Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bez mājokļa ledusskapja dēļ

900 latu. Šāda pagaidām bijusi mazākā summa, kuras dēļ kredīta parādniekam nācās zaudēt savu dzīvokli, atminas SEB bankas viceprezidents Kazimirs Šļakota. Apzinīgi kārtojot saistības par dzīvokli, bet sistemātiski ignorējot brīdinājumus par to, ka jānomaksā arī mājas kinozāles iegādei paņemtais aizdevums, cilvēks riskē palikt uz ielas - tas nav kredītņēmēju disciplīnas uzlabošanai domāts pārspīlējums, bet gan pilnīgi reāls scenārijs, kas pēdējos mēnešos īstenojas arvien biežāk.

Nopietnu satraukumu par to pauž bankas - ja parādnieka īpašums ir ieķīlāts, tad zaudējumi jācieš arī viņām. Situācijas risinājumu meklē arī ministrijās.

Divreiz vairāk

Par to, kāda patlaban ir situācija ar maksājumu kavējumiem, paši patēriņa kredītu izsniedzēji runā negribīgi, paužot vien, ka rādītāji atbilst prognozētājiem. Statistika tikmēr liecina, ka situācija strauji pasliktinās: ja pagājušā gada 4.ceturksnī patēriņa kredītu īpatsvars ar maksājumu kavējumiem virs 90 dienām ir bijis 2,2%, tad šā gada 1.ceturksnī tie bija jau 4,2%. «Pēdējos 3-4 mēnešos parādnieku kļūst vairāk, tā ir izteikta tendence,» saka parādu piedziņas firmas Julianus Inkasso valdes priekšsēdētājs Jānis Ozerskis. Viņa pieredze liecina, ka piedziņas process ir kļuvis grūtāks, un vairums lietu - līdz pat 70% - nonāk līdz tiesai.

Cikla beigas

Bigbank filiāles vadītājs Juris Pūce gan uzsver: vēršanās ar prasību tiesā - ir galējais solis, kad visas citas iespējas atgūt naudu ir izsmeltas. Kompānijas SMScredit.lv valdes priekšsēdētājs Alberts Pole savukārt stāsta, ka vairākas lietas ir nodotas parādu piedziņai tiesā brīdinājuma kartībā, un daudzi nemaksātāji, baidoties no tiesāšanās, pēc brīdinājuma saņemšanas savas saistības nokārto labprātīgi.

Ņemot vērā laika periodu, kad patēriņa kreditēšana piedzīvoja savu uzplaukumu, šis pavasaris un vasaras mēneši varētu nosacīti kļūt par cikla beigām, kad tiesās tiks iesniegts maksimālais parādu piedziņas lietu skaits, paredz bankas un parādu piedziņas speciālisti.

Kad tiesa pieņem lēmumu par parāda piedziņu, pie darba ķeras tiesu izpildītājs. Jāpiebilst, ka šajā brīdī nemaksātāja parāds ir pieaudzis vismaz divreiz.

Ja pārrunas ar parādnieku rezultātu nedod, tiek pētīti viņa regulārie ienākumi, stāsta Latvijas zvērināto tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Dzintars Hmeļevskis. Ja naudas plūsmas nav, tad kredīta izsniedzējs var lemt par parādnieka īpašuma pārdošanu. Tas, ka šis objekts var būt ieķīlāts bankā, piespiedu pārdošanai šķēršļus nerada. Banka šajā gadījumā prasībai spiesta pievienoties, taču kā nodrošinātais kreditors pēc pārdošanas tā naudu saņem pirmā. Apmēram 10% no Swedbank lietvedībā esošajām lietām ir tādas, kad ieķīlātais īpašums tiek pārdots, lai atgūtu patēriņa kredītu. SEB bankai šādas lietas esot bijušas tikai trīs.

Lai izvelk galvu

Taču, ņemot vērā to, cik dramatiski samazinājušās nekustamā īpašuma cenas, pārdošana visbiežāk nespēj nosegt pat hipotekāro kredītu, nemaz nerunājot par patēriņa aizdevumu atgūšanu. Kādēļ tad patēriņa kredītu izsniedzēji tomēr rosina šādu soli? Banku atbilde uz to ir: «Šantāža.» Swedbank preses pārstāve Kristīne Jakubovska teic, ka ļoti bieži patēriņa kredīta izsniedzējs apzinās, ka nekādu naudu no īpašuma izsoles nesaņems, jo prioritāte ir bankai, kura ir nostiprinājusi hipotēku, taču šādā veidā ir iespējams piespiest parādnieku norēķināties.

To netieši atzīst arī Bigbank filiāles vadītājs J.Pūce: «Īpašuma piespiedu pārdošana ir veids, kā likt parādniekam izvilkt galvu no smiltīm.»

Jāiet pretim

Savukārt D.Hmeļevskis uzskata, ka bankas, lai neciestu zaudējumus, šādos gadījumos varētu iet klientiem pretī, un hipotekārajam kredītam pievienot vēl vienu, lai klients spētu norēķināties ar citiem kreditoriem, un īpašums paliktu «vesels». Bankas saka: dažreiz tas tiešām tiek darīts, taču bieži vien izsniegt papildu naudu nav iespējams, jo klienta ienākumi nav pietiekami vai arī tāpēc, ka klients banku ir maldinājis, nepaziņojot par citām savām saistībām.

Jālabo likumi

«Cilvēki neapzinās briesmas, ko var radīt nenomaksātais patēriņa kredīts,» brīdina K.Šļakota. Viņš ir pārliecināts, ka jālabo likumdošana, lai atbildes soļi uz nelieliem parādiem būtu samērīgi.

Arī Swedbank daļu vainas saskata likumdošanā: šā gada februārī tika grozīts Civilprocesa likums, kurš īpašuma izsoles sākumcenu ļāva vairs nesaistīt ar kredītsaistību apjomu, bet gan ar īpašuma novērtējuma summu, kas sākumcenu ievērojami pazemina. «Tas atviegloja īpašuma pārdošanu, tā kā, domājams, šādu gadījumu skaits tikai palielināsies,» prognozē K.Jakubovska.

Lieki piebilst, ka parādnieks rezultātā kļūst par vēl lielāku zaudētāju: viņš paliek bez īpašuma, un joprojām parādā gan bankai (jo pārdošanas cena viņa saistības nesedz), gan patēriņa kredīta izsniedzējam.

Jautājumu par mājokļu atņemšanu mazo parādu dēļ risina Finanšu ministrijas darba grupa, kura izstrādā priekšlikumus par atbalstu kredītņēmējiem. Sadarbībā ar Tieslietu ministriju tiek plānots risināt arī patēriņa kredītu problēmu, taču pagaidām, kā noprotams, nekādu konkrētu ideju vēl nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?