Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Autoritārisma bažas Ēģiptē

Ēģiptes prezidents Mohammeds Mursi pirmdien tikās ar augstākajiem tiesnešiem, lai mēģinātu atrisināt krīzi valstī, kura tikai pagājušā gada sākumā piedzīvoja asiņainu revolūciju. Vismaz viens cilvēks gājis bojā, bet gandrīz 400 ievainoti nemieros, kas Ēģiptē izcēlās pēc tam, kad pagājušajā ceturtdienā M. Mursi izsludināja rīkojumu, ar kuru tiek būtiski paplašinātas prezidenta pilnvaras.

No islāmistu partijas nākošo M. Mursi opozīcija apsūdz centienos izveidot jaunu autoritāro režīmu, bet rietumvalstīs valda satraukums, ka Ēģiptē var tikt pārtraukts jau tā trauslais miers un apstāties tikai šogad pa īstam sāktās demokrātiskās reformas.

Pagaidu risinājums

Plašu neapmierinātību izraisījušais M. Mursi rīkojums paredz, ka neviena tiesu varas instance nevar atcelt Ēģiptes prezidenta pieņemtos lēmumus. «Prezidenta izsludinātie konstitucionālie rīkojumi, lēmumi un likumi ir galīgi, un tos nevar apstrīdēt,» bija teikts M. Mursi pārstāvju ceturtdien izplatītajā paziņojumā.

Ēģiptes prezidenta administrācija apgalvo, ka M. Mursi rīkojumam ir pagaidu raksturs un tā mērķis neesot koncentrēt varu prezidenta rokās, bet «nodot to demokrātiski ievēlētam parlamentam, kā arī nosargāt tiesu varas objektivitāti un izvairīties no tās politizēšanas».

Tomēr āķis ir tajā, ka dekrēts būs spēkā līdz brīdim, kad darbu sāks jaunais parlaments. Savukārt to nevar ievēlēt līdz brīdim, kad ir pieņemta jauna Ēģiptes konstitūcija. Sākotnēji bija paredzēts, ka Pārstāvju sapulcei, kuras pārziņā ir jaunā valsts pamatlikuma izstrādāšana, konstitūcijas likumprojekts ir jāiesniedz parlamentā decembra vidū, bet M. Mursi beigu termiņu ir pagarinājis līdz februārim.

Prezidenta dekrēts arī paredz, ka tiesa nevar atlaist Pārstāvju sapulci. Tā bija viena no galvenajām prasībām demonstrācijās, kas kopš ceturtdienas notika galvaspilsētas Kairas centrālajā - Tahrīra - laukumā. M. Mursi oponentiem šķiet bīstami, ka Pārstāvju sapulcē dominē viņam pietuvināti cilvēki no valdošās partijas Brīvība un taisnīgums, kuras pamati meklējami islāmistu kustībā Musulmaņu brālība.

Jaunais faraons

Ēģiptes tiesnešu arodbiedrība nedēļas nogalē aicināja savus biedrus streikot, tādēļ pēdējās dienās daudzviet ir paralizēts tiesu darbs. Savukārt valsts augstākā tieslietu instance - Augstākā tiesu padome - nav par pilnīgu M. Mursi rīkojuma atcelšanu. Pirmdien pirms padomes vadītāju tikšanās ar M. Mursi tā paziņoja, ka prezidenta dekrētu drīkstētu piemērot «īpašos gadījumos».

Viens no pazīstamākajiem opozīcijas līderiem bijušais Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras vadītājs Mohammeds el Baradejs savā profilā populārajā īso vēstījumu vietnē Twitter M. Mursi nodēvēja par jauno Ēģiptes faraonu.

Viņš arī paziņoja, ka vienotā opozīcija, kurā ietilpst liberāļi, kreisie un citas ideoloģijas pārstāvoši politiķi, negrasās sēsties pie sarunu galda ar prezidentu, kurš ir aicinājis citus politiskos spēkus uz dialogu par to, kas būtu jāiekļauj jaunajā konstitūcijā.

Opozīcija savus atbalstītājus ir aicinājusi otrdien pulcēties Tahrīra laukumā, lai pieprasītu prezidenta dekrēta atcelšanu, bet Musulmaņu brālība plāno «miljona demonstrāciju» pie Kairas Universitātes M. Mursi atbalstam, vēsta BBC. Gaidāmie protesti rada bažas par jaunām sadursmēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?