Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Atceries par drošību!

Elektrība - ar aci neredzama, taču ikdienā neaizstājama lieta, bez kuras mūsdienās būtu grūti iedomāties komunikāciju, ēst pagatavošanu, izklaidi un vēl daudzu citu darbību veikšanu. Taču vienlaikus cilvēkam jābūt uzmanīgam, rīkojoties ar elektroierīcēm. Arī atpūšoties dabā, jāievēro piesardzība, ja tuvumā ir elektrības vadi, transformatoru apakšstacijas vai ja darbojaties ar kādu elektroierīci.

Ik gadu traumas no neuzmanīgas darbošanās ar elektroierīcēm gūst ievērojams skaits cilvēku, gadās, ka tiek zaudēta pat dzīvība. Ievērojot piesardzību un zinot, ko drīkst un ko ne, no bīstamām situācijām iespējams izvairīties. It kā jau mēs visi zinām, ka nedrīkst bāzt pirkstus kontaktligzdā, mest ieslēgtu fēnu vannā ar ūdeni un rāpties elektrības stabā, taču ir nianses, par ko ikdienā neaizdomājamies. Kā droši rīkoties ar elektrību, Diena iztaujāja AS Sadales tīkls Komunikācijas direktori Renāti Meļķi.

Kas ir tipiskākās kļūdas, ko cilvēki ikdienā pieļauj, rīkojoties ar elektroierīcēm? Sadzīvē, atpūtā, būvdarbos?

Lielākoties ikdienā cilvēki nepievērš uzmanību elektroierīces tehniskajam stāvoklim, turpina izmantot elektroierīces ar bojātu vadu izolāciju vai bojātiem korpusiem. Tāpat iekštelpām paredzētās ierīces tiek lietotas ārā - pagarinātāji novietoti mitrumā, vai ūdens nedroši gaismekļi novietoti zem klajas debess lietus laikā.

Kurās vietās apkārtējā vidē un kādās situācijās ir jāuzmanās īpaši?

Ir jāuzmanās elektrolīniju un elektroietaišu tuvumā. Nedrīkst kāpt elektrolīniju stabos, rotaļāties transformatoru apakšstaciju tuvumā, makšķerēt elektrolīniju tuvumā, jo slapja makšķeraukla vai garš makšķerkāts ir labs elektrības vadītājs. Tāpat nedrīkst labot sadzīves elektropreces, ja tās ir pieslēgtas elektrībai.

Ja ģimenē ir mazi bērni, noteikti pastiprināta uzmanība jāpievērš mājokļa kontaktligzdām, vai tās ir tehniskā kārtībā - nav bojātas un ir nostiprinātas sienā. Rūpējoties par jaunāko atvašu drošību, kontaktligzdās būtu jāievieto speciālie aizsargi.

Kas jāzina bērniem par drošību ar elektrību, rotaļājoties ārā? Kādu vietu tuvumā labāk to nedarīt, un ar kādām aktivitātēm būt uzmanīgiem?

Vecākiem saviem bērniem būtu jāpastāsta, ka par rotaļu vietām nedrīkst izvēlēties spēļu laukumus, kuriem blakus ir elektrības transformatori vai sadales skapji, tāpat jāpalūko, vai izvēlēto rotaļu vietu nešķērso gaisvadu elektrolīnija. Jauniešiem nevajadzētu elektrolīniju tuvumā rotaļāties ar gaisa pūķiem vai šobrīd tik ļoti populārajiem lidmodeļiem un droniem, šīs aktivitātes labāk atstāt pludmalei vai kādam ļoti plašam laukam, kuru nešķērso elektrolīnijas, bet, ja ir notikusi nelaime un pūķis vai lidmodelis ir ieķēries vados, tam noteikti nedrīkst kāpt pakaļ vai kā citādi mēģināt to dabūt lejā. Šādos gadījumos jāzvana uz AS Sadales tīkls bojājumu pieteikšanas tālruni 80 200 404.

Kur un kādu elektrotehniku drīkst, kur un kādu - nedrīkst lietot? Kā sadzīvē droši lietot elektroierīces?

Lai noskaidrotu, vai izvēlētā ierīce ir piemērota lietošanai telpās vai ārpus tām, jāpievērš uzmanība uz ierīces attēlotajam IP marķējumam jeb simbolam - mājiņai ar bultiņām. Ja bultiņas ir vērstas uz mājiņas iekšpusi, ierīce paredzēta lietošanai telpās, bet, ja uz āru, to var izmantot arī dabā. Lai izvairītos no elektrotraumām, pirms ierīces lietošanas jāizlasa lietošanas pamācību.

Kādus kaitējumus veselībai nodara elektrības traumas?

Elektriskā strāva atkarībā no stipruma uz cilvēka ķermeni iedarbojas dažādi, kā rezultātā var gūt vieglas vai ļoti smagas, pat nāvējošas traumas.

Nonākot saskarē ar elektrību, cilvēks ir pakļauts strāvas triecienam, kā rezultātā notiek vieglāka vai stiprāka muskuļu saraušanās, kas līdzinās krampjiem, samaņas zaudēšana, traucējumi sirdsdarbībā vai elpošanā, paralīzes vai nāves iestāšanās.

Neuzmanīgi rīkojoties ar elektroierīcēm, var gūt arī citu veidu traumas: apdegumus - no sīkām tulznām līdz pat plašiem ādas bojājumiem, kas var novest pie roku un kāju amputācijas, neatgriezenisku ādas bojājumu, kad strāvas iedarbībā ādā nonāk sīkas metāla daļiņas vai tvaiki, acu traumas, kuras var izraisīt acu iekaisumu vai pat aklumu, kaulu lūzumus un sasitumus, kas var rasties, ja cilvēka ķermenis ir saņēmis strāvas triecienu un krīt no augstuma. Ja cilvēks saņēmis strāvas triecienu un guvis elektrotraumu, nekavējoties jāizsauc neatliekamā palīdzība!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izpēti marķējumu

Izmantojot elektrotehniku, būtu jāpievērš uzmanība tās marķējumam.
Marķējums IP20 norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo iekārtas izolācija nav mitruma izturīga.
Marķējums IP44 norāda, ka iekārta paredzēta lietošanai ārā un ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, taču nav paredzēta iemērkšanai ūdenī.
Marķējums IP67 norāda, ka iekārta paredzēta lietošanai ārā un ir ūdens un mitruma izturīga.
Vasarā, mājokļa un pagalma dekorēšanai dārza svētkos, dekoratīvais apgaismojums ar marķējumu IP67 būs visdrošākais.

Zināšanas pasargā no riska

Kā liecina AS Sadales tīkls statistika, elektrodrošības noteikumi ir jāatgādina nepārtraukti, jo uzņēmums vidēji ik nedēļu reģistrē elektrotraumas, kuras ir saistītas ar neuzmanīgu rīcību ikdienā, izmantojot mājsaimniecībās pieejamās elektroierīces, vai elektrotīkla tuvumā.

Salīdzinot ar 2012. gadu, kad reģistrēto elektrotraumu skaits sasniedza 79 un 30 no cietušajiem bija bērni, pērn cietušo mazāk.

2015. gadā reģistrēto elektrotraumu skaits ir samazinājies gandrīz par 40% - kopumā reģistrēti 50 elektrotraumu gadījumi un 16 no cietušajiem bija bērni.

AS Sadales tīkls ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

AS Sadales tīkls par elektrodrošību iedzīvotājiem regulāri atgādina sociālajos tīklos, izmantojot portālā draugiem.lv informatīvi izglītojošo lapu Elektrodrošība, kurai ir teju 50 tūkstoši sekotāju, kā arī komunikācijā aktīvi izmanto sociālos tīklus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?