Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Bēgļu kontrabandas bizness

Vairāk nekā 300 tūkstoši migrantu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem šogad pārpildītos un nedrošos peldlīdzekļos nelikumīgi šķērsojuši Vidusjūru un izsēdušies Dienvideiropas valstu krastos. Lielākā daļa no viņiem nogādāšanu Eiropā uzticējuši cilvēku kontrabandistiem, kas, izmantojot no kara, vajāšanas vai nabadzības bēgošo izmisumu, gūst milzīgu peļņu. Pēdējos mēnešos nelietīgais «bizness» ir izplatījies no Vidusjūras uz Eiropas kontinentu, pa kura ceļiem no valsts uz valsti pārpildītās kravas automašīnās tiek pārvadāti tūkstošiem patvēruma meklētāju.

Ienesīga nodarbe

Pagājušajā nedēļā Eiropu šokēja ziņa, ka Austrijas teritorijā netālu no robežas ar Ungāriju pamestas smagās automašīnas kravas nodalījumā atrastas 71 migranta, pārsvarā sīriešu, mirstīgās atliekas. Iepriekš medijos regulāri bija izskanējusi informācija par migrantiem, kas ir noslīkuši Vidusjūrā vai nosmakuši kontrabandistu laivu kravas telpā, bet pirmo reizi tik liels skaits patvēruma meklētāju bija gājuši bojā, pārvietojoties pa Eiropas teritoriju.

«Ir skaidrs, ka cilvēku kontrabandisti savu biznesu neveic tikai Vidusjūrā, bet nu jau arī uz Eiropas lielceļiem. Šiem ļaudīm nav nekādas cieņas pret cilvēka dzīvību. Cilvēki mirst kravas automašīnās un laivās pie Eiropas robežām, tāpēc tam ir jāpieliek punkts,» paziņojis ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos (UNHCR) birojs. «Tie ir cilvēki, pārsvarā bēgļi, kas ir aizbēguši no kara, viņi tikai meklē drošību Eiropā, bet mirst uz lielceļiem Centrāleiropā. Tajā ir kaut kas fundamentāli nepareizs.»

Telekanāls Euronews vēsta, ka Lībijā, kas ir galvenais migrantu starta punkts bīstamajā ceļojumā pa Vidusjūru uz Eiropu, kontrabandistu «izcenojums» par vienas personas pārvešanu var svārstīties no 1800 līdz pat 10 tūkstošiem eiro. Par pārvadāšanu maršrutā Alžīrija-Lībija-Itālija cilvēkam jāmaksā 2500 eiro. Pārpildīta laiva, kurā atrodas ap 500 migrantu, kontrabandistiem varot ienest no 500 tūkstošiem līdz miljonam eiro.

Savukārt par braucienu no Turcijas (tur atrodas aptuveni 1,8 miljoni bēgļu no Sīrijas) Egejas jūras piekrastes kūrortpilsētas Bodrumas līdz netālajai Kosas salai Grieķijā personai jāšķiras no 1200 eiro, ziņu aģentūrai AFP pastāstīja kāda sīriete, kura kopā ar vīru un diviem maziem bērniem vēlējās nokļūt Kosā.

Ankarā bāzētā Patvēruma un migrācijas izpētes centra prezidents Metins Čorabatirs apgalvo, ka kontrabandisti savtīgu mērķu vadīti iedrošina bēgļus doties uz Eiropu. Turcijas krasta apsardze jūlijā Egejas jūrā esot izglābusi gandrīz 18 300 migrantu.

Jāsniedz roka migrantiem

Liela daļa patvēruma meklētāju, kuriem izdevies dzīviem nokļūt Dienvideiropā, cenšas nonākt turīgākajās Rietumeiropas valstīs, piemēram, Vācijā. Pēdējās nedēļās tūkstošiem patvēruma meklētāju caur Maķedoniju, Serbiju un Ungāriju mēģina sasniegt plānoto galamērķi.

Ungārijas ciematā Reskē, kas atrodas pie robežas ar Serbiju un ik dienu sagaida vairākus simtus patvēruma meklētāju no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas, cilvēku kontrabandisti par nogādāšanu Austrijas galvaspilsētā Vīnē prasa tūkstoti eiro no personas, vēsta raidsabiedrība PRI. Viņi neslēpj, ka pastāv liela varbūtība nokļūt policijas nagos.

Tā vēl vairāk pieaugusi pēc tam, kad Austrijas varasiestādes, reaģējot uz 71 migranta mirstīgo atlieku atrašanu, pastiprinājušas smago automašīnu pārbaudes uz robežas ar Ungāriju. Austrija pirmdien paziņoja, ka kopš svētdienas, kad sākās pārbaudes, automašīnās atrasti jau vismaz 200 migrantu, vēsta BBC.

14. septembrī Luksemburgā notiks Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministru ārkārtas sanāksme, kurā spriedīs, kā tikt galā ar lielāko bēgļu krīzi kopš Otrā pasaules kara. Cilvēktiesību organizācija Amnesty International norāda, ka ES ir jārada drošs un likumīgs veids, kā migrantiem nokļūt Eiropā. Šai pozīcijai pievienojas arī UNHCR. «Cilvēku kontrabandas bizness ir iespējams, jo migrantiem nav likumīgu ceļu nokļūšanai Eiropā,» apgalvo UNHCR pārstāve Melisa Fleminga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?