Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Atkritumu likumā ielobē poligonu intereses

Pieņemot Atkritumu apsaimniekošanas likumu galīgajā lasījumā, Saeima savā pēdējā sēdē atbalstīja Venta Armanda Kraukļa (TP) priekšlikumu, kas pēc karstām debatēm Tautsaimniecības komisijā bija noraidīts. Likums noteiks, ka sadzīves atkritumu poligona īpašnieks vai apsaimniekotājs nodrošina, ka attiecīgajā poligonā sadzīves vai ražošanas atkritumus sagatavo apglabāšanai.

Tādējādi sagatavošanas process, ko prasa Eiropas Savienības direktīvas, notiks tikai poligonos, un to nevarēs darīt citi komersanti, piemēram, atkritumu savācēji. Atkritumu sagatavošanas izmaksas, kas tiks iekļautas poligonu tarifā, vēl nav aprēķinātas.

Saskata mājienus

«Priekšlikumi, kas attiecas uz atkritumu poligonu lomas stiprināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā, nav vērtējami kā atsevišķu uzņēmumu interešu lobēšana, bet ir vērsti uz valsts un pašvaldību interešu nodrošināšanu, pirmkārt, lietderīgi izmantojot par ieguldītajiem līdzekļiem radīto infrastruktūru, otrkārt, precīzi nosakot atbildīgās personas par rezultatīvo rādītāju sasniegšanu attiecībā uz Eiropas Savienības izvirzītajām prasībām,» savu priekšlikumu Saeimas sēdē aizstāvēja V. A. Krauklis. Viņam oponēja vienīgi Anna Seile (PS), izsakot aizdomas, ka «šis mājiens nāk varbūt pilnīgi no citām sfērām, no augstākām, kā, piemēram, no Mākoņiem». Kā zināms, Getliņu poligonā plānots uzbūvēt pilnsabiedrības Ekodoktrīna- Getliņi atkritumu šķirošanas rūpnīcu, kurā gan atšķirotu visu vērtīgo, gan atlikumu sagatavotu noglabāšanai. Par to jau noslēgts līgums. SIA Ekodoktrīna pastarpināti pieder Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenes locekļiem. Taču SIA Getliņi Eko valdes priekšsēdētājs Imants Stirāns šādas aizdomas noliedz un uzsver, ka strīdīgās normas pieņemšana esot veselā saprāta uzvara: «Ja šo normu nepieņemtu, varētu rasties situācija, ka maksu par atkritumu sagatavošanu tarifā iekļautu gan operatori, gan poligoni un patērētājs maksātu divreiz.» I. Stirāns gan nenoliedz, ka ir ieinteresēts atkritumu plūsmas novirzīšanā uz Getliņiem, lai varētu atdot Pasaules Bankas kredītu.

Tehnoloģijas atšķiras

Izrādās, ka ar atkritumu sagatavošanu noglabāšanai katrs poligons var saprast kaut ko citu, jo tehnoloģijas atšķiroties. Piemēram, SIA Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas (ZAAO) valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais uzsver, ka tam nav nekāda sakara ar šķirošanu, jo noglabāšanai sagatavos tikai to atkritumu daļu, kas jau tiek vesta pēc šķirošanas uz poligonu. No 1. janvāra Daibes poligonā darbosies jaunas iekārtas, kas nodalīs bioloģiskos atkritumus no pārējiem pirms noglabāšanas. Jauno likumu, kas tika pieņemts ar lielu balsu pārsvaru, apsveikusi arī Latvijas Atkritumu saimniecības uzņēmumu asociācija (LASUA). Taču SIA L&T direktors Reinis Ceplis uzskata, ka likuma norma ir neizdevīga gan privātajiem komersantiem, gan atsevišķām pašvaldībām, kam būtu izdevīgi uz poligonu aizvest pēc iespējas mazāk atkritumu. «Tirgus tiek mākslīgi sašaurināts,» uzskata R. Ceplis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?