Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Beidzot sola skaidrību par slimnīcu reformām, kritēriji jau daļēji nosaukti

1. aprīlis lokālajām slimnīcām, traumpunktiem un arī pacientiem ir nozīmīgs datums, pēc kura, kā solījusi Veselības ministrija (VM), drīz varētu būt skaidrība, kādas reformas piemeklēs 11 rajonu slimnīcas un arī traumpunktus. Tā kā šodien iecerēta viena no pēdējām VM organizētās darba grupas diskusijām ar slimnīcu vadību, kurā VM piedāvās vairākus reformu variantus, VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis konkrētas izmaiņas slimnīcās vēl nemin.

Tiesa, plānotais virziens paredz, ka pacienti slimnīcās varēs saņemt medicīnisko palīdzību tajos profilos, kādos slimnīcā ir speciālisti - nevis paļaujoties uz speciālistiem no malas. Konkrētu slimnīcu piemērus gan VM nemin. Pārmaiņas slimnīcu dzīvē gaidāmas no šā gada jūlija.

Lielu rezonansi sabiedrībā izraisīja decembra nogalē izskanējusī VM iecere prioritāri atbalstīt tikai trīs universitātes slimnīcas un septiņas reģionālās slimnīcas, turklāt VM nenoliedza, ka varētu pārprofilēt par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām vai citādi reformēt pusi Latvijas slimnīcu - 11 lokālās slimnīcas. To vidū ir, piemēram, Cēsu, Kuldīgas, Madonas, Ogres, Jūrmalas un citas slimnīcas. Pēc slimnīcu vadītāju asās pretreakcijas medijos VM janvāra otrajā pusē izveidoja darba grupu, kuras mērķis ir sagatavot valdības noteikumu grozījumu projektu slimnīcām un traumpunktiem. Iepriekš plānotā traumpunktu reforma, kas paredzēja, ka no šā gada sākuma traumpunkti strādās tikai vakara un nakts stundās, nevis visu diennakti, raisīja asu kritiku jomas speciālistos, tāpēc tika uz laiku atcelta.

Saistībā ar lokālajās slimnīcās iecerētajām reformām J. Bundulis nosauc vienu no paredzētajiem kritērijiem: «Zemākais līmenis - slimnīcā 24 stundas diennaktī ir trīs obligātie speciālisti: internists, anesteziologs, ķirurgs. Tas atbilstu minimālajām obligātajām prasībām. Kur dzemdības, tur arī ginekologam jābūt pieejamam.» Tiesa, ceturtdien VM slimnīcām piedāvās arī variantu - nakts stundās, kad pacientu plūsmas intensitāte ir krietni mazāka, no šiem trim speciālistiem slimnīcā uz vietas varētu būt viens vai divi un viens vai divi būtu dežūrrežīmā. Tiesa, jābūt skaidri zināmam, ka 15 minūšu laikā, ja pacientam vajadzīga palīdzība, ārstam jāierodas slimnīcā. «Ja nav šo trīs speciālistu, piedodiet, nav slimnīcas,» saka J. Bundulis.

Traumpunktus, kurus VM plāno saukt par pirmās medicīniskās palīdzības punktiem, iecerēts dalīt trīs līmeņu palīdzības punktos. Pirmā līmeņa traumpunktā būtu divi ārsta palīgi, otrā līmeņa - viens ārsts un ķirurģijas māsa vai ārsta palīgs, trešajā, augstākajā līmenī - divi ārsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?