Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bērniem un sirmgalvjiem

Eksperti uzskata, ka uzņēmējas Ievas Plaudes-Rēlingeres (LPP/LC) priekšlikums Latvijā piešķirt pilsonību visiem liecina par situācijas neizpratni, secina Dienas veiktā aptauja.

Igors Gorbunovs,

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Naturalizācijas pārvaldes vadītājs

Piekrītu viedolim, ka pilsonību iegūt gribētājiem tam ir bijis laiks 15 gadi, kad varēja naturalizēties visi, kas vēlējās. Ja viņi to nav izdarījuši, tad acīmredzot tā ir zināma attieksme pret valsti.

Naturalizācijas kārtību atvieglot vajadzētu attiecībā uz gados vecākiem cilvēkiem, kas šeit dzīvojuši ilgus gadus. Viņiem vēstures eksāmenu varētu arī atlaist, atstājot tikai pārrunas. Latvijā dzimušajiem bērniem un jauniešiem, kas visu mūžu te dzīvojuši un mācās mūsu skolās, arī nosacījumiem vajadzētu būt citiem. Bet attiecībā uz pieaugušajiem darbspējīgā vecumā es neredzu problēmas, kāpēc viņi nevarētu naturalizēties pašreizējā kārtībā.

Mans personīgais viedoklis ir, ka nepilsoņiem tāpat ir ērti būt viņu statusā, jo no tā jau nekas nemainās. Sevišķi, ja viņiem neinteresē vēlēšanu tiesības. Ja vēlēšanu tiesības tiešām dotu arī nepilsoņiem, kā dažkārt tiek spriests, atkristu arī šī motivācija pilsonības iegūšanai. Kamēr pilsonība nesaistās ar kādu konkrētu labumu, viņiem jau nav motivācijas. Ne jau patriotisms ir lielākais naturalizācijas dzinulis, bet pragmatisms.

Ir skaidrs, ka Pilsonības likums jāmaina, tikai nav zināms, tieši kā tas izskatīsies. Pieņemt pilsonībā nulles variantu, kā 90. gadu sākumā tika izdarīts Lietuvā, ir gan par vēlu, gan arī Latvijai nepiemēroti.

Marija Golubeva,

Sabiedriskās politikas centra Providus vadošā pētniece

Diez vai Ieva Plaude-Rēlingere to bija domājusi kā lietišķu un tūlīt politikā īstenojamu priekšlikumu. Bet pēc būtības vārda «nācija» lietojumu gan vajadzētu pārskatīt un precizēt. Sakot to Latvijā, nav skaidrs, vai runa ir par politisko vai etnisko nāciju, un tas noteikti traucēs savstarpējai sapratnei arī nākotnē. Jo ātrāk šo divdomīgo situāciju pratīsim atrisināt, jo ātrāk varēsim attīstīties tālāk un šai attīstībā iesaistīt vairāk cilvēku.

Bet nulles variants pilsonībā diez vai spētu ko atrisināt, jo tie cilvēki, kas jau ir atsvešināti, tādi arī paliks. Šai ziņā mums ir jādomā par kaut kādu pakāpenisku, tādu kā mīkstinošu pārejas programmu, lai šie cilvēki nejustos tik atsvešināti.

Pirmām kārtām politiskajai elitei būtu jāsaprot, ko tā grib - vai tā grib turpināt dzīvot šādā diezgan sadalītā sabiedrībā, vai arī domāt, kā šo sabiedrību vairāk vai mazāk integrēt.

Pašlaik traucējoši ir tas, ka politiskā elite aizvien nav tikusi skaidrībā, ko tai nozīmē Latvijas nācija. Līdz tam tā vēl nav izaugusi un aizvien dzīvo kaut kur starp XIX gadsimta un pēcpadomju izpratni. Protams, ir taisnība, ka Latvija ir vienīgā vieta, kur latvieši var īstenot savas kultūras tiesības, bet taisnība ir arī tā, ka Latvija ir vienīgā vieta, kur Latvijas pilsoņi var īstenot savas politiskās tiesības.

Protams, Pilsonības likumam vajadzētu būt daudz atvērtākam pret Latvijas bērniem, nevis atstāt visu vecāku ziņā, vai tie pieteiks vai nepieteiks savu bērnu pilsonībai. Uz citām grupām es neredzu vajadzību attiecināt pilsonības nulles variantu. Tad drīzāk ir jādomā par pašvaldību vēlēšanas tiesībām.

Nils Muižnieks,

LU Sociālo un politisko pētījumu institūta direktors

Būtu interesanti, vai Ieva Plaude-Rēlingere maz zina, cik Latvijā to nepilsoņu ir? Lai nu kā, Latvijas politiskā elite kādu pēdējo 12 gadu laikā nav bijusi gatava apspriest Pilsonības likumu, kur nu vēl nulles variantu. Diskusiju vajadzētu sākt ar pieticīgākiem jautājumiem: par nepilsoņu bērniem, par tiem, kas dzimuši ārpus Latvijas, un naturalizācijas prasībām, bet ne šādi - uzreiz un uz visu banku!

No vienas puses - nav jau slikti, ka ir izvērtusies vismaz kaut kāda diskusija, jo tāda ir nepieciešama - par pilsonību, par politisko nāciju u. tml. Būtu interesanti, ko par to saka partijas un vai tām ir vienots viedoklis, vai par to vajag vai nevajag runāt, un kāds ir to piedāvājums.

Var jau ieņemt nostāju, ka naturalizācija ir atvērta visiem interesentiem, tāpēc nav problēmu. Bet iznākums būs tāds, ka turpinās dzimt nepilsoņi un cilvēki nenaturalizēsies. Šobrīd naturalizācijas temps ir rekordzems, un rekordaugsts ir to skaits, kas nenoliek naturalizācijas eksāmenus. Cilvēki ir jāinformē un jāizglīto par kursiem, eksāmeniem, iespējām, kas pašlaik nenotiek. Un ir jāmaina arī Pilsonības likums, kas pašlaik ir kā signāls, ka pēc būtības jau nekas nemainīsies.

Veciem cilvēkiem būtu jāmīkstina naturalizācijas noteikumi, un noteikti būtu jāpiešķir pilsonība bērniem.

Sagatavoja Didzis Meļķis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?