Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Balsojuma mērķis ir latviska Latvija

Kā jūs kā tieslietu ministrs komentēsiet Valsts prezidenta pagājušajā nedēļā diezgan nepārprotami formulēto uzstādījumu, ka divarpus gadu laikā Latvijā ir jābūt jaunai Satversmei?

Jaunas Satversmes rakstīšanai nevajadzētu būt pašmērķim. Jautājums - ko mēs ar to gribam sasniegt. Ja mēs gribam uzlabot Satversmē noteikto regulējumu, piemēram, par pašreizējo situāciju, kurā rodas jautājums, vai referendums par otru valsts valodu vispār ir pieļaujams un izriet no Satversmes - es gribētu teikt, ka ne -, tad ir jautājums, vai šī situācija nav jāatrisina Satversmē. Iespējams, ka ir. Bet tas būtu konstitucionālo tiesību ekspertu jautājums, kas būtu izdiskutējams. Vēlreiz - ko mēs ar Satversmes maiņu gribam panākt?

Prezidents deva skaidru mājienu - lielāka atbildība izpildvarai, mazāka - likumdevēja varai. Nojauta, ka tas ir mājiens virzienā uz prezidentālu republiku. Kā Nacionālā apvienība uzlūko šo ideju?

Nacionālajā apvienībā par šo jautājumu ir bijuši dažādi viedokļi. Savā laikā mēs esam virzījuši ideju par tautas vēlētu prezidentu, bijušas diskusijas par funkciju, pienākumu un tiesību apmēru šajā gadījumā. Patlaban šis jautājums neatrodas darba kārtībā. Tomēr, runājot par prezidenta iniciatīvu, viņam ir visas iespējas visus jautājumus, kas viņam sasāpējuši, virzīt uz prezidenta paspārnē esošo Konstitucionālo tiesību komisiju. Tur var notikt šī diskusija. Ja komisija nonāk pie slēdziena, ka mūsu Satversmē ir nepieciešami tik daudzi grozījumi, ir jāraksta jauna Satversme, tas ir diskusiju jautājums. Bet tam nevajadzētu būt politiskam uzstādījumam.

Vai nesanāk tāda pretruna, ka mēs sakām - 18. februārī ir jāiet aizstāvēt Satversmi, kas ir svēta -, bet blakus skan, ka mums divarpus gadu laikā ir jāuzraksta jauna Satversme?

Mans viedoklis ir, ka Satversme ir atbilstoša mūsu laikmetam. Protams, ir atsevišķi jautājumi, kas būtu precizējami, piemēram, tas, ko minēju par negrozāmajām normām. Tomēr Satversme ietver visu - gan valsts pamatbūtību, gan cilvēktiesības - visu, kas būtu nepieciešams modernai Eiropas valsts Satversmei.

Kā jūs komentēsiet pēdējās dienās parādījušos iniciatīvu par balto lapu referenduma jautājumā?

Šāds paziņojums pārsteidza arī mani. Nacionālā apvienība ir paudusi savu viedokli par referendumu. Mēs uzskatām, ka balsojuma «pret» mērķis ir latviska Latvija. Izmantojot iespēju, es gribētu aicināt visus laikraksta Diena lasītājus neapšaubāmi doties uz referendumu un paust skaidru viedokli par latviešu valodu, balsojot pret grozījumiem Satversmē. Kas attiecas uz šādiem aicinājumiem, šodien tie ir pilnīgi nevietā, jo mums ir svarīgi saliedēt visu sabiedrību, kas domā par Latvijas valsti un kas skaidri un gaiši pasaka pret divvalodību Latvijā, pret Latvijas valsts pamatu graušanu. Ja parādās cilvēki, kas mēģina ar šādiem viltus provokatīviem gājieniem zināmā mērā ietekmēt sabiedrību - ietekmēt, lai noteikti sašķeltu sabiedrību, - es to varu vērtēt tikai kā negatīvu rīcību, kuras mērķis ir šķelt sabiedrību.

Vai mūs aiz stūra negaida jau otrs referendums - par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem?

Mana un Nacionālās apvienības pārliecība ir tāda, ka Satversmes pamatprincipi nav grozāmi. Mēs redzam, ka Satversmes tiesa tomēr pieļāva šo referendumu. Līdz ar to problēma ir, un ir divi risinājumi. Viens ir gaidīt, ko pateiks Satversmes tiesa, jo lieta ir ierosināta un Satversmes tiesai būs principā jāpasaka, vai valsts pamatprincipi var tikt grozāmi. Tas varētu tikt izmantots citu referendumu gadījumos. Otrs variants ir iet uz priekšu un noteikt nepieciešamos grozījumus normatīvajā regulējumā.

Sašutumu izsaukusi Krimināllikuma mīkstināšana par nepilngadīgo personu pavešanu netiklībā. Kāda motivācija tam ir bijusi?

Minētie grozījumi ir stājušies spēkā 2011. gada 1. oktobrī un faktiski attiecībā uz vienu konkrētu nodarījumu, kas ir pavešana netiklībā, proti, ir samazināta maksimālā soda sankcija par vienu gadu. Gribu vērst ļoti nopietnu uzmanību uz to, ka šie Krimināllikuma grozījumi paredz tādu papildu sodu - ja tā var teikt - kā probācijas uzraudzība. Tas, mūsuprāt, ir ļoti nopietns solis, lai tā persona, kas nokļūst ieslodzījuma vietā par šādu nodarījumu, ne tikai izcieš sodu, bet ar viņu strādā speciālisti, kas ir sagatavoti probācijas dienestā, lai mums nebūtu jāsatraucas, ka šie cilvēki, kas paveduši netiklībā nepilngadīgos, atgriežas pie tā atkal. Mūsdienu attīstītajās valstīs šādu noziegumu gadījumos tiek likts uzsvars tieši uz probācijas dienesta darbu.

Intervēja Andrejs Panteļējevs, viedokļus apkopoja Sandris Točs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Vai jūsu atcelšana no amata Rīgas brīvostas valdē bija pārsteigums?
Vai nejūtaties tā, ka Spilves pļavu nomas lietā brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs ir jūs vienkārši piekrāpis?
Kas būtu jāmaina ostu pārvaldībā?

Dienas rīta viesi Viesturu Silenieku iztaujās Guntis Bojārs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?