Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Balvas nāk, festivāli notiek, mūs pazīst

Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls šogad - kinokritiķes Ditas Rietumas raksturojumā: «Viens no stabilākajiem un prestižākajiem Eiropas kinoforumiem» -notiks 62. reizi no 9. līdz 19. februārim. Latvijas vārds tajā izskanēs trīskārt.

Neatlaižamies un esam apritē

«Es nedomāju, ka tas būtu saistīts ar kādu karjeras lēcienu,» par faktu, ka studijā Animācijas brigāde tapusī filma Korrida iekļauta Berlīnes kinofestivāla bērnu filmu programmā Generation K Plus īsfilmu kategorijā, saka filmas režisors Jānis Cimermanis. «Pagājušajā gadā mūsu filmas bija vairāk nekā 50 starptautiskos festivālos.» Lielākais sasniegums - Jāņa Cimermaņa filmas Tīģeris uzvara nozīmīgajā Stretfordas animācijas festivālā Anglijā. Šī filma jau pabijusi 40 festivālos. Ne velti Jānis Cimermanis pērn bija izvirzīts titulam Eiropas cilvēks Latvijā.

Pēdējos gados animācijas filmas no Latvijas ik gadu tiek atlasītas Berlīnes kinofestivālam: Zīļuks (2011, režisore Dace Rīdūze, Animācijas brigāde), Burvīga diena (2010, režisors Nils Skapāns, Animācijas brigāde), Kad āboli ripo (2009, režisors Reinis Kalnaellis, Rija), Jaunā suga (2008, režisors Ēvalds Lācis, Animācijas brigāde).

Korrida (Latvijas pirmizrāde - pērnā gada 4. maija Latvijas filmu maratonā) ir pilotsērija animācijas seriālam par Avārijas brigādes piedzīvojumiem dažādās Eiropas valstīs. Kopā ar scenārija autoru Māri Putniņu un komponistu Mārtiņu Braunu ienācis prātā, ka dažādas būšanas un nebūšanas atgadās ne tikai Latvijā. Tāpēc, palīdzējuši izmisušam toreadoram paglābties no saniknota vērša Spānijā, apsviedīgie glābēji vērsīs skatus arī uz pārējo Eiropu. «Lai tik paplašinās [Eiropas Savienība]!» smejas J. Cimermanis. Rīgas kinostudijā ir izmiris un tukšs, atslēgta apkure. Animācijas brigāde, sildoties pie viena radiatora, izstaro apskaužamu dzīves un darba prieku. Kā ašajiem Avārijas brigādes vīriņiem Eiropas seriālā veiksies ar politkorektumu? Tas režisoru nebaida. Visur pasaulē sastaptajiem kinoļaudīm ar humora izjūtu viss esot kārtībā. «Bet ar cilvēkiem [skatītājiem] kā jau ar cilvēkiem. Katrs var domāt citādi,» smejas režisors.

Neaizvainot vecāsmātes un bēbjus

«Mēs netaisām preci ar visādiem kosmiskajiem aizgājējiem un atnācējiem, jo mūs tāds kino nesaista. Cenšamies neaizvainot nedz jaunos, nedz vecos, nedz pavisam bēbjus. Filmas ir domātas pilnīgi visiem, bet vairāk mēs esam bērnu pusē,» Animācijas brigādes radošo credo raksturo Jānis Cimermanis. Lai gan - režisors vairākkārt aicināts arī uz Ansī animācijas festivālu Francijā - nozīmīgu pieaugušo animācijas forumu. Latvijā šis atzars ir tikai iedīglī.

Studijā kopumā strādā 17 cilvēku. Garām netiekot laists neviens piedāvājums, arī reklāmas. Vaicāts, kāda ir viņa attieksme pret sadarbības projektiem, režisors uzsver, ka ir stingri jānodala: «Ja tā ir sadarbība, tas nozīmē autortiesības abām pusēm u. tml., ja pasūtījums, mēs nodrošinām servisa darbus. Mēs esam strādājuši gan tā, gan tā.» Piemēram, sadarbībā ar dāņu Zentropa Entertainments 2005. gadā tapa pilnmetrāžas animācijas filma Trīs musketieri (2005): scenārists un mākslinieks Māris Putniņš, režisors Jānis Cimermanis, operators Ēvalds Lācis, komponists Mārtiņš Brauns. «Filmējām Rīgā, un mums pieder tiesības uz filmu kā autoriem.» AB mākslinieki strādājuši arī pie animācijas filmām Mazais bruņinieks (1998) un Props un Berta (2000).

Lote brauc uz Berlīni

Latvijas un Igaunijas kopražojums - pilnmetrāžas animācijas filma Lote un Mēness akmens noslēpums - Berlīnes kinofestivāla programmā Generation K Plus būs redzama jaunnedēļ (13., 14., 15. februārī). Latvijā filma tapusi studijā Rija, filmas producents no Latvijas puses ir Vilnis Kalnaellis, fonu māksliniece - Laima Puntule, dialogu līdzautors - Andris Akmentiņš. Latviešu valodas versijā tēlu balsis ierunājuši latviešu aktieri, mūziku sacerējis un iedziedājis Renārs Kaupers. «Filma paralēli tapa Igaunijā un Latvijā, mūsu puses finansiālais ieguldījums šajā projektā ir 30%,» saka V. Kalnaellis. Viņaprāt, Lote ir piemērs, ka Latvija animācijā spēj būt ne vien citu valstu studiju pasūtījumu izpildītāja, bet arī pilnvērtīga projekta dalībniece visā filmas tapšanas laikā.

Filmas budžets ir ap diviem miljoniem eiro, pirmizrāde notika pagājušā gada augustā. Pirmo pilnmetrāžas filmu par suņu meiteni Loti Lote no Izgudrotāju ciema 2007. gadā klajā laida tas pats radošais kolektīvs - igauņu producentes Rīnas Sildosas un V. Kalnaeļļa vadībā. Patlaban Rija veido pilnmetrāžas animācijas filmu Zelta zirgs, kas būs gatava 2013. gadā, pastāstīja V. Kalnaellis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?