Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Augstākā prove ar četriem riņķiem

Kompaktklases «dārgā gala» redzamākā objekta jaunākais izlaidums vēl pirms iznākšanas bija tik daudzināts un apspriests, ka, ieraugot reālu Audi A3 lidostas stāvvietā (pagaidām gan tikai Maljorkas, nevis Rīgas), šķita, ka par premium-hatch viss jau zināms. Piemēram, autobūves ekspertu neiztrūkstoši uzsvērtais fakts, ka A3 ir pirmais automobilis, kas ražots, izmantojot Volkswagen grupas MQB jeb kombinējamo šķērsmoduļu tehnoloģiju.

Cilvēku valodā tas nozīmē, ka automašīnas šasija kopā ar dzinēju un piekari sadalīta atsevišķos, standartizētos moduļos, kurus savstarpēji kombinējot un vienkārši nomainot vajadzīgos agregātus var veikli sastiķēt jebkuru modeli no supermini līdz luksusklasei. No vienas puses, kas mums daļas par to, kā Volkswagen nolēmis palētināt ražošanas procesus, jo automašīnas šo «modulāro būvkastu» dēļ jau lētākas nekļūs. Taču uz supermaināmās platformas gadā tiks saražoti seši miljoni automobiļu, tāpēc tai jābūt labai, un līdz ar to labam jābūt arī tehnoloģijas karognesējam Audi A3.

Pašpietiekams un elegants

Un tāds tas arī ir. Ārpusē gan nekā sensacionāli jauna nav, taču izmainītās proporcijas (A3 kļuvis platāks) liek automobilim izskatīties pārliecinoši pat tad, ja tas ir parastā sudrabpelēkā krāsā. Misano Red sarkans un ar S-Line aprīkojumu A3 momentā kvalificējas par iekārojamu kulta auto, kuru garāmgājēji iemūžina savos viedtālruņos. Sašaurinātā un horizontāli izstieptā optika vizuāli pastiprina plakanuma iespaidu, tāpēc trīsdurvju hečbeks (5D versija iznāks rudenī) dažos rakursos izskatās pēc sporta auto pat vairāk nekā daži «golfklases» auto, kam pat nosaukumā iepotēts vārds «coupe». Lai gan itin visi mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi, kas izmantoti A3 eksterjerā, redzēti citos Audi, auto nav garlaicīgs un izstaro pašapmierinātas kvalitātes auru.

Interjers par maksu

A3 salons kā jau Audi ir tehnokrāta sapnis, turklāt savu dabūjuši gan benzīngalvas, gan datortārpi, gan no industriālā dizaina priekšmetiem un «aifoniem» atkarīgi japīši. Atšķirībā no iepriekšējā A3 un arīdzan Golf jaunā kompaktā Audi salons it kā orientēts horizontālā plaknē, turklāt ar ievirzi uz minimālismu. A3 salonā neatradīsit normālu radio, tādam te vairs nav vietas. Visa informācija parādās uz krāsaina septiņcollu displeja, kas izbrauc no paneļa, bet staciju izvēle, kā arī citu funkciju vadība realizēta ar MMI grozāmsviru viduskonsolē. Ja tehnoloģiju summa sasniedz augstāko punktu, uz grozāmsviras virsmas var rakstīt ar pirkstu burtus, ko atpazīst dators. Samazinoties ambīcijām un iztērētajiem naudas līdzekļiem, plānais krāsu displejs vispirms sarūk līdz 5,8 collu izmēram, bet bāzes versijā Attraction pazūd pavisam, atstājot savā vietā žēlīga paskata rādžiņu, kura dizains stipri vien atgādina Audi 80. Neatkarīgi no komplektācijas Audi perfekcionisti radījuši kvalitatīvāko salonu kompatklasē. A3 tapšanās procesā ar lāzera mērierīcēm esot pārbaudīts pat plastmasas apdares rastrs un caurumiņu atstarpes skaļruņu vāciņos. Grūti noticēt, taču katra no apaļajām ventilācijas lūkām sastāv no 30 atsevišķām detaļām, kas savienotas nevainojami. Patiešām nebrīnīšos, ja pēc gadiem četru riņķu simbols kļūs par savdabīgu kvalitātes zīmi, tādu kā provi patiešām augstvērtīgi izgatavotai ierīcei vai kam citam.

Kas par daudz, tas par skādi

Pirmajam braucienam izvēlējāmies patlaban jaudīgāko A3 ar 1,8 litru benzīna turbodzinēju, 180 zirgspēkiem un manuālo kārbu. Raķete! Tā kā jaunais modelis ir 80 kg vieglāks par veco, tas šaujas uz priekšu ar straujumu un azartu. Stūre joprojām ir diezgan viegla, taču patīkama. Audi uzlabojis A3 tieši tajos punktos, kur tas bija nepieciešams, tajā skaitā piešķirot arī komfortablāku, līdzenāku gaitu. Ja jau priekšpiedziņa ir tik laba, tad Quattro versijai ar DSG jābūt ideālajam A3! Tomēr topversija mazliet sarūgtināja ar rāvieniem transmisijā un nekonkrētu aizmugurējās piekares darbību līkumos. Galu galā izrādījās, ka pa īstam baudāms šāds A3 ir tikai tad, ja Audi Drive Select sistēmā ieslēgts dinamiskais režīms. Taču vingrošana augstu apgriezienu zonā ar laiku nogurdina, bet mierīgi šāds A3 braukt atsakās. Tad varbūt dīzelis? Pārkāpjam 2.0 TDI, un - cita lieta. 150 ZS jauda nodrošina ne sliktāku dinamiku, taču process notiek mierīgāk un, kā lai to pasaka, «pieaugušāk». Turklāt 14 litru vietā salas serpentīnos dīzelis rādīja sešus litrus uz 100 km. Diemžēl neatlika laika 1,6 litru TDI testam, un ārpus sniedzamības palika arī 1,4 litru TFSI ar 140 ZS, kuru vairāki kolēģi neatkarīgi viens no otra atzina par labāko Audi A3 versiju. Par vienu gan esmu pilnīgi drošs - Latvijā Audi A3 noteikti nevajag sporta piekari un 18 collu diskus, jo elegantajā dizainā teicami iederas ne tikai 17, bet pat standarta 16 collu riteņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Cenas, eiro

1.2 TFSI 21 650
1.4 TFSI 23 200
1.6 TDI 23 150
2.0 TDI 25 500

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?