Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Bēgļu integrācijas politiku nemainīs

Mentoru programma patvēruma meklētājiem līdz šim nav bijusi efektīva, uzskata tās īstenotāji - Latvijas Sarkanais Krusts. Tāpēc vajadzētu atgriezties pie rīcības plāna un to pārskatīt. Šobrīd arī nav skaidrs, vai biedrība pieteiksies nākamajam iepirkumam. Tikmēr valdība lēmusi veikt tikai pāris izmaiņu bēgļu pabalsta piešķiršanā.

Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops Dienai stāsta, ka mentori var piedāvāt tikai to, kas Latvijā ir iespējams. Piemēram, izdevies visiem atrast dzīvesvietas, taču patvēruma statusu ieguvušie atteikušies īres līgumus slēgt, pieņemot lēmumu doties uz citām valstīm, kur sociālais atbalsts ir lielāks. Savukārt, runājot par darba iespējām, problēma nav tikai latviešu valoda, bet arī atalgojums. Tas ir tuvu minimālajai algai, tāpēc arī te cilvēki atsaka, saprotot, ka nepietiks līdzekļu, lai īrētu dzīvesvietu un nodrošinātu ģimenei iztiku. Mentori nevar atrisināt pabalstu vai darba atalgojuma palielināšanas jautājumus. Savukārt bez deklarētās adreses nav iespējams piedāvāt vietu bērnudārzā vai skolā. «Diemžēl šo trīs mēnešu laikā mēs neesam nekādu brīnumnūjiņu atraduši, ar kuru pamājot mēs varētu sakārtot visas šīs lietas vecās Eiropas līmenī,» saka U. Līkops.

Biedrība mentora pakalpojumus sniegs vēl līdz septembra beigām. Ir jauns iepirkums, bet U. Līkops atzīst, ka vēl nav izlemts, vai tajā piedalīties. Iepriekšējā analīze liecina, ka «sistēma nav uz pareizā ceļa». Šie pieci mēneši bijis izmēģinājums. Tagad jārunā par to, ka mentora pakalpojumiem, iespējams, jābūt citādiem.

Pēc premjera Māra Kučinska (ZZS) teiktā gan noprotams, ka programmu nav plānots pārskatīt. Valdība ir vienojusies veikt izmaiņas bēgļu pabalsta izmaksā, lai cilvēkiem būtu iespējams samaksāt pirmo iemaksu par dzīvokļa īri, un tas tiks sasaistīts ar personas atrašanos Latvijā. Tāpat Izglītības un zinātnes ministrijai būs jāseko līdzi, lai valodas apmācība noritētu veiksmīgāk, bet mentoriem aktīvāk jāpalīdz bēgļiem atrast darbu. Jāpiebilst, ka gan M. Kučinskis, gan iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) ir norādījuši, ka Latvijai var nākties uzņemt atpakaļ tos bēgļus, kas labākas dzīves meklējumos devušies uz citām ES dalībvalstīm.

Šodien par to, vai uz laiku ir jāaptur patvēruma meklētāju uzņemšana, lai izvērtētu līdzšinējo darbu, spriedīs arī Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?