Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ātrāk, augstāk, spēcīgāk

Olimpiskās spēles Lielbritānijas galvaspilsētā tiks atklātas 27. jūlijā - plkst. 8 visu Apvienoto Karalisti satricinās zvanu skaņas. Tiks iedarbināti visi zvani, kas ir gan dievnamos, gan Jūras spēku bāzēs, gan citos objektos. Šis ir slavenā britu mākslinieka Tērnera balvas ieguvēja Mārtina Krīda Darbs nr. 1197 - viņš ir iecerējis, ka visiem zvaniem, kas ir valstī, būs jāskan trīs minūtes un pēc iespējas ātrāk un skaļāk. Olimpiskās spēles būs ieskandinātas godam. Tas ir tikai viens no kultūras festivāla Londona 2012 programmas notikumiem.

Festivāls tika atklāts 21. jūnijā, tajā piedalās 25 000 mākslinieku no 204 valstīm, kas atbalsta olimpisko kustību. Līdz pat 9. septembrim, kad noslēgsies Londonas paralimpiskās spēles, 900 vietās visā Lielbritānijā būs notikuši 12 000 pasākumu. Vairāk nekā 10 miljonu biļešu tiek piedāvāts bez maksas.

Ieskauj mani liesmās

Londona ir mākslas metropole, kas neizjūt kultūras un izklaides notikumu deficītu. Iespējams, olimpiskās spēles un to blakusefekti (sastrēgumi visā pilsētā, transporta kustības ierobežojumi, pastiprinātas drošības pārbaudes un citas pašsaprotamas neērtības) tikai apgrūtinās dzīvi tiem «kultūristiem», kuri šovasar dodas uz Londonu nevis turēt īkšķus par atlētiem, bet apmeklēt koncertus, izrādes un izstādes.

Tie, kuri vēlas baudīt mākslu mierā un klusumā, var izvēlēties festivāla Londona 2012 notikumus citās Lielbritānijas pilsētās un ciematos, kur nebūs jūtama olimpiskā kņada. Taču visintriģējošākajos pasākumos, lai kur tie notiktu, no lieliem cilvēku pūļiem izvairīties nebūs iespējams. Kurš atteiksies no vienreizējas iespējas apmeklēt Uguns dārzu Stonhendžā (10.-12. jūlijs)?! Franču apvienības Compagnie Carabosse brīnumdari, kuri paši sevi dēvē par ielu mākslas alķīmiķiem, šo 4000 gadu veco pieminekli ieskaus mākslinieciski noformētajās liesmās.

Bezpajumtnieki operā

Festivāls cenšas izdabāt visām gaumēm: popkultūras cienītājus izklaidē Riana, Džejs Zī, grupas Florence + The Machine un Scissor Sisters, tikmēr klasiskās mūzikas klausītājus savā varā paņem diriģents Daniels Barenboims, kurš kopā ar jauniešu orķestri West-Eastern Divan gatavojas izpildīt visas deviņas Bēthovena simfonijas. Šis Bēthovena cikls iekļauts 118. ikgadējā vērienīgā Londonā notiekošā festivāla BBC Proms programmā.

BBC Proms (92 koncerti no 13. jūlija līdz 8. septembrim) ir integrēts festivāla Londona 2012 afišā, kurā pārstāvēti visi žanri - māksla un dizains, komēdija un improvizācija, deja, kino, radio, televīzija un digitālās platformas, muzeji un mantojums, mūzika, brīvdabas pasākumi un karnevāli, dzeja un dramaturģija, teātris. Ar īpašu programmu festivālā piedalās mākslinieki ar īpašām vajadzībām. Kultūras aktivitātēs tiek iesaistīti visu sociālo slāņu pārstāvji: 2. jūlijā Londonas Karaliskajā operā viesosies muzikāls uzvedums, kurā uzstāsies radoši orientēti bezpajumtnieki.

Teatralizētā socializācija

No pasākumu daudzveidības un pievilcības spēka var sajukt prātā: aplūkojiet Joko Ono ekspozīciju galerijā Serpentine un Demjena Hērsta retrospekciju muzejā Tate Modern, pēc tam dodieties uz Hērsta domubiedres Treisijas Eminas dzimto piejūras pilsētu Mārgeitu, kur mākslas centrā Turner Contemporary blakus Treisijas Eminas erotisko skumju caurstrāvotajiem darbiem izstādīti angļu klasiķa Džozefa Melorda Viljama Tērnera un franču tēlnieka Ogista Rodēna šedevri.

No 24. jūlija līdz 28. oktobrim būs vērts uzkavēties muzeja Tate Modern milzīgajā Turbīnas zālē - savu darbu tur demonstrēs Tino Segals, kura specializācija ir sajūtu, pieredzes un attiecību māksla. Tino Segals nerada objektus, viņš konstruē teatralizētus cilvēku socializācijas modeļus muzeju telpās (par mākslas darbu var kļūt saruna ar bērnu - protams, Tino Segala īpaši apmācītu bērnu). Viktorijas un Alberta muzejā Londonā no 6. līdz 29. jūlijam tiks demonstrēti modes dizaineru un vizuālo mākslinieku sadarbības augļi. Huseins Šalajans strādā tandēmā ar Gevinu Tērku, Džailss Dīkons - ar Džeremiju Deleru, Pols Smits - ar Čārmingu Beikeru, Stīvens Džonss - ar Keritu Vinu Evansu, Metjū Viljamsons - ar Metu Kolišovu.

Mākslas objekti tiek izvietoti arī pašā Olimpiskajā parkā. Blakus jaunajam stadionam atrodas tēlnieka Aniša Kapūra 115 metru panorāmas tornis Orbit. Krāsu un skaņu instalāciju - parafrāzi par pieciem olimpiskajiem apļiem -tepat sacensību epicentrā piedāvās vācu mākslinieks Karstens Nikolajs.

Visā Lielbritānijā no aprīļa līdz novembrim notiek Pasaules Šekspīra festivāls, savukārt Ziemeļīrijas pilsētā Eniskilenā tiek rīkots forums, kas veltīts avangarda rakstniekam, dzejniekam, dramaturgam un absurda teātra meistaram Semjuelam Beketam. Savu veltījumu viņam sarūpēs tēlnieks Entonijs Gormlijs, kinorežisors Atoms Egojans un komponists Gevins Braiers. Ar soloizrādi Krapa pēdējais ieraksts Eniskilenā uzstāsies aktieris un režisors Roberts Vilsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Informācija: london2012.com/festival
facebook.com/london2012festival
twitter.com/london2012fest

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?