazinās, naftas cena nepaaugstināsies; ja tā - Krievijai būs mazāk naudas; ja tā - nebūs arī rocības agresīvai ārpolitikai.

Tā teorētiski vajadzētu būt, bet tā nebūs. Jo aprakstītās domu gaitas pamatā ir pieņēmums, ka kaimiņvalsts politiskā elite un sabiedrība kopumā, lai cik sevi uzkurinājusi ar fobijām un lieluma māniju, tomēr ir pietiekami pragmatiska, lai pieejamās naudas daudzums ietekmētu tās rīcību. Jo tā taču rīkotos «mēs». Maldi.

Kā cilvēks, kurš krievu kultūrā orientējas varbūt labāk nekā amerikāņu vai vācu kultūrā, kurš ar to aizraujas, nekad neesmu mūsu kaimiņvalsts cilvēku domāšanas veidam karinājis klāt kādus vērtējošus apzīmējumus («totalitāra» utt.), jo tas vienkārši ir neprofesionāli. Runa ir par to, ka šī pasaules uztvere arvien ir bijusi īpatna un, atļaušos apgalvot, šai nācijai nepiederīgajiem neizskaitļojama.

Putina rīcība esot neizprotama, iracionāla, neprognozējama utt. Lasi: ja Putina vietā būtu kāds cits, tad jau nu gan. Kā tad. Divi piemēri no atšķirīgiem laikmetiem un politiskajām sistēmām Krievijā.

Pieļauju, ka lasītājiem ir zināma 1967. gadā uzceltā 85 metrus augstā Mātes Dzimtenes figūra Volgogradā, kas veltīta padomju karavīriem - Staļingradas aizstāvjiem. 2010. gada pavasarī (tātad krietni pirms pašreizējā it kā masveida urrāpatriotisma viļņa) vietējā administrācija startēja ar priekšlikumu darīt šo tēlnieku izstrādājumu tuvāku jaunajai paaudzei. Veidojot multiplikācijas filmu, kurā Māte Dzimtene cīnītos ar citplanētiešiem un katram gadījumam arī Krievzemes kultūrai tik svešajiem pokemoniem.

Boļševiku režīma sekas? Diez vai. 1906. gadā daži sanākušās Krievijas domes deputāti centās 1905. gada revolūcijas noskaņās publiski paust un pamatot savas simpātijas zemniecībai, kas esot intuitīvi apveltīta ar taisnīguma un kopības (slavenais «sobornostj» jēdziens) izjūtu. Kā pierādījumu tam viens no deputātiem klāstīja, ka, jā, zemnieki gan nodedzinājuši muižu X, jā, sadauzījuši lupatās «kungiem» piederošās klavieres, bet - pēc tam godīgi savstarpēji sadalījuši klavieru taustiņus... Kā lai formulē... Redziet, vienai pasaules uztveres tradīcijai piederīgajiem būtiskāk liktos vispār neko nedemolēt un nesalauzt, savukārt citai svarīgāk, ka drupas tiek sadalītas pareizi. Abi piemēri aizgūti no pašas Krievijas informatīvās telpas, un neviens - ja neskaita dažus radošo profesiju pārstāvjus - tos un tiem līdzīgus nekomentē ar neizpratni vai vīpsnāšanu. Jo tie pilnīgi iekļaujas Krievijas normalitātē.

Atkārtoju - ir bezjēdzīgi te ķiķināt vai šausmināties. Šis atšķirīgais ir organiski saderīgs ar visu to, kas Krievijā un tās cilvēkos pievilcīgs. Un tā tas arī jāpieņem, nemēģinot prognozēt Krievijas rīcību atbilstoši saviem priekšstatiem, kas ir «loģiski» un kas nav. Tas nenozīmē attaisnot Kremļa ārpolitiku; tas nozīmē nemaldināt sevi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?